KOMİSYON KONUŞMASI

BAYRAM YILMAZKAYA (Gaziantep) - Sayın Başkan, Sayın Bakan Yardımcım, değerli milletvekili arkadaşlar ve değerli misafirler; şimdi, birkaç defa daha tekrarlasak bu Komisyonu, her seferinde yeni, farklı sonuçlara da ulaşacağız. Geçen sefer söylediğim gibi bu Komisyonun veya bu kanunun Makine ve Kimya Endüstrisinin anonim şirkete çevrilmesi işinin bir kere, Türkiye'de, toplumda vicdanlarda hâlâ bir karşılığını bulmadığını düşünüyoruz; gerek bize iletilen bilgiler, gerek basında gördüğümüz kadarıyla vicdanlarda bu hâlâ aklanmadı.

Şimdi, geçen sefer, Bakan Yardımcısı bahsetti, zaten kâr eden bir kurum. 2019 yılında 694 milyon, 2020 yılında 925 milyon kâr etmiş, 2021 yılında 1 milyar 200 milyon gibi, hatta yanılmıyorsam 2022 yılında da 2 milyara yakın kâr beklenen bir kurum ama bu kanunun gerekçesinde diyorsunuz ki: "Gelişen teknolojiye ayak uydurulması, üretim, imkân ve kabiliyetlerinin artırılması ve nitelikli personelin istihdamının sağlanması gibi -yabancı personel de dâhil- nedenlerle günümüz ticari hayatın gerekliliklerine uygun yapısal dönüşüme ihtiyaç duyulmaktadır." E, bu kadar kâr eden bir kurumda elimizi tutan ne yani bu amacı gerçekleştirmek için elimizi tutan ne? Bir kere bunu hiçbir şekilde vicdanlarda açıklayamadık arkadaşlar.

Görüşmekte olduğumuz teklifin bir kere anayasa ve hukuk devleti ilkeleriyle çeliştiği, Anayasa'ya aykırı olduğu ortadadır. Bu kurumun anonim şirket olmasıyla ilgili çok ciddi kaygılarımız var, maalesef, bu yasa teklifinde bir kamu yararı da görülmemektedir. Yasalar toplum yararına yapılır ama bu teklifte böyle bir yarar yok. Bu teklif yasalaşırsa başlı başına bir millî güvenlik zafiyeti ortaya çıkma ihtimali doğmaktadır, bakın, ihtimal bile çok önemlidir.

Şimdi, hatırlarsanız Mondros Mütarekesi'nde Osmanlı Devleti'nin silahlarına ve fabrikalarına el konulmuştu, bütün silahları ortadan kaldırmaya çalıştılar. Biz Kurtuluş Savaşı'nı o kurtarabildiğimiz silahlar ve dış ülkelerden, Rusya'dan elde ettiğimiz silahlar sayesinde yaptık. Düşünün, bu ileri dönemde şirketleşmiş birilerinin eline geçtiğinde ordumuzun en önemli unsurlarından silah ve kurşunun -bakın, savaş kurşunla da olur birebir- olmadığı bir ortam olabilme ihtimalini düşünmek bile arkadaşlar, bence, şu anda bizim bu Komisyonu bırakıp bu işi daha detaylı tekrar değerlendirip tartışmamıza bir zemindir, nedendir diye düşünüyorum.

Aklınıza koymuşsunuz "Şimdi özelleştirilmeyecek." diyorsunuz, diğer vekil arkadaşlarım da geçen söyledi, Kırıkkale Milletvekilimiz Halil Bey bu tereddüdü hem partisel olarak hem kişisel olarak hissetmiş veya kamuoyundan bizim hissettiğimiz duygularla, bakın, 8'inci maddeye özelleştirilmeyecek maddesini koymaya çalışıyor ki bunun da aslında bir şekilde önlem olmayacağını kendisi de biliyor. Çünkü bu Makine ve Kimya anonim şirket hâle geldiğinde, "özelleştirilme" imkânını bu maddeyi de koysak tamamen ortadan kaldıramıyoruz. Nitekim, Tank Palet'te olduğu gibi kamuoyu tepkisiyle karşılaşmamak için anonim şirketleştiriyoruz. Kamuoyunda anonim şirket algısının tek amacı, şirketi hisselere bölmek ve hisseleri rahatça satarak para almaktır, borsaya açmaktır; algı budur, aslında çoğu zaman gerçek durum da budur. Dediğim gibi istediğimiz kadar madde koyalım, bu kanunu yarın siz ellerinizle oy kaldırıp da bu Komisyondan geçirip Genel Kurulda da kabul ettikten sonra, yine söylüyoruz, Makine ve Kimya Endüstrisi anonim şirket hâline getirildiğinde, ister altı ay sonra olsun, ister bir yıl sonra olsun ne zaman olursa olsun özelleştirmeye mutlaka açık, bu kapıyı açmış durumda olacağız, oysa, Makine ve Kimya Endüstrisi ne kadar değerli. Ben geçen sefer de sordum, bu Makine ve Kimya Endüstrisinde olan bir komutan arkadaşımız vardır, onun gözlerinin içine bakıp, "Arkadaş, sen bu kurumun anonim şirket hâline getirilmesini istiyor musun?" diye sorduğumuzda şöyle gözümüzün içine bakıp cevap vermesini bekliyorum açıkçası. Onun fikri ne? Çünkü bir asker disipliniyle, bir asker varlığıyla bu kurumun, çok değerli olan bu kurumun önemini eminim ki biz siyasilerden daha fazla bildiğini düşünüyorum. O, sorumun doğru dürüst cevabı olmadı. Şimdi, Sayın Bakan Yardımcısı, "Evet, konuştuk, bilgileri var onlar da "evet" dediler." dedi ama keşke imkân olsa da arkadaşımız veya Genelkurmay Başkanımız gelse burada, "Arkadaş, bu Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu çok değerli bir şey değil -bakın değer bakımından demiyorum- bu, anonim şirkete çevrilebilir; hiç sorun yok." desin, şöyle gözümüzün içine baksın. Onu bekliyorum arkadaşlar, inşallah gelirler ama tabii bu saatten sonra da zor diye düşünüyorum.

