| Komisyon Adı | : | ADALET KOMİSYONU |
| Konu | : | Tokat Milletvekili Mustafa Arslan ve İstanbul Milletvekili Abdullah Güler ile 37 Milletvekilinin; İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi(2/3911) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 05 .11.2021 |
BAŞKAN YILMAZ TUNÇ - Önerge var, önergeyi okutuyorum:
Adalet Komisyonu Başkanlığına
Görüşülmekte olan 2/3911 sayılı Kanun Teklifi'nin 40'ıncı maddesinin teklif metninden çıkarılmasını arz ve teklif ederiz.
Züleyha Gülüm
Mehmet Ruştu Tiryaki
İstanbul
Batman
BAŞKAN YILMAZ TUNÇ - Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Kabul edilmemiştir.
Diğer önergeyi okutuyorum:
Adalet Komisyonu Başkanlığına
Görüşülmekte olan (2/3911) evrak sayılı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin 40'ıncı maddesiyle 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu'na eklenen "MADDE 41/F'nin 1'inci ve 3'üncü fıkralarındaki "fiil suç teşkil etse dahi, üç aya kara disiplin hapsi ile cezalandırılır." ibaresinin, "üç aya kadar tazyik hapsi ile cezalandırılır." şeklinde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.
Turan Aydoğan
Süleyman Bülbül
Zeynel Emre
İstanbul
Aydın
İstanbul
Rafet Zeybek
Tufan Köse
Antalya
Çorum
Gerekçe: Teklifle; 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu'na eklenen maddenin 1'inci ve 3'üncü fıkralarında öngörülen disiplin cezası, Anayasa ve Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında, aynı suçtan iki kez cezalandırmama hakkına aykırılık taşımaktadır.
BAŞKAN YILMAZ TUNÇ - Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Kabul edilmemiştir.
Diğer önergeyi okutuyorum:
Adalet Komisyonu Başkanlığına
Komisyon gündeminde bulunan İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin 40'ncı maddesinin 1'inci ve 3'üncü fıkralarında yer alan "fiil suç teşkil etse dahi," ibaresinin teklif metninden çıkarılmasını arz ve teklif ederiz.
Ayhan Erel
Hasan Subaşı
Aksaray
Antalya
BAŞKAN YILMAZ TUNÇ - Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Kabul edilmemiştir.
40'ıncı maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... 40'ncı madde kabul edilmiştir.
41'inci maddeyi okutuyorum:
MADDE 41- 5395 sayılı Kanuna eklenen 41/F maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
"İçeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi
MADDE 41/G- (I) Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulması kapsamında çocuğun uzman veya öğretmen tarafından yükümlüden ya da hak sahibinden teslim alındığı veya diğerine teslim edildiği sırada kayda alınan ses veya görüntülerin internet ortamında yayınlanması nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden ilgililer ve müdürlük, 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 9 uncu maddesi uyarınca içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesini isteyebilir."
BAŞKAN YILMAZ TUNÇ - Önergeyi okutuyorum:
Adalet Komisyonu Başkanlığına
Görüşülmekte olan (2/3911) sayılı Kanun Teklifi'nin 41'nci maddesinin teklif metninden çıkarılmasını arz ve teklif ederiz.
Züleyha Gülüm
Mehmet Ruştu Tiryaki
Abdullah Koç
İstanbul
Batman
Ağrı
BAŞKAN YILMAZ TUNÇ - Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Kabul edilmemiştir.
Diğer önergeyi okutuyorum:
Adalet Komisyonu Başkanlığına
Görüşülmekte olan (2/3911) sayılı Kanun Teklifi'nin 41'nci maddesiyle 5395 sayılı Kanun'a eklenen 41/G maddesinin birinci fıkrasında yer alan "ve müdürlük" ibaresinin madde metninden çıkarılmasını arz ve teklif ederiz.
Gülay Samancı
Konya
Gerekçe:
Maddeyle, kişilik haklarının ihlal edildiği iddasıyla ilgililer ve müdürlğün bazı ses ve görüntüler bakımından içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesini isteme hakkına sahip olduğu hükme bağlanmaktadır. Önergeyle, ilgililer ibaresinin müdürlüğü de kapsaması sebebiyle "ve müdürlük" ibaresi madde metninden çıkarılmaktadır.
BAŞKAN YILMAZ TUNÇ - Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Önerge kabul edilmiştir.
Kabul edilen önerge doğrultusunda 41'nci maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... 41'nci madde kabul edilmiştir.
42'nci maddeyi okutuyorum:
MADDE 42- 5395 sayılı Kanuna eklenen 41/G maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
Giderlerin karşılanması
MADDE 41/H- (l) Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararlarının yerine getirilmesine ilişkin yapılacak işlemler, 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanunu ile diğer kanunlar uyarınca alınması gereken tüm harçlardan İstisnadır. Ayrıca bu iş ve işlemlerin yürütülmesi için yapılacak tüm masraflar, avukatlık ücreti hariç Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır.
(2) Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararlarının yerine getirilmesine ilişkin işlemleri hafta sonu ve resmi tatil günlerinde yerine getirmek üzere görevlendirilen uzman ve öğretmenlere bu kapsamda fiilen görev yaptıkları her teslim işlemi için, görevlendirilen diğer kişilere İse bu kapsamda görev yaptıkları her gün için (500) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılır. Bu kapsamda uzman ve öğretmenlere bir ayda yapılacak ödeme tutarı (10000) gösterge rakamının, görevlendirilen diğer kişilere ise (5000) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemez.
Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapılmaz. Bu fıkra uyarınca yapılacak ödemelerden kadrolu veya sözleşmeli olup olmadığına bakılmaksızın görevlendirilen tüm personel yararlanır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Adalet Bakanlığınca belirlenir.
BAŞKAN YILMAZ TUNÇ - Sayın Antmen, buyurun.