| Komisyon Adı | : | (10 / 77, 372, 491, 534, 693, 817, 868, 992, 1004, 1018, 1150, 1170, 1221, 1305, 1434, 1518, 1806, 1815, 1943, 2009, 2139, 2206, 2391, 2909, 2929, 3031, 3032, 3382, 3558, 3575, 3581, 3583, 3647, 3677, 3682, 3690, 3708, 3740, 3769, 3798, 3817, 3831, 3840) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
| Konu | : | Komisyon çalışma takvimine, Komisyonda görevlendirilecek uzmanların belirlenmesine, Komisyona davet edileceklerin tespitine ilişkin görüşmeler |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 31 .03.2021 |
HASAN KALYONCU (İzmir) - Bitireyim, şöyle bitireyim: Demin Millî Eğitimle alakalı bir şey söyledi, bunu ben dile getirecektim zaten. Şimdi, ilk başta Millî Eğitimin bu konuyla pek alakalı olmadığı gibi görülüyor da Millî Eğitimde çevre eğitimi dersi var, oradan gelen arkadaşlar burada konuşulanları not alarak çevre dersini Türkiye'deki bu olan bitenlere uygun bir şekilde planlarlarsa ve biz buradan öneri olarak çevre dersi saatlerini artırmaya yönelik bir tavsiye alırsak o güzel olur.
BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Hasan Bey, tavsiye edeceğiniz bir raportör var mı?
HASAN KALYONCU (İzmir) - Yok, raportör açısından söylemiyorum, bu programlarla ilgili olan kişinin gelip dinlemesi yeter Sayın Bakanım.
BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Tamam, gelsin burada...
HASAN KALYONCU (İzmir) - Yani öyle bir isim olarak değil çünkü ortaöğretimde çevre dersi var, müfredatına baktım, müfredatında küresel iklim değişikliğinden bahsediyor da ülke açısından bir şeyi yok, o açıdan, su tasarrufu, ülkemize etkileri konusunun bu müfredat içerisinde yer almasının, o gelen arkadaşın da burada dinleyerek not almasının Millî Eğitim açısından, gençler açısından, öğrenciler açısından iyi olacağı kanaatindeyim; yoksa Millî Eğitim öneri getirir.
JALE NUR SÜLLÜ (Eskişehir) - Mesela Ayşe Kula var Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünden, eğitimler de veriyor yani arkadaşlarımız not alırsa belki bakabilir, Millî Eğitim Bakanlığında çalışıyor.
HASAN KALYONCU (İzmir) - Yok, ders programlarına yönelik daire başkanı kimse o şey yapabilir.
BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Onu Millî Eğitim Bakanlığına soralım "Ona göre görevlendirilsin böyle bir arkadaş." diye.
HASAN KALYONCU (İzmir) - Evet, öyle yapalım; oradan görevlendirilecek kimse... Çünkü Sayın Bakanım, yapacağımız çalışmaları gençliğe aktarmadığımız sürece, eğitime aktarmadığımız sürece... Çünkü su tasarrufunda bireysel kullanımlar da önemli, yarın öbür gün karşımıza çıkacak.
BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Şimdi, o zaman çarşamba günü için de iklim değişikliğiyle ilgili çalışan hocalardan bir grubu buraya davet edelim. Tamam, salı, çarşamba planlıyoruz efendim.
MURAT BAKAN (İzmir) - Sayın Bakanım, bu iklim kriziyle ilgili başlıyorsak işe, orada şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kadar önemli Tarım Bakanlığı, büyükbaş hayvancılıkla ilgili çünkü bu sera gazı etkisi yaratan en önemli etkenlerden biri büyükbaş hayvancılık; onun suya da etkisi var ama şeye de çok etkisi var, bu metan gazı saldığı için büyükbaş hayvanlar... Onlar ciddi anlamda, yüzde 15 olması lazım uluslararası raporlarda.
HASAN KALYONCU (İzmir) - Tarımın toplam yüzde 20. Ona girdiğimiz zaman arıtma tesislerinin de sera gazı salınımında etkisi var yani onları...
MURAT BAKAN (İzmir) - Ama büyükbaş hayvancılığın sadece küresel anlamda yüzde 15.
HASAN KALYONCU (İzmir) - Şimdi, Sayın Bakanımın dediğine göre Çevre ve Şehircilikle başlıyoruz, Meteorolojiye geçiyoruz, ondan sonra bakanlıklarla devam edeceğiz zaten, Tarım Bakanlığı diye devam edeceğiz.