Bakın, ALTAY tankının silah sistemi burada yapılıyor FIRTINA, PANTER, YAVUZ, BORAN obüsleri, 20 mm çaplı Çift Namlulu Uçaksavar, 25 mm Kara Topu, 35 mm KORKUT Hava Savunma Sistemi, hafif sıralı olarak Piyade Tüfekleri MPT 76, MPT 55, KNT 76, Bora-12 ve bunların mühimmatları, MK serisi serbest düşüm uçakları ve daha niceleri ve biliyorsunuz pandemi döneminde en hızlı safhada maske teminini dahi Makina ve Kimya Endüstrisi yaptı arkadaşlar, o kadar değerli bir kurumu tartışıyoruz burada, o kadar değerli bir endüstriyi tartışıyoruz. Bunların hepsini üretiyor, üretim fazlasını da ihraç ediyor, satıyor, kâr eden çok önemli stratejik bir kurum hâline gelmiştir. Yalnız orduya silah üretmesini bıraktık az önce dediğim gibi maske üretimi bile yapmaktadır. Bu kurumun stratejik konumunu korumak bence kârlılığını maksimize etmekten daha da dönemidir. Evet, karlılık kesinlikle önemlidir, doğru söylüyorsunuz devlete yükü en az olmalıdır ama buradaki stratejik önemini de başka kurumlarla karıştırmamamız gerekmektedir.

Daima yaptığınız gibi; özelleştirme gerekçesiyle istihdam fazlası olarak gösterilen ya da özel sektörde çalışmak istemeyen kamu personeli başka kamu kurum ve kuruluşlarına gönderildiler -biraz da personeline değinmek istiyorum- Yıllarca çalışıp deneyim kazandıkları alanlarda kendilerinden gereği gibi yararlanılamayacak kurumlara ve görevlere gönderilen mühendis, teknisyen ya da diğer alanlarda çalışanlar kendi mesleki varlık ve üretkenliklerinden koparıldılar. Şimdi, burada çalışan mevcut memur ve işçi statüsündeki arkadaşlara da diyorsunuz ki anonim şirket olduktan sonra ya burada işçi olarak kalmaya devam edeceksiniz ya da naklinizi isteyeceksiniz; bu da tamamen yanlış bir şey arkadaşlar. Şimdi, sendika temsilcisi arkadaşları konuşturacağız dedik ama ne zaman konuşacaklar bilmiyorum.

BAŞKAN İSMET YILMAZ - Milletvekillerimiz bir konuşsun; önce Komisyon üyesi sonra diğer vekillerimiz, ondan sonra da diğerleri.

BAYRAM YILMAZKAYA (Gaziantep) - Şimdi, Sayın Başkan, dediğim gibi burada alelade bir kurumdan bahsetmiyoruz Türk Silahlı Kuvvetleri ve kolluk güçlerimizin silah, mühimmat, araç ve gereçlerini üreten bir kurumdan bahsediyoruz. Hatırlarsınız, bu kuruma gelecek kişilerin; yeni, yabancı kişiler diyoruz... Hatırladığım kadarıyla 2-3 sene önce bu piyade tüfeğinin projelerinin bir casusluk, kaçırılma olayları vardı; suçüstü oldular değil mi? Yani bu yeni ilave kişilerle bir başka projemizin, gelecek vadeden bir projemizin tekrar yine bir casusluk oyunuyla çalınmayacağını nereden garanti edebiliyoruz?

Yine tekrar ediyoruz ama biz tekrar etmekten kaçmayacağız arkadaşlar; gerçekten bu kurumun anonim şirket hâline getirilmesi doğru değil. Biraz sonra yine diyeceğiz, yine diyeceğiz, yeni diyeceğiz; bakın, vicdanlarda biz bunu hâlâ temizleyemedik, gelin yol yakınken bunu daha detaylı irdeleyelim, daha başka kişilere soralım, altını daha dolduralım "Ha illa şart" diyorsanız toplumu ikna edelim ama şart değil, biz ikna olmuyoruz, biz bu maddeye kesinlikle "hayır" diyeceğiz, yine ilerleyen maddeler de tekrar fikrimi belirteceğim.

Teşekkür ediyorum.