| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi (1/281) ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/280) ve Sayıştay tezkereleri a) Kültür ve Turizm Bakanlığı b) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu c) Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ç) Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü d) Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı e) Vakıflar Genel Müdürlüğü f) Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı g) Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ğ) Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu h) Atatürk Araştırma Merkezi ı) Atatürk Kültür Merkezi i) Türk Dil Kurumu j) Türk Tarih Kurumu k) Kapadokya Alan Başkanlığı |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 02 .11.2020 |
AYHAN EREL (Aksaray) - Sayın Başkanım, değerli Bakan, Bakan Yardımcıları, değerli bürokratlar, kıymetli milletvekillerim, saygıdeğer basın mensupları; seçim bölgem Aksaray, geçen yıl burada, bütçe görüşmeleri yapılırken Sayın Bakanıma arz ettim, bir kez daha arz etmek istiyorum: Keşke o dönemde dikkatlice not alıp, sizi ziyaret eden Aksaray Milletvekillerimize, Aksaraylı siyasilerimize, bürokratlarınız veya zatıaliniz tarafından verilen vaatlerin yerine getirilmesinden dolayı size teşekkür edebilseydim ama yaşanan ekonomik krizin arkasına sığınıp "Bunları yapamadık." diyebilirsiniz. Oysa, Aksaray, yaklaşık 1 milyona yakın turist ağırlamakta, bunun 600 bine yakını da Ihlara'ya gelmektedir. Yıllarca, Ihlara'ya sözü verilen seyir terası, teleferik ve asansör bir türlü yapılmadı. Biz, Kapadokya Alan Yönetimi kurulurken Kapadokya'nın giriş kapısı olan Aksaray'ında buraya dahil edilmesini talep ettiğimizde AK PARTİ'li milletvekili arkadaşlarımız Ihlara Alan Yönetimi adı altında bir yönetim kurulacağını beyan ettiler; bir yıl geçmesine rağmen bu yönetim kurulmadı. Ihlara Alan Yönetimi kurulmayacaksa Aksaray'ın turizm değerlerinin ve gelirlerinin kendi ihtiyaçları yönünde karşılanması adına, Aksaray'ın da Kapadokya Alan Yönetimi'ne alınmasını talep ediyoruz.
Aksaray gerek tarihi ve tabii gerekse doğal güzellikleriyle Türkiye'nin turizm merkezi; Ihlara'sı, Selime'si, Güzelyurt'u, Saratlı'sı, Hasan Dağı, Tapduk Emre, Yunus Emre, Somuncu Baba türbeleri, Eğri Minare'si, Ulu Cami'si, Ağzıkarahan'ı, Sultanhan'ı ve benzeri hanlarıyla gerçekten Türkiye'nin turizm merkezi olmaya, kültür ve inanç turizm merkezi olmaya aday bir yer ama maalesef bugüne kadar Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan Aksaray'ın dertlerine derman olacak herhangi bir düzenleme gelmedi.
Ben Nevşehir'i kıskanmıyorum, Nevşehir'e hizmet götürenleri tebrik ediyorum. Nevşehir'in, bırakın ilçelerini, beldeleri ile Nevşehir'in bağlantısı bölünmüş yollarla sağlanırken Aksaray'ın turizm cenneti olan Ihlara'sı, Güzelyurt'u ve diğer yerlerinin maalesef hâlâ bölünmüş yolu bile yoktur. Bu yollardan turistlerin gelmesi ve buradan memnun ayrılması da hayatın olağan akışına uygun değildir. Aksaray'ı ziyaret eden tüm iktidara mensup, siyasi iradeye mensup yetkili arkadaşlarımız, bakanlarımız, bakan yardımcılarımız Hasan Dağı'nın hem kış hem de yayla turizmi için bulunmaz bir nimet olduğunu bize övüne övüne beyan etmelerine rağmen bugüne kadar oraya bir çivi dahi çakılmamasının, bu alanla ilgili bir projenin yapılmamasının Aksaraylıların üzüntüsünü yaşadığını ifade etmek istiyorum.
Yine, daha önce de söylediğim gibi Aksaray'ın Türk turizmine kazandırılması adına Aksaray'ın bu tarihî tabii ve doğal güzellikleri arasında Kültür ve Turizm Bakanlığının destek vereceği bir sinema filminin veya bir dizinin çekilmesi Aksaray'ın iç turizmde de tanınmasına ve ekonomik anlamda kalkınmasına vesile olacaktır.
Yine, Aksaray'da, Türkiye'nin ortasında bulunan Aksaray'da bir turizm çalıştayının yapılması ve bu çalıştayda hem Türkiye turizmiyle birlikte Aksaray turizminin ele alınması bu sorunların çözümüne katkı sağlayacağı inancındayız ve biz bu dönemde en azından yılda 600 bin turistin geldiği Ihlara'da sözü verilen yatırımların yapılacağına dair inancımızı korumak istiyoruz. Sayın Bakandan da bu konuda ilgililere gerekli talimatın verilmesini Aksaraylılar adına arz ve talep ediyoruz.
Teşekkür ediyorum.