| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi (1/283) ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/282) ve Sayıştay tezkereleri |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 09 .11.2021 |
ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.
Sayın Bakan, Plan ve Bütçe Komisyonumuzun değerli üyeleri; sizleri saygıyla selamlıyorum. Zor bir süreçten geçiyorsunuz, bugünlerde bütçe çalışmalarından dolayı yoruluyorsunuz. Allah sizlere güç, kuvvet versin. Hele hele kötü bir hükûmet varsa, yönetemeyen bir hükûmet varsa işiniz daha da ağırlaşır. Bir kez daha hepinize Allah'tan güç, kuvvet diliyorum.
Sayın Bakan, siz Orman Bakanısınız, göreviniz ormanları korumak ve ormanların miktarını daha da artırmaktır ama maalesef sizin dönemizde -sizin istatistiklerinize göre söylüyorum- ormanlar artmamış, ormanlarda alan anlamında ciddi azalmalar olmuştur. 2018 yılında 5.644 hektar orman alanı yanmış, 2019'da 11.332 hektar, 2020'de 20.970 hektar, bu yıl ise yıl sonu gelmemesine rağmen 170 bin hektar civarında orman alanının yandığını siz de biliyorsunuz, biz de biliyoruz. 2018'de 5.644 hektar iken bir yıl sonra 2 kat artmış, 11 bin hektar; 2020'de 2 kat daha artmış, 20 bin hektar olmuş. Bunun temel sebebinin ne olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Türk Hava Kurumuna ait uçakların devre dışı bırakılması, Türk Hava Kurumuna ait uçakların hangarlarda çürümeye bırakılmasıyla maalesef zamanında müdahale yapılamamış, zamanında müdahale yapılamayınca da orman yangınları daha da artmıştır. Sadece yangınlar mı? Hayır. Siz Orman Bakanısınız, ormanları korumanız gerekiyor ama 2019 yılında 16.413 hektar, 2020 yılında 47 bin hektarlık orman maden ve enerji tesislerine verilmiştir, ranta kurban gitmiştir, betona kurban gitmiştir. Maalesef, ormansızlaşma konusunda, Türkiye'nin bugüne kadar gelmiş geçmiş en fazla ormansızlaşmayı sağlayan Bakanısınız.
Bakın, bu, geçtiğimiz yılki sizin bütçe sunuş konuşmanız Sayın Bakan, 2021 yılı bütçe sunuş konuşmanız. Diyorsunuz ki: "2003 yılında kırk dakika olan ilk müdahale süremizi on iki dakika indirdik." Bu da 2022 bütçe sunuşu. Aynı cümleler, zaten çoğu birbiriyle aynı, "copy" yapılmış yani 2021 bütçe sunuşu ile 2022 bütçe sunuşu arasında çok bir fark yok. 2003 yılında kırk dakika olan müdahale on iki dakikaya indirildi de bu yaz aylarında bu kadar yangınlar ve bu kadar müdahalesizlikler neden yaşandı Sayın Bakan? Anlatmışsınız geçen yıl "27 su atar helikopter, 2 amfibi uçak, 1 insansız hava aracı, 6 idari helikopter olmak üzere toplam 2.597 taşıt kullanıyoruz." demişsiniz bu salonda, burada. Bu taşıtları biz orman yangınlarında niye görmedik? Maalesef yoklardı.
BEKİR KUVVET ERİM (Aydın) - Biz gördük, biz gördük.
ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Bekir Bey, heyecan yapmayın, acele etmeyin, heyecanlanmayın. Sayın Bakanın ismi de Bekir, sizin isminiz de Bekir diye savunmaya kalkmayın. Acele etmeyin, relaks ol, relaks, gelecek sıra.
SALİH CORA (Trabzon) - Bekir Bey....
ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Salihciğim, seninle de Genel Kurulda şey yaparız. Şimdi medya yok burada, medyatik olamazsın, rahat ol sen.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Değerli arkadaşlar, müdahale etmeyelim hatibe lütfen. Herkes kendi fikrini söylüyor.
ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Neyse, velhasılıkelam, Sayın Bakan, gerçekten orman yangınları konusunda çok ciddi bir başarısızlık var, bunu görüyorsunuz.
Sürem de bitiyor, yediler yine süremizi. Son sözlerim: Sinop Ayancık'ta yaşanan sel felaketinde tomrukların Orman Müdürlüğü tarafından dere içerisine koyulduğunu hepimiz gördük, siz de gördünüz, biz de gördük. Oradaki bu durumdan sorumlu olanlara herhangi bir işlem yaptınız mı diye sormak istiyorum. Ve Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin erken müdahale, her konuda daha pratik olacağını söylemiştiniz ama Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi gelmeden önce Türkiye'de, 2009-2011 dönemlerinde yangın başına düşen yanan alan miktarı 2,07 hektardı. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi geldi, 2018-2020; 5 hektara ulaştı yani burada da bir başarısızlığın olduğu ortadadır.
Kaz Dağları perişan durumda, Cerattepe öyle; pek çok yerde ormanlar kesiliyor ama siz yerinizde oturmaya devam ediyorsunuz, helikopterle gezmeye devam ediyorsunuz. Kusura bakmayın Sayın Bakan ama siz cumhuriyet tarihinin en başarısız Orman Bakanısınız.
Saygılar sunuyorum efendim.