| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi (1/281 ) ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi (1/280) ve Sayıştay tezkereleri a) Hazine ve Maliye Bakanlığı b) Kamu İhale Kurumu c) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ç) Sermaye Piyasası Kurulu d) Gelir İdaresi Başkanlığı e) Türkiye İstatistik Kurumu f) Özelleştirme İdaresi Başkanlığı g) Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu ğ) Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu h) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 17 .11.2020 |
ABDÜLLATİF ŞENER (Konya) - Sayın Bakan, Cumhurbaşkanının Merkez Bankası Başkanını görevden almasıyla ilgili karar önümde. Burada 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ek 35'inci maddesine dayanılarak görevden alındığı söyleniyor. O maddede görevden alma gerekçesiyse Cumhurbaşkanınca süreli atanan üst kademe kamu yöneticileri ilgili kanunlarda öngörülen görevden alma gerekçelerinin yanında, kurumsal hedeflere ulaşılamaması nedeniyle de süresi tamamlanmadan görevden alınabilir." diyor. Yani buradan anlaşılan, Murat Uysal'ın hedefleri tutturamaması nedeniyle alındığı. Bu bir soruşturma konusudur bence. Görevden alındı ama hatta sadece Murat Uysal değil, ondan önceki Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya hakkında da bir soruşturma açılmasına ihtiyaç vardır diye düşünüyorum. Böyle bir soruşturma şu ana kadar açılmış mıdır?
İkincisi, Türkiye'de en önemli sorunlardan biri kentleşmedir. Dünyanın bütün metropollerinde düzgün, şehrin doğusunu batısına, kuzeyini güneyine bağlayan çok yaygın metro hatları olduğu hâlde, Türkiye'de metrosunu tamamlamış düzgün bir kentimiz maalesef yoktur. Bu nedenle, maliyetlerin belediyeler açısından düşürülmesine ihtiyaç olduğu kanaatinde misiniz? Bu çerçeve içerisinde de belediyelerin metro yapımı nedeniyle mükellef oldukları KDV'lerin kaldırılmasını düşünüyor musunuz?