| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi (1/281) ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi (1/280) ve Sayıştay tezkereleri a) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı b) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu c) Nükleer Düzenleme Kurumu ç) Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü d) Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü e) Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu f) Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü g) Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü ğ) Türkiye Atom Enerjisi Kurumu |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 11 .11.2020 |
NESLİHAN HANCIOĞLU (Samsun) - Teşekkür ederim Başkanım.
Sayın Bakan, Türkiye'nin elektrik alanındaki kurulu güç kapasitesi 93 bin megavatın üzerinde ve son üç yıldır bu kapasitenin en fazla yarısı kullanılabiliyor. Hâl böyleyken lastik ve çöp yakmaya evrilebilecek yeni biyokütle enerji santralleri YEKDEM kapsamında pahalı alım garantileriyle âdeta ödüllendiriliyor. Sorum şudur Sayın Bakan: Bilimsel bütün veriler, seçim bölgem Samsun'da Çarşamba Ovası'nın orta yerinde yapılan biyokütle enerji santralinin bu eşsiz ovada, ovayı besleyen su kaynaklarında ve havasında yaratacağı kirliliği doğruluyor. Bakanlığınız Türkiye'nin enerji üretim kapasitesinin yarısı atıl durumdayken bu ovanın orta yerine bir santral kurulmasını, bu santralin üreteceği elektriğe gereğinden fazla para ödenmesini nasıl izah ediyor.
Sayın Bakan, az önce bu Komisyonda bazı vekil arkadaşlarımız şöyle söz söylediler: "Sizler her şeye zaten muhalefet ediyorsunuz, bunu istemiyorsunuz." Şunu belirtmek isterim ki biz enerji üretimine tabii ki karşı değiliz ama Türkiye'nin en değerli ovası Çarşamba Ovası'nın kalbinde böyle bir santralin kurulmasına karşıyız.
Teşekkür ediyorum, 2021 yılı bütçenizin hayırlı olmasını diliyorum.