| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi (1/281) ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/280) ve Sayıştay tezkereleri a) Kültür ve Turizm Bakanlığı b) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu c) Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ç) Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü d) Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı e) Vakıflar Genel Müdürlüğü f) Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı g) Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ğ) Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu h) Atatürk Araştırma Merkezi ı) Atatürk Kültür Merkezi i) Türk Dil Kurumu j) Türk Tarih Kurumu k) Kapadokya Alan Başkanlığı |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 02 .11.2020 |
ALİ KEVEN (Yozgat) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Bakan, Bakanlığımızın değerli bürokratları, Komisyon üyesi değerli arkadaşlarım, sevgili basın emekçileri; hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.
Orta Anadolu'nun tam da ortasında bulunan kadim bir ilden, o ilin tarihî, kültürel zenginliğinden bahsedeceğim. Yozgat, 2002 yılında 684 binlik nüfusu bugün 420 bin olan bir kent; Türkiye'de göç veren ilk 5 il arasında. Sayın Bakan, bu ciddi tarihî kaynaklara sahip olan, tarihî zenginliğe sahip olan bu ilin şöyle bir turizm özelliği var: Yozgat tarihî süreçte, Hitit medeniyetinin yerleşim yerlerinden olup Hattuşaş'ın yanı başında yer alan Alişar Höyüğü, Tavium Antik Kenti ve Kerkenes Harabeleri, Behramşah Kalesi ve "Basilica Therma" diye bilinen Sarıkaya Roma Hamamı gibi birçok tarihî mirasa sahiptir. Yozgat, Çamlık Millî Parkı, Akdağ Ormanları, Kazankaya Kanyonu, Çayıralan ormanları gibi birçok doğa turizmi potansiyeline sahiptir.
Sayın Bakan, Yozgat Sarıkaya, Sorgun, Boğazlıyan, Yerköy, Saraykent ilçelerinde bulunan şifalı sıcak su kaynaklarıyla termal turizm potansiyeline sahiptir. İlimizin termal kaynakları yeterince kullanılmıyor, ilave teşviklerle yatırımcılara yönelik kapsamlı bir çalışma yürütülmüyor. Ancak, Yerköy ilçemizde her nedense, 13 Eylül 2019 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle Yerköy Termal Turizm Bölgesi iptal edilmiştir. Bunun sebebi nedir? Yerköy ilçesi tekrar termal turizm bölgesi ilan edilmelidir.
Yozgat, tur operatörlerinin güzergâhına alınmalıdır. Kapadokya'ya ve Hattuşaş'a gelen turist kafileleri Roma Hamamı'nı görmek için, Çamlık'ta doğa yürüyüşü yapmak için, kaplıcalarda dinlenmek için Yozgat'a uğramalıdır. Bu konuda Sayın Bakandan hassasiyet bekliyoruz.
Ancak, ilimizde büyük bir heyecanla açılışı beklenen Sarıkaya Roma Hamamı'nda yapılan çalışmalar aksamış ve durdurulmuştur, şu an tel örgülerle çevrili bir vaziyettedir. Üç yıl önce başlayan çalışmalar neden durdurulmuştur? Yozgat Sarıkaya halkı bu konuda tedirgin ve Sayın Bakandan bir cevap bekliyor.
Sayın Bakan, yine, Bakanlığınızın bünyesinde bulunan halk kütüphaneleri maalesef atıl durumdadır. İlçelerimizde bulunan halk kütüphaneleri fiziki imkânlar yönünden zayıf kalmıştır. Bu kütüphaneler donanımlı yeni binalara ihtiyaç duymaktadır. Yazılı soru önergeme verdiğiniz 2 Ekim 2020 tarihli cevaba göre sadece merkezde ve Boğazlıyan ilçemizde bulunan kütüphanelerin mülkiyeti Bakanlığınıza aittir, diğerleri ise çoğunlukla belediyelere aittir. Soruyorum: Acaba halk kütüphanelerini yeniden canlandırmak, buralara donanımlı binalar yapmak zor mudur Sayın Bakanım? Çocuklarımıza sıcak bir kütüphane ortamı sunmak zor mudur Sayın Bakan? Yoksa siz de halk kütüphanelerini eski Türkiye'nin bir eseri olarak mı görüyorsunuz?
Sayın Bakan, Yozgat 3 tarihî başkentin ortasında bir ildir. Galatların başkenti Tavium (Büyüknefes) olup dönemin önemli ticaret merkezidir. Hititlerin başkenti Hattuşaş, Boğazkale'dedir; Medlerin başkenti Kerkenes, Sorgun ilçemizin Şahmuratlı köyündedir.
Sayın Bakanım, şimdi soruyorum: Böyle tarihî zenginliğe sahip bir ilin turizm planlaması, turizm haritası niçin yoktur? Küçük ödeneklerle yıllara yayarak "Yapıyoruz, yapacağız." gibi demode, donmuş sözlere Yozgatlının artık kanmayacağını özellikle belirtiyorum. Acilen Yozgat bir turizm kenti ilan edilmelidir, çalışmalara ciddi bir şekilde başlanılmalıdır. Yozgat neden bir Beypazarı olamıyor, neden bir Afyon olamıyor, Onu çok merak ediyorum.
Sayın Bakan, bütçenizin hayırlı olmasını ama Yozgat'ı unutmamanızı özellikle diliyor, saygılar sunuyorum.