KOMİSYON KONUŞMASI

YÜCEL BULUT (Tokat) - Başkanım, az önce soruldu ama biraz yüzeysel geçildi, bizim de bu konuda merakımız var. Şimdi, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlarıyla ilgili izin merci Sayın Cumhurbaşkanlığı makamı ve ön inceleme yapması hâlinde de bunların üstü konumundaki asker kişilerden biri ya da birkaçına bu ön incelemeyi yaptırabilecek. Bahsedilen kişilerin asker kişi olarak üstleri kimdir mesela? Genelkurmay Başkanından daha üstte bulunan asker kişi ve kişiler kimlerdir ya da Hava, Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlarından daha üst rütbeli, daha üstte sayılan kişiler kimdir; bu bir.

İki, Cumhurbaşkanımız bir izin verecekse asker kişi ve kişilerden teşekkül ettirecekse burada iki durum ortaya çıkıyor. Cumhurbaşkanı, Anayasa gereği Başkomutan sıfatını taşıdığı için asker kişi kabul edilecek mi? Bu Komisyona Başkanlık edebilecek mi? İkincisi de gerçekten bu diğer asker kişiler kimlerden teşekkül edecek? Hani, mevzuatımızda daha üst düzey asker var mı, kim var?

BAŞKAN YILMAZ TUNÇ - Teşekkür ederiz.

Burada söz talebi var mı?

MAHMUT TANAL (İstanbul) - Danıştaya bir sorun, bu sorular doğru sorulardır. Cumhurbaşkanının bu işlemi nedir? Başkomutan sıfatıyla mı, işlemin adı o mudur yoksa Cumhurbaşkanı kararı mıdır, nedir yani? Şimdi yetkililer bir açıklama getirsin, yarın bir gün uygulamada sıkıntı çıkacak.

YÜCEL BULUT (Tokat) - Tutanağa geçsin diye söylüyorum. Şöyle gözden geçirilebilir: Cumhurbaşkanının bu Komisyon kurma yetkisini bu şekilde daha üst düzey asker kişi ve kişiler şeklinde sınırlandırmak -ki bu madde metninden de bu Komisyonun kurulması mümkün değil daha üst askerî yetkili olmadığına göre- belki daha genişletilerek kaleme alınabilir yani daha farklı kişilerden de teşekkül ettirme yetkisi verilebilir Cumhurbaşkanına.