| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi (1/283) ve 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/282) ile Sayıştay tezkereleri |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 18 .11.2021 |
ÜMİT YILMAZ (Düzce) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Bakan, kıymetli bürokratlar; öncelikle hoş geldiniz ve bütçenizin 2022 yılı bütçenizin hayırlı olmasını diliyorum.
Sayın Bakan, kurumunuzun ve bağlı birimlerin, özellikle raylı sistemler konusunda, hava yolları konusunda ve bölünmüş yollar konusunda ve otoyollar, köprüler konusunda son yıllarda ciddi yatırımları oldu. Bu yatırımları takdir ediyoruz, takdir etmememiz mümkün değil tüm vatandaşlarımız gibi ve destekliyoruz. Yenilerinin yapılması için desteklerimizin olduğunu, desteklerimizin devam ettiğini söylüyoruz. Özel sektörle beraber yapmış olduğunuz yatırımlar her ne kadar diğer kamu yatırımlarına göre biraz daha maliyetli olsa da vatandaşlarımız yine de memnun. İnşallah, önümüzdeki dönemde bunları biraz daha hesaplı yaparsak hem kullanıcı sayısı artacak hem de hazineden gerçekten söylendiği gibi bir ücret çıkıyorsa miktarı azalacaktır diye söylüyorum. Tabii, bizim Düzce Milletvekili olarak en kolay konuştuğumuz bütçe sizin bütçeniz oluyor Sayın Bakanım çünkü dört sene olmuş biz seçileli, hemen hemen üç buçuk sene olmuş, üç buçuk sene önceki konuşmayı açtığımız zaman, hiçbir şey yapılmadığı için Düzce'de, rahatlıkla aynı sorunları dile getireceğim şimdi; siz de dinlerseniz belki önümüzdeki dönemde, bu kalan bir buçuk sene içinde bir şeyler yaparız.
Şimdi, Sayın Bakanım, siz de Karadenizlisiniz, ben de Karadenizliyim. Akçakoca-Karasu kara yolunun Melanağzı geçişiyle alakalı hâlâ daha yapılan bir uygulama yok, yapılan bir işlem de yok ve buna bağlı olarak yine Karadeniz otoyol bağlantısı hâlâ daha Karasu'da aynı şekilde duruyor, önümüzdeki dönemde ne kadar zaman içinde yapıldığı veya yapılacağı muallakta ve bu otoban bağlantısının, otoban yolunun geçtiği yerlerde evleri olan vatandaşlarımız, evlerine tamirat yapmaya bile şüpheyle yaklaşıyorlar "Acaba bu sene mi olacak, iki sene sonra mı olacak, üç sene sonra mı istimlak edilecek?" diye böyle sıkıntıları var.
Bir diğer konu, sık sık Karayollarıyla da bölge müdürüyle de görüşüyoruz: Düzce-Yığılca yolunun kısa viyadük, küçük tünel ve kalan kısmının yapılması. Bu yol, gerçekten artık kangren hâline geldi. Şöyle diyebilirim ki yaklaşık kırk senedir bu yola hiçbir yatırım yapmamış devlet. Sağ olun, sizin zamanınızda, 2012 yılında Sayın Cumhurbaşkanı -o zaman Başbakandı- Yığılca'yı ziyaretinde buraya söz verdi ve yolun yapımına beş sene önce başlandı ama hâlâ tamamlanamadı; tamamlanamayan yolun kümülatif kilometresi 20 kilometre yani 20 kilometrelik yolu yapamadık. Bu, bizim devletimizin zaafından mı? Tabii ki hayır Bakanım. Eğer Çanakkale'de dünyanın en büyük ayak açıklığı olan köprüsünü yapabiliyorsa bizim devletimiz, 28 kilometrelik Ovit Tüneli'ni yapabiliyorsa bu yolu hayli hayli, leblebi gibi bitirmesi lazım ama maalesef Sayın Bakanım bu konuda bir gelişme yok.
Zamanım azalıyor.
Raylı sistem... Sizinle daha önce ziyaretimizde görüşmüştük, sizden önceki Bakanımız Sayın Cahit Turhan'la da görüştük. Şimdi, raylı sistem Karadeniz'de hiç yok Sayın Bakanım. Sizin en başarılı olduğunuz, Bakanlığınızın en başarılı olduğu birimlerden bir tanesi raylı sistem, takdirle karşılıyoruz. İşte, en son Sivas'a yapılan, Yozgat'tan geçen raylı sistem; işte, Ulukışla'da, Adana'da, Gaziantep'te yapılan raylı sistemler var ama siz Karadenizli olmanıza rağmen 1 metre raylı sistem yok Karadeniz'de ve önümüzdeki dönem projede de yok. Biz bunu Karadenizli olarak istemiyoruz, şovenist bakışla da bakmıyoruz Sayın Bakanım. Karadeniz bu ülkenin en önemli üretim merkezlerinden biri. Sizin de Karadenizli olmanız hasebiyle bunu sizden rica ediyoruz.
Bir diğer konu, Düzce'nin en önemli konularından biri, TELEKOM altyapısı.
Zamanım bitti.
Tekrar hayırlı olmasını diliyorum bütçenizin. İnşallah, önümüzdeki dönemde bunları plana programa alırsanız sizlere müteşekkir olacağız Düzce olarak diyoruz.
Teşekkür ediyorum.