| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi (1/283) ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/282) ve Sayıştay tezkereleri |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 17 .11.2021 |
AYDIN ÖZER (Antalya) - Sayın Başkan, çok Kıymetli Bakanımız, değerli bürokratlar, Plan ve Bütçe Komisyonunun çok değerli üyeleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Sayın Hasan Subaşı Başkanın da az önce anlattığı gibi yaş meyve ve sebzede bizim en büyük pazarımız Rusya biliyorsunuz. Rusya'yla dış politikamızdaki dalgalanmalar yüzünden sıkıntılar yaşıyoruz. Yaş meyve ve sebze ihracatımıza uzun zamandır tarife dışı engeller uygulanıyor Rusya tarafından. Bir nevi yasaklama değil, bir oyalama taktiği uygulanıyor ve raf ömrü on ila on beş gün olan sebzemizi yolda çürümeye terk ediyoruz. Rusya'ya giden tırlarımız ürünlerden analiz alınması bahanesiyle bir hafta bekletiliyor ve bir aracın Moskova'ya varması on beş günü geçiyor ve mallarımız da doğal olarak, çürümeye terk ediliyor. Bu, aynı zamanda, ihracatçılarımızın cesaretle ticaret yapmasının önüne geçiyor ve bu yüzden de üreticilerimiz etkileniyor. Şu anda maliyeti 3 lira civarında olan, emek maliyeti 3 lira civarında olan sebzenin kilosunu üreticimiz halde 2,5 lira, 3 lira civarında satıyor ki bu, eğer bu pazar açılmazsa, eğer ihracatçımız rahat ihracat yapamazsa ve Avrupa Birliği ülkelerinde bir rekabet içerisinde rahatlık sağlanmazsa, burada ihracatçılarımızın ihracat yapamaması yüzünden üreticilerimizin batması anlamına geliyor. Sayın Bakanım, Bakanlık olarak bu konuda ne düşündüğünüzü merak ediyorum.
Ayrıca, Avrupa Birliği ülkelerine giden biber ve nar ürünlerinde bizim ilgili Bakanlığımız yüzde 100 analiz istiyor. Hâlbuki Avrupa Birliği ülkelerinde bu analiz sıklığı yüzde 10 ila yüzde 20. Yani 1 tır malda yüzde 10'unu analiz ettikten sonra tırın çıkışına izin veriliyor ama bizde Tarım Bakanlığımız yüzde 100 analiz yaptırmak mecburiyetinde bırakıyor; bu da bizim nar veya diğer ürünlerimizin, özellikle biberimizin ihracatını engelliyor, baltalıyor. Sayın Bakanım, biz ihracatın önündeki engelleri kaldırıp ihracatımızı artırmak mı istiyoruz, yoksa yaş meyve ve sebze üreticisinin sırtından enflasyonu düşürme hamlesi içinde miyiz?
Artan döviz kurlarına bağlı çiftçilerimizin maliyetleri çok arttı Sayın Bakanım. Gübre, ilaç, mazot; bunlarda yüzde 200'e varan artışlar var. Geçen yıl kiloda 1 lira 80 kuruş olan üretim maliyetimiz, emek hariç 3 liraları bulmuş durumda. Eğer ihracatçımız rahat ihracat yapamazsa bu, direkt çiftçimizi vuracak ve sürdürülebilir bir tarımı elinden çıkarmış olacak ülkemiz. Pandemi döneminde biz gördük gerçekten, gıdaya, sağlıklı gıdaya ulaşmamızın ne kadar zor olduğunu, ne kadar önemli olduğunu. Üretim kabiliyetimiz varken- dünyada en iyi olan İspanya'dan sonra Avrupa'da 2'nci domates üreticisiyiz, 4 milyon ton domates üretiyoruz, üretim kabiliyetimiz iç piyasanın çok çok üzerinde- mutlaka ihracatçılarımızın desteklenmesi gerekiyor. Serbest piyasaya müdahale ederseniz ya da bu şekilde giderseniz bırakın enflasyonu düşürmeyi, çiftçiyi hep beraber batırmış olacağız; dışarıdan meyve, sebze ithal etmek zorunda kalırız Sayın Bakanım.
Üreticilerimiz bu gidişattan korkuyor, tüketicilerimiz bu gidişattan endişeli, biz korkuyoruz; lütfen, siz de endişe etseniz çok iyi olur. İnşallah, bu konuda gerekli çabayı gösterirsiniz, sizlerden bu konuda önemli bir çaba bekliyoruz.
Çok teşekkür ediyorum.