KOMİSYON KONUŞMASI

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Ülkemizde maalesef yeterli arkeolojik kazılar yapılmıyor. Aslında topraklarımızın altında maddi ve manevi çok önemli bir değer yatıyor ama gereken çalışmalar yapılmıyor. Mesela Adıyaman Nemrut Dağı tümülüsleri. Bu konuda bir çalışma yapılmıştı, tümülüslerin açılması konusunda bir çalışma yapılmıştı ama nedense durduruldu, tümülüs açılmadı. Aslında olağanüstü, dünya harikası bir çalışma olabilecekti, ülkemize çok şey kazandıracak bir çalışma olabilecekti, bir televizyon kuruluşuyla da anlaşılmıştı. Her nedense bu çalışma durduruldu ve tümülüs aslında canlı yayında açılarak dünyaya olağanüstü, güzel bir reklam yapılabilirdi, ülkemiz turizm açısından tanıtılabilirdi ama ihmal edildi. Bakanlığınız bu noktada ne diyecek?

Yine, Doğu Ekspresi seferleri pandemide durdurulmuştu, daha sonra başlatıldı ama yeterli sefer sayısı yok. Yeterli sefer sayısı olmadığı gibi, bir de turizm şirketleri açılan biletleri anında alıyor -hangi şirketler bilemiyoruz ama- bu biletler anında alınıyor ve 1.000 liraya kadar çıkan miktarlar oluyor, bu da olacak bir şey değil. Bu konuda mutlaka bir şey söylemeniz lazım, kabul edilebilecek bir durum değil. Bu konuda çok yazıldı, çizildi ama ciddi bir açıklama göremiyoruz, bir açıklama yapmanız gerekiyor.

Yine, açıkçası belki de ülkemizdeki yüzyılımızın sorunu -belki teknolojinin ilerlemesi, belki başka nedenlerden veya sanırım iktidar politikalarından kaynaklı- gençlerimizdeki kültürel seviyenin gittikçe düşmesi. Kültür Bakanlığı olarak bu konuda ne yapıyorsunuz? Gençlerimizin artık eskisi kadar edebî eserler konusunda bir hevesleri, ilgileri, merakları ve üretimleri yok; hikâye, şiir, roman, edebî eser anlamında bir çalışma görülmüyor. Bu konuda çalışmalarınız nelerdir? Böyle giderse edebî zevkten ve estetikten son derece yoksun bir gençlik yetişecek ki ülkemizdeki kültür ikliminin tamamen kurumasına yol açacak bir durumdur.

Yine, aynı zamanda -geçen sene de bunu gündem etmiştim- çok önemli bir konu: Aizanoi Antik Kenti. Bölge, aslında müthiş bir tarihî birikime sahip ama bölgenin üstünde köy var ve o bölge istimlak edilebilir, müthiş bir turistik yapı, belde olabilir ama çok yetersiz çalışmalar var. Evet, bu sene antik tiyatro açıldı ama son yapılan kazılara bakıyorum, inceliyorum ve köy evinin yanında tarihî eser bulunmuş. Bu ne demek? O köy evinin altında da çok önemli tarihî eserler var demek. Bölgede ciddi şekilde kalıcı bir çalışma yapılmalı, böyle olmaz. Bölgeye gittiğimiz zaman zaten bunu çok görüyoruz, tarihî taşların çok basit ev yapımlarında kullanıldığı gibi utanç verici görüntüler var hâlâ. Zeus Tapınağı'nın olduğu, dünya çapında bir yer ama üstünde bir köy yapılanması var. Oradaki ilkokul bir depremde yıkıldığı için dünyanın ilk borsası ortaya çıkmış; ülkemizdeki durumun trajikomikliğini gösteriyor. Bir deprem olmasa, o ilkokul yıkılmasa dünyanın ilk borsası, Hadrianus tarafından yapılan ilk borsa ortaya çıkmayacaktı. Ülkemizdeki kültürün, turizmin hâli maalesef bu.

Son olarak da -arkadaşlarımız da söylüyor- çok bariz bir uçurum var. Partimizle ilgili haberler TRT'de tamamen sansürleniyor, verilmiyor. Olumsuz açıdan TRT Kurdî'de utanç verici bir görüntü vardı; Kürtçeyle Kürt kültürünü aşağılayan görüntüleri gördük, çok üzücüdür. "TRT Kurdî'yi -Şeş-kurduk." diyorsunuz ama Kürtçeyle Kürt kültürünü aşağılayan görüntüleri gördük, bunu açıklamanız lazım.

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) - Hayır, nerede var? TRT'de öyle bir şey yok. Göz göre göre yalan söylüyorsunuz.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Son cümlelerinizi alalım lütfen.

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - Partimizle ilgili de bu korkunç uçurumu mutlak surette açıklamanız gerekiyor.

Teşekkür ediyorum.