| Komisyon Adı | : | KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünün (TCDD) 2017 ve 2018 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının görüşmeleri |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 10 .06.2021 |
ORHAN SÜMER (Adana) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım. Mevlüt ağabey teşekkür ederim.
Benim sadece kısa, iki sorum olacak ama ondan önce şunu belirtmek isterim: Sene 85-99 arası ben Devlet Demiryollarının kiracılığını yaptım Adana'da. Şimdi, demin birçok arkadaşımız kirayla, alınmamasıyla ilgili ciddi ithamlar yaptı. Ben on beş sene içerisinde Devlet Demiryollarının bir hafta bile bize süre verdiğini görmedim ve inanılmaz da kira ödüyorduk. Adana'da benzin istasyonu var "Eski İstasyon" diye adlandıran bir mevkide, Döşeme Mahallesinde; iki üç yerde kiracılığını yaptım. 2002 yılında AK PARTİ Hükûmetinden sonra, özelleştirmeden sonra ihaleye çıkarttılar birçok bölgede ama daha birçok... Ben şunu anlamakta zorluk çektim: Nasıl tahsil edemiyor Sayın Genel Müdürüm, nasıl para ödenmiyor Devlet Demiryollarına? Çünkü 99'a kadar hakikaten hem çok büyük rakamlar üzerinden kira getirisi vardı hem de hiç aksatmadan... Sadece biz değil, bizle beraber orada Devlet Demiryollarında -Tamer Başkanım da biliyor- ciddi anlamda kiracıları var; yanlış mıyım Tamer ağabey?
TAMER DAĞLI (Adana) - Evet, ağabey.
ORHAN SÜMER (Adana) - Sorularım da şöyle olacak: Anadolu ticaret yük ve yolcu taşımacılığı için çok önemli olan Ankara-Aksaray, özellikle biz, bir ay önce Aksaray ilinde Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleriyle organize sanayinde falan iş adamlarıyla görüştüğümüzde Aksaray ve Adana arasında deniz yoluyla ilgili ciddi anlamda taşıma sıkıntısı çekiyoruz "Bizi rahatlatacak." diye serzenişte bulunmuşlardı. Hızlı tren projesi var mıdır veya varsa hangi durumdadır? Ayrıca Yenice, Mersin, Adana, Osmaniye, Antep projesi hangi aşamadadır? Bu projelerde limanlara ve yeni yapılan havaalanına bağlantı var mıdır? Tahmini bitiş süresi ne zamandır? 2,9 milyar lira gibi büyük bir bütçe ayrıldığını biliyoruz. Buna ek bir bütçe Bakanlıktan istenecek midir? Proje kapsamında vagon, sinyalizasyon ve sefer sistemleri yerli üretim midir, ithal üretim midir? İthal ediliyorsa hangi ülkeden ithal edilmekte ve ne kadara mal olmaktadır? Bunlara yazılı olarak cevap verirseniz sevinirim.
Başkanım, teşekkür ederim.