| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Antalya Milletvekili İbrahim Aydın ve Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi ile 17 Milletvekilinin; Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi (2/3113) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 07 .10.2020 |
KAMİL OKYAY SINDIR (İzmir) - Değerli arkadaşlar, biz Plan ve Bütçe Komisyonuyuz ve bütçeyle ilgili, devletin iş ve işleyişi ve planlamasıyla ilgili konular ağırlıklı bizim gündemimizde olması gereken konular; kanun teklifleri vesaire.
Şimdi, ben dünkü konuşmamda da ifade ettim, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'yla ilgili dün 4 maddede değişiklik önerisi geldi, geçti. Onun 14'üncü maddesini hatırlattım yani kamu harcamalarında artış sağlayan konular bu kanun teklifine ek olarak bildirilmek zorunda. Kanunun emrettiği bir şey bu ve biz bunu görmüyoruz. Şimdi, burada bir kadro ihdası söz konusu.
Ben Cumhurbaşkanlığının Sayıştay raporundan rakamlara şöyle bir baktığımda, mesela 2019 yılında Cumhurbaşkanlığının 3 milyar 668 milyon 704 bin 519 lira gideri olduğunu gördüm; 3 milyar 668 milyon 704 bin lira. 2017'de bu 382 milyon liraymış, 2016'da 365 milyon liraymış yani neredeyse 10 katı artmış. Tabii, bunun Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin giderlerindeki artış olarak ortaya çıktığı anlaşılıyor. Bunun içerisine birçok birimin bağlı olduğu, bu kapsamda yer aldığı söylenebilir.
Şimdi, burada da bir kadro ihdası geliyor ve bunun ne sayısını biliyoruz ne raportör ve raportör yardımcıları ile bunların derece/kademelerini gösteren bir kadro cetvelini görüyoruz ne sayılarını görüyoruz, hiçbirini görmüyoruz. Kadro değişikliği usulü nasıl olacak, kadroların dağılımı nasıl olacak, bunları görmüyoruz. Evet, normal şartlarda 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname var ama Cumhurbaşkanlığı bunun istisnai bir durumu oluğu için, 2 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle Cumhurbaşkanlığı yetkisinde olmasına rağmen, biz burada, gelen teklifle bu kadroyu ihdas edeceğiz ve bir karar alacağız. Aldığımız kararın ne olduğunu bilmiyoruz. Ne olduğunu bilmeden bir karar alacağız. Yani görev, yetki ve sorumlulukları nedir, bunların tanımlaması yok; bu kadroların sayısının tanımlaması yok, derece/kademelerinin kadro cetvelinde gösterilmesi ve o derece/kademe yükselmelerinin... Görevde yükselmenin uzman ve uzman yardımcılığına bağlı olduğu ifade ediliyor ama... Yani bunların hiçbiri yok. Bunun bütçeye yükünün ne olduğunu da bilmiyoruz ve buradan bu kararı alacağız. Bu konuda ne düşünürler sayın teklif sahipleri ve bürokrasiden değerli bürokratlarımız, merak ediyorum.
Teşekkür ederim.