| Komisyon Adı | : | KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğünün (DMO), 2017 ve 2018 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının görüşmeleri |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 16 .02.2021 |
ATİLA SERTEL (İzmir) - Evet, ben de maddeler okunurken maddeler üzerinde konuşmadım çünkü gördüğüm kadarıyla Genel Müdür ve arkadaşları yazılı olarak yanıt vermekten yana bir tavır aldılar. Bence yazılı olarak bize bunların yanıtlarını vereceklerdir. 2018 yılı bulgu 8.2.3'e konuşacaktım, onu şimdi sorayım, onu da yazılı olarak verin, geneli üzerine bu maddeyi almış olayım.
Muhalefet şerhimizde de belirttiğimiz gibi doğrudan temin yöntemi kurum için bir alışkanlık hâlini almış. Bu yöntemin sıklıkla tercih edildiğini ve bu işin evrakta sahteciliğe kadar gittiğini Alt Komisyonda uzun uzun konuştuk. Alt Komisyonda arkadaşımız, Trabzon Milletvekilimiz Ahmet Kaya'yla beraber bu olayı gündeme getirdik. Satın alma görevlisinin doğrudan mal temini için yan, diğer adıyla sahte, düzmece teklifler aldığı, piyasa araştırması yapmadığı ve 120 bin TL'lik limitli kredi kartıyla bu alımları yaptığını dile getirdik. Öncelikle, bu evrakta sahtecilik yapan personel veya personellerle ilgili kurum olarak ne gibi adımlar attınız? Bunu öğrenmek istiyorum. Bununla ilgili bir cezalandırma oldu mu? Bununla ilgili bir soruşturma sonucunda ne olduğunu öğrenmek istiyorum. 2020 yılında yani doğrudan temin yöntemiyle toplamda ne kadarlık mal alımı yapıldı ve yine, aynı yöntem burada izlendi mi, izlenmedi mi? Doğrusu merak ediyorum. 2020 yılında doğrudan temin yöntemiyle alınan ürün veya malların toplam alımlar içerisindeki oranı, payı yüzde kaçtır? Yani burada çok önemle bunların altını çizerek bunların yazılı olarak bize ayrıntılı bir biçimiyle verilmesini rica ediyorum.
Kurumun dönem kârında yıldan yıla bir düşüş gözleniyor. Yani 2017 yılında kurumun 238 milyon 970 bin lira kâr ettiğini görüyoruz. 2018 yılında 238 milyondan 113 milyon 488 bin liraya düşüyor. 2019 yılında kurum 107 milyon 306 bin lira kâr ediyor. 2019 yılı dönem kârına baktığımız zaman 2017'ye göre yüzde 50 oranında bir düşüş var. Kârdaki bu istikrarlı düşüş nereden kaynaklanıyor? 2020'yi de içine kapsarsak yani bu dönem, 2017'yle kıyaslandığı zaman daha da mı azaldı, yoksa toparladınız mı? Onu öğrenmek istiyorum. Yine, kurumun tüm kamu mal alımları içerisinde payı son altı yıl içinde düşüyor. Bu düşüşün nedeni nedir?
Sayın Genel Müdür, Resmî Gazete'de yayınlanan 10 Haziran 2020 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, kamu kurumlarının ihtiyaçlarının Devlet Malzeme Ofisinden karşılanması zorunluluğu getirildi. Geçmişte de bu böyleydi yani biz geçmişte memuriyet yaptığımız dönemde daktilo şeridinden dosya kağıdına, kurşun kalemden silgiye kadar her şey DMO'dan alınırdı devlet kuruluşlarına. Şimdi, 2005'te "DMO'yu kapatacağız." demişti Sayın Recep Tayyip Erdoğan, aynı Erdoğan on beş yıl sonra bugünkü Resmî Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı'yla idarelerin ihtiyaçlarının DMO'dan karşılanması zorunluluğunu getirdi. Bu doğrudur, yanlıştan dönülmüştür bence. Ne oldu da size göre böyle bir düzenleme getirildi yani sizin bir ikna çabanız mı oldu? Bu düzenlemenin kuruma yansıması nasıl oluyor ve ne olacak, ona ilişkin görüşleriniz nedir? 2020 yılında tüm kamu mal alımları içerisinde kurumun payı hangi orana ulaştı? Bunu da istiyorum. Önümüzdeki yıldan itibaren kurumun kamu alımları içerisindeki payı yüzde kaçlara gelecektir?
