KOMİSYON KONUŞMASI

BÜLENT BELEN (Tekirdağ) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Genel Müdürüm, sunumunuz ve faaliyetlerin hakikaten güzel. Ben, köyde doğup büyümüş, hâlen de tarımla az da olsa uğraşan bir insan olarak Türkiye ekonomisinin ve Türkiye'nin kalkınmasında tarımın ve tarım endüstrisinin önemini gayet iyi biliyorum ve desteklenmesini de destekliyorum. Hakikaten, tarımsal ürünlerin sanayide işlenerek endüstriyel ürünler hâline getirilip dünya ülkelerine pazarlanması ülkemizin ticaretini, üretimini artıracaktır. Güzel bir yol seçmişsiniz. Bu yolda başarılar dilerim.

Yalnız, burada şu noktaya iyi dikkat etmek lazım: Burada Tarım Bakanlığımıza büyük görevler düşüyor. Malum, bizim çiftçimizin kullandığı araziler küçük, hayvancılık yapan çiftçilerimizin baktıkları hayvan sayıları da az. Bu noktada, tarım il ve ilçe müdürlükleri marifetiyle çiftçilerimizi birleştirmesine, kooperatifleşerek veya şirketleşerek birleşip büyük endüstriyel yatırımlar da yapacak kurumlar hâline getirilmesi noktasında Tarım Bakanlığımıza büyük görevler düşüyor. Tarım Bakanlığımızın memurları maalesef odalarından çıkmıyorlar. Mesela, bizim Trakya bölgesinde, senede bir defa süne sayımına çıkıyor ziraat mühendisleri, ziraat teknisyenleri, bütün gün şikâyet ediyorlar "Çok yoruluyoruz." bilmem ne, onun dışında, yan gelip yatıyorlar.

Arkadaşlar, bu ülkenin kalkınmasını istiyorsak, bu ülkeyi seviyorsak bana göre, Tarım Bakanlığının daha işlevsel hâle getirilmesi gerekir. Taşradaki Tarım Bakanlığı personelinin büroda, dairede oturan memur değil, bilhassa teknisyenlerin, veterinerleri, veteriner teknisyenlerin sahada çalışmaları ve bu çalışmaların da bankanın destekleyeceğini zaten Sayın Genel Müdür söyledi. Yani ezcümle, bu ülkenin kalkınmasında tarım endüstrisinin desteklenmesi şarttır ama desteklenirken büyük sermaye sahiplerinin değil, gerçekten tarımla uğraşan çiftçilerimizin kuracağı kooperatifler veya şirketlere öncelik verilir de kredi tabana yayılırsa ülke ekonomisine ve üretimin artmasına faydası daha da artacaktır.

Ben, teşekkür ediyorum.