KOMİSYON KONUŞMASI

BURAK ERBAY (Muğla) - Sayın Başkan, değerli üyeler, çok değerli konuklar; saygıyla selamlıyorum. Konuklarımıza tekrardan "Hoş geldiniz." demek istiyorum.

Facebook hayatımızda önemli bir yer tutuyor, bunu biliyoruz. Bir o kadar da soru işaretleri var vatandaşın. Bu, şunu gösteriyor. Burada yaşanan süreçten de sohbetten de görüldüğü üzere daha sık belki bir araya gelmemiz gerekiyor süreçleri, daha soru işaretlerini gidermemiz gerektiği gözüküyor. Bu anlamda da birkaç tane soruyu sormak istiyorum hızlıca, vakit de ilerliyor.

Şimdi, birtakım iddialar var. Bu VIP profil kullanıcılarından bahsediliyor, bazı birtakım süzgeçlerden bahsettiniz. Bu VIP kullanıcıların bu süzgeçlerden muaf tutulduğu iddia ediliyor ve bu kişilerin birtakım taciz ve şiddet içerikli paylaşımlar yaptığı ama bu süzgeçlerden bu kişilerin geçmediği iddia ediliyor. Bu konularda bilginize başvurmak istiyoruz.

Onun dışında yine iddialara göre Orta Doğu'daki insan tacirleri ve özellikle birtakım silahlı grupların platformu kendi çıkarları için kullandığı, bu konuda gerekli uyarıların yapıldığı ancak gerekli tedbirlerin alınmadığı söyleniyor. Bu konuda gene bilginize başvurmak istiyoruz.

Bunun dışında az önce de söylediniz, sağlıkla ilgili sunumlarda da birtakım çalışmalar yapıldığı söylendi ancak verilen bilgilere göre, yapılan açıklamalara göre aşı karşıtlığıyla ilgili de Facebook üzerinde ciddi bilgi paylaşımı yapıldığı iddia ediliyor. Bu konuda da gene gerekli tedbirlerin alınmadığı, diğer konularda gösterilen hassasiyetin gösterilmediği söyleniyor. Bu konuda da görüşlerinizi merak ediyoruz.

Yine, şirketin yaşadığı hukuki süreçlerle ilgili olarak birtakım bilgiler var. Daha önce yaşanan bu veri sızıntısıyla ilgili olarak yürütülen hukuki süreçler olduğunu biliyoruz. Özellikle Amerika'da yaşanan bir süreçte 87 milyon kişinin bilgisinin sızdığıyla ilgili bir bilgi ve bu süreçte de bir özür dilendiğini biliyoruz. Bu konuda da Amerika Birleşik Devletleri Federal Ticaret Komisyonu tarafından 5 milyar dolarlık bir ceza kesildiği söyleniyor. Bu ne aşamada, doğru bir bilgi midir, nedir durum? Onu sormak istiyorum.

Menkul kıymetler borsasında 100 milyon dolarlık bir cezadan bahsediyor yine benzer konuyla ilgili, bu ne aşamada? Doğru bilgi midir? Bunu sormak istiyorum.

Yine, Avrupa Birliğinin WhatsApp'ın satın alma sürecinde yanıltıcı bilgiler verildiği gerekçesiyle 110 milyon euroluk bir cezadan bahsediliyor. Bu konuda ne aşamada durum, onu merak ediyoruz.

Yine, Avustralya'da yaşanan bir hukuki süreç var bu veri hırsızlığıyla ilgili. Yaklaşık 529 milyar dolarlık bir dava sürecinin devam ettiğinden bahsediliyor. Bu konu ne aşamada? Gene hukuki süreç devam ediyor mu?

Son olarak da geçen süreçlerde farklı zamanlarda yaşanan uzun süreli kesintilerden bahsediliyor; 2007 senesinde, 2010'da iki saatlik bir kesinti, 2014 senesinde dört saatten uzun süren bir siteye girişle ilgili bir sıkıntı, 2014'de gene aynı şekilde. Değişik zamanlarda bu kesintilerle ilgili olarak kaygı verici bir süreç olarak nitelendiriliyor. Acaba verilerin bu dönemlerde yedeklendiği veya başka bir çalışmanın yapıldığı konusunda da kaygılar var. Bu konuda da bilgi verirseniz seviniriz.

Teşekkür ediyorum.