| Komisyon Adı | : | KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün (DHMİ) 2017 ve 2018 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının görüşmeleri |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 10 .03.2021 |
ORHAN SÜMER (Adana) - Sayın Genel Müdürüm size ve ekibinize başarılar dilerim.
Bugün Miraç Kandili'mizin de Müslüman âlemine hayırlara vesile olmasını dilerim sözlerime başlarken.
Birkaç soru soracaktım fakat Deniz kardeşim birçok konuya girdi. Yalnız, ben, Sayın Genel Müdürüm, dikkatinizi çekmek anlamında söylüyorum, geçenlerde bir soru önergesi vermiştim hem de CİMER'e yazmıştım ama üzüldüğüm nokta -yani sizi yakinen izliyorum gerçekten liyakate dayalı çalışıyorsunuz ama- bir cevap geldi, cevapta ne ad var ne soyadı var, hiçbir şey yok. Bilginiz olsun diye, sadece onu bir... Yani gönderenin cevabında kim olduğu belli değil, hangi kurumdan geldiği belli değil, sorduğum soruyla ilgili hiç alakası yok; bunu bilginize sunayım sadece.
Ben kendimizi ilgilendiren Çukurova Bölgesel Havalimanı'yla ilgili birkaç şeye değineceğim. Bölge havalimanı anlamında başladı, 2011'de ilk ihaleye çıktığında 160 bin metrekare ve 30 milyon yolcu kapasiteli olarak planlanmış. Yalnız 2013'te inşaata başlayabilmişti ama maalesef hâlâ bitmedi. En son gelinen duruma göre terminal binası 60 bin metrekareye indirilmiş durumdadır ve inşaatı hâlâ devam ediyor. Çok uzun yıllar dile getirilen "Çukurova'nın uluslararası bir bölgesel havaalanına kavuşturulması projesi" çökmüştür yani çünkü 30-40 kilometre burada Adana Şakirpaşa Havalimanı var, yani dip dibe 3'er milyon yolcuya hizmet edecek 2 tane havaalanı olmuş oluyor böylece.
Çukurova Havalimanı'nın üstyapı tesislerindeki yap-işlet-devret modeli çerçevesinde yaptırılması, havalimanının işletilmesi ve devri ihalesinin sonucu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından geçtiğimiz kasım ayı sonunda onaylanmış durumdadır. Ayrıca, ihaleye ilişkin yer teslimi de 25 Aralık 2020'de resmen yapılarak süreç başlatılmış durumda. Yalnız Çukurova Havalimanı'nın projesinin altyapı inşaatı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi yaptırım programı kapsamında devam etmektedir ve işin fiziki gerçekleşme oranı yaklaşık yüzde 85 durumundadır. Kamuoyunda tartışılan hususlar, havaalanının üstyapı kısmının yapılmasına ve işletilmesine ilişkindir. 1) Çukurova Bölgesel Havalimanı üstyapı kısmına ilişkin Mart 2020'de yapılan ihale iptal edilmiş, Kasım 2020'de ihale tekrar yapılmıştır. 2) terminal binası projesi Kasım 2020'deki ihalede 60 bin metrekareye indirilmiştir. 3) Devlet Hava Meydanları İşletmesinin resmî açıklamasına göre havalimanı yapacak firmanın yirmi beş yıl işletecek firmaya verilen yolcu garantisi sayısı ilk on iki yıl için yaklaşık 2,7 milyondur yani yılda 2 milyon 353 bin 787 iç hat giden yolcu, 347 bin 374 de dış hat giden yolcu. İhaleyi kazanan Favori İşletmecilik AŞ ile YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ ortak girişimi Devlet Hava Meydanları İşletmesine yirmi beş yıllık işletme süresi karşılığında 297,1 milyon avro artı KDV kira ödemeyi ve havalimanına 155 milyon avroluk yatırım yapmayı taahhüt etmiştir. Yalnız diğer yandan Çukurova Havalimanı'nın yakınında yer almakta olan Adana Şakirpaşa Havalimanı'nın yolcu sayısı yıllık 5,5 milyon civarındadır. Verilen yolcu sayısı, garantisine görece düşük olmasının nedeni Çukurova Havalimanı'nı uzun yıllar Adana Şakirpaşa Havalimanı'yla birlikte işletecek olmasıdır diye düşünülüyor çünkü havaalanı projesi bir an evvel bitmesi için küçültülmüş durumdadır. Terminal binasının büyüklüğü 160 bin metrekareden 60 bin metrekareye indirilmiştir.
Yatırım ilk etabı iki buçuk yılda tamamlanmak üzere toplam 3 aşamada tamamlanacaktır. Yani 2023 yılında Uluslararası Çukurova Bölgesel Havaalanı değil, bu tip havaalanı tekrar, Şakirpaşa Havalimanı gibi çünkü başlangıçta 160 bin metrekare planlanmış havaalanı 60 bin metrekareye düşmüş buradaki programa göre.
Neyse Başkanım, birkaç sorum vardı, süreyi... Deniz Bey çünkü çok fazlaca sizin şeyinize göre...
Bir de yalnız, Sayın Başkanım...
OTURUM BAŞKANI NEVZAT ŞATIROĞLU - Tamamlayabilirsiniz yani süreniz var.
ORHAN SÜMER (Adana) - Tamer Vekilim de burada hakikaten Adana'yla ilgili... Biz pandeminin başından beri herhâlde salı günleri hiç uçamıyoruz değil mi Başkan, Sayın Başkanım?
TAMER DAĞLI (Adana) - Evet.
ORHAN SÜMER (Adana) - Adana'da bugüne kadar yani salı günleri -geçmiş günlerde- sabah 6 vardı, 9 vardı, bir de 11 vardı; buraya rahatlıkla gelip gidebiliyorduk. Dönüşlerimiz de perşembe akşamıydı, maalesef...
SÜLEYMAN KARAMAN (Erzincan) - O, Türk Hava Yollarının işi.
ORHAN SÜMER (Adana) - Yani biz burada meramımızı dile getirelim de ondan sonrası kolay. Onunla ilgili en azından bilgilendirme yapmış olayım.
Teşekkür ederiz Başkan, sağ ol.