Yeni ekonomik programa göre "Kurumun ilaç, aşı, tıbbi cihaz başta olmak üzere sağlık alanında ileri teknolojik yatırımlarda DMO tarafından alım garantisi sağlanacaktır." denilmiştir. Sağlık Bakanlığı Covid tanı kitlerinin DMO tarafından tedarik edileceğini duyurmuştu. Yine Çin'den getirilen aşıların DMO tarafından alınacağı açıklandı. Buna karşın aşıların bazı aracı firmalar aracılığıyla getirildiği, aracıların devrede olduğu iddia ediliyor. Bu kapsamda salgın sürecinden bu yana DMO tarafından tedarik edilen tanı kiti sayısı kaçtır? Aşı anlaşması yapıldığı günden bu yana DMO tarafından alınan aşı adedi ve bu aşılar için ödenen miktar nedir? DMO aşıları direkt mi almaktadır yoksa aracı firmalarla mı temin etmektedir? Aracı firmalarla temin ediyorsa bu firmalar hangileridir, kimlerdir bu firmaların başındakiler? Çin harici başka ülkelerden aşı tedarik edilmiş midir veya buna yönelik bir çalışma var mıdır? Daha önce temin edilen tanı kitleri hangi firmalardan alınmış ve ayrı ayrı toplamda ne kadar ödeme yapılmıştır? Yine bu salgın sürecinde kurumunuz tarafından tedarik edilen ve hastanelere satılan ilaç, tıbbi cihaz ve sağlık malzemeleri var mıdır, varsa ne kadarlık bir alım satım yapılmıştır? Bunu da rica ediyorum.
Şimdi bir iddiayı gündeme getiriyorum, Bu, kurumunuza yönelik ciddi ve yanıtlanması gereken bir iddia. AKP Gaziantep İl Yönetim Kurulu Üyesi Ali Uncuoğlu'nun ortak olduğu Arge Grup Bilişim şirketinin çoğu Türkiye genelindeki Devlet Malzeme Ofisi olmak üzere kamu kurumlarından beş yılda toplam 230 ihale aldığı iddia edildi. Şirketin kazandığı ihalelerin yalnızca Gaziantep iliyle sınırlı kalmadığı, DMO'nun İstanbul, İzmir, Urfa, Elâzığ, Diyarbakır, Van ve Ankara şubelerinden de ihale aldığı iddia ediliyor. İddialara göre şirket, Sağlık Bakanlığı ve geçmiş dönemdeki İSKİ Genel Müdürlüğünden de ihale almış. Şirket bu süreçte en yüksek tutarlı faturayı Fırat Üniversitesine kesmiş. Bu iddialar doğru mudur? Arge Grup Bilişim şirketi son beş yılda DMO'dan hangi ihaleleri almıştır? Bu ihaleler için ayrı ayrı ve toplamda ne kadar ödeme yapılmıştır? Bu ihalelere kaç firma girmiştir, verilen teklifler nelerdir, bu AKP Gaziantep İl Yönetim Kurulu Üyesi Ali Uncuoğlu'nun ortak olduğu Arge Grup Bilişim en uygun fiyatları mı vermiştir? Bunları açıklarsanız en azından sizinle ilgili yapılan bu iddiaların doğru olup olmadığı ortaya çıkar ve 130 işi dışında Türkiye'nin farklı illerinde malzeme ofisleri üzerinden farklı kurumlardan yapılan 230 ihale temize çıkmış olur. Bununla ilgili geniş bilgiyi de Türkiye Büyük Millet Meclisi adına bizi görevlendiren KİT Komisyonu üyesi olarak öğrenmek ve sizden doğru bilgiyi almak istiyorum.
Teşekkür ederim.