| Komisyon Adı | : | BAYINDIRLIK, İMAR, ULAŞTIRMA VE TURİZM KOMİSYONU |
| Konu | : | Turizmi Teşvik Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/3517) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 06 .04.2021 |
MÜRSEL ALBAN (Muğla) - Yok, Sayın Başkan muhalefet etmeyeceğim, yaşanan bir gerçeği anlatacağım.
BAŞKAN TAHİR AKYÜREK - Fakat Gökan Bey, grup yönetimine el koydu gibi geliyor bana Mürsel Bey.
MÜRSEL ALBAN (Muğla) - Yok, ben büyüklerime saygılıyımdır, turizm konu olduğu için böyle.
GÖKAN ZEYBEK (İstanbul) - Tansiyonum 15'e çıktı. Ne yapayım yani.
BAŞKAN TAHİR AKYÜREK - Geçen geceyi yok sayalım yani o günü yaşanmamış kabul edelim. Hasan Bey bile devreye tam giremedi, girmesini bekledim.
MÜRSEL ALBAN (Muğla) - Başkanım, şimdi bu kanunda olduğu gibi hatalar her zaman yapılıyor.
BAŞKAN TAHİR AKYÜREK - Buyurun.
MÜRSEL ALBAN (Muğla) - Sayın Başkan, değerli Komisyon üyeleri; 2020 yılının Kasım ayında Muğla'da şöyle bir olay yaşadık: Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından 32 noktada jeotermal sahasının üç yıl süreli arama ruhsatı ve 33 yıl süreli de işletme ruhsatı verileceği ihale ve ilan edildi.
BAŞKAN TAHİR AKYÜREK - Hangi tarih dediniz? İhale tarihi?
MÜRSEL ALBAN (Muğla) - 2020 yılında.
Bu açıklamanın üzerine, ardından bizim ve çevrecilerin, demokratik kitle örgütlerinin itirazı oldu ve Baki Bey, jeotermalleri anlatıyorum bak, siz de bu konudasınız 32 jeotermal ihalesi iptal edildi; bu, Cumhurbaşkanı kararıyla iptal edilmek zorunda kaldı çünkü bu 32 noktanın çoğu Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak ilan edilen bölgelerdi.
Yine, devletin kurumlarının birbirinden haberi yok gözüküyor bu durumda. Jeotermaller için ihale edilen yerlerin turizm ve kültür alanı olduğundan haberleri yok gibi davrandılar. Şimdi, bu maddeyle şöyle bir düzenleme var bakın, Sayın Başkan: "Arama ruhsatları, turizm yatırımları gerçekleştirmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığının talebi üzerine ruhsatı veren idare tarafından iptal edilir. Bu durumda ruhsat ve yatırım giderleri, iptal tarihindeki gerçek karşılığı üzerinden hesaplanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden ödenir." Şimdi, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı böyle bir karar verip, ihale edip o işletmeci de oraya sondaj açıp... Burada bir masrafı olacak, bu masraf olurken de Kültür ve Turizm Bakanlığı gelip diyecek ki: "Burası kültür yeridir ve arkeolojik bir alandır. Burayı ben iptal ettim, ettiğin masrafı da ödüyorum sana." Bu madde bunu getiriyor. Şunu şöyle yapalım: İl valilikleri, yatırım izleme koordinasyonları bu izinleri vermeden önce Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşlerini alsınlar. Bu alanlarda arkeolojik sit, tabiat varlıkları koruması altında, doğal sit bunlarla ilgili bu görüşü aldıktan sonra jeotermal izni varsa, çevrecileri de geçebilirlerse, yerel yönetimleri geçebilirlerse gider alırlar. Yani Valiliğin Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının yapmış olduğu yanlışı, hatayı Kültür ve Turizm Bakanlığı niye ödüyor, ben bunu anlamadım. Yoksa böyle iptal edilen yerlerde masraf var, onları mı kurtarmaya çalışıyoruz bununla, bu maddeyle?