| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe KanunuTeklifi (1/283) ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/282) ve Sayıştay tezkereleri a) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı b) GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı c) Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ç) Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı d) Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı e) Kalkınma Ajansları Denetim Raporları f) Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı g) Türk Standardları Enstitüsü ğ) Türk Patent ve Marka Kurumu h) Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ı) Türkiye Bilimler Akademisi i) Türkiye Uzay Ajansı |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 03 .11.2021 |
TACETTİN BAYIR (İzmir) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Bakanım, az önce Komisyon üyesi AKP'li arkadaşımız Uzay Ajansıyla ilgili birtakım rakamlar telaffuz ettiler. Ben de altı yıldır aynı Komisyonda çalışan biri olarak, özellikle Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Bey'in bütçe sunuş konuşmasına göre o rakamları ele almak istiyorum izninizle. 2022 Millî Uzay Programı'nı adım adım hayata geçiren bir bütçe olacağını ifade etti. Tabii, bundan çok memnun oluruz böyle olursa, bu bizi çok mutlu eder ama gerçekler hiç öyle görünmüyor rakamlara bakılınca.
2021'de Türkiye Uzay Ajansına 37 milyon TL uzay ve havacılık ödeneği ayrıldı, yıl ortasına gelindiğinde ise bu paradan sadece 2 milyon 735 bin TL harcama yapıldı. Aslında âdeta saraya inat gibi tasarruf edilmiş sanki; güzel bir şey, tasarruf etmek de güzel bir şey. Peki, uzaya çıkmak için 2022 bütçesinde Türkiye Uzay Ajansına ayrılan kaynak sadece 61 milyon 293 bin lira. Bunun zaten 17,3 milyon lirasını personel ve SGK giderleri olarak düştüğümüzde elinizde kalır 44 milyon lira para. Sayın Başkan, bu parayla bozdur bozdur harca, ister Ay'a çık, istersen Erzurum'da Palandöken'e. NASA 200 milyar para ayırıyorken biz bunu 40 milyon lira parayla nasıl başaracağız? 2023'te Ajansa ancak 67 milyon lira, 2024'te ancak 72 milyon lira verecekler. İddia ediyorum o tarihte, o tarihler geldiğinde, iki yıl sonra bu paralarla ancak Meclisin kapısındaki Mercedes'lerden bir tanesini alırsınız, uzaya falan çıkamazsınız yani. Biraz gerçekçi olmak lazım, burada samimi olmak lazım. Ben halkı kandırdığımızı düşünüyorum, daha doğrusu buna alet edildiğimizi düşünüyorum bu Komisyonda. Yani uzay konusunda da otomobil konusunda da hayal satıyoruz. Kusura bakmayın, hiç inandırıcı değil.
Teşekkür ederim.