| Komisyon Adı | : | MİLLİ EĞİTİM, KÜLTÜR, GENÇLİK VE SPOR KOMİSYONU |
| Konu | : | Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi (2/4056) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 10 .01.2022 |
SERKAN TOPAL (Hatay) - Öncelikle hepinize saygılarımı sunuyorum değerli arkadaşlar.
Öğretmen arkadaşlarımıza da buradan saygılarımızı sunuyoruz Komisyon olarak, bir eğitimci olarak. Tabii, biz, ortamın gergin olmasını istemiyoruz, ilk konuşmam olduğu için önce bununla ilgili konuşmak istiyorum.
Sayın Başkanım, bu arada da imzanın ilk sahibi Sayın Orhan Erdem'e de geçmiş olsun diliyoruz buradan.
BAŞKAN EMRULLAH İŞLER - Teşekkür ediyoruz.
SERKAN TOPAL (Hatay) - Keşke kendisi de burada olsaydı, kendisinin bu imzasını da eleştirebilseydik. En kısa sürede de aramızda olmasını temenni ediyoruz.
Şimdi, Sayın Başkanım, sizler beş dakika veriyorsunuz. İç Tüzük'ün hangi maddesinde beş dakika yazıyor bana söyleyebilir misiniz Sayın Başkanım? İç Tüzük'ün hangi maddesinde beş dakika var arkadaşlar? Komisyon üyesi on dakika da konuşabilir. Sayın Başkanım size soruyorum, İç Tüzük'ün hangi maddesinde beş dakika var?
NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU (Bursa) - Ben üç saat konuştum Anayasa Komisyonunda ya!
SERKAN TOPAL (Hatay) - Şimdi, bakın, bizler, yirmi yıldır bu öğretmenlik meslek kanununu çıkarmaya çalışıyoruz. Az önce, Sayın Maviş ne güzel başladı "Bizler, şu ana kadar birlikte başardık." dedi. Neyi birlikte başardık Sayın Maviş? Ya, daha sizler, bize, bizim hakkımız olan bir konuşmayı Komisyon üyesine vermiyorsunuz, hangi uzlaşmadan bahsediyorsunuz?
BAŞKAN EMRULLAH İŞLER - El insaf Sayın Topal, konuşuyorsunuz bakın ya!
HASAN ÇİLEZ (Amasya) - Ama şu anda konuşuyorsunuz. Bu yaman çelişkiyi de yaşıyoruz.
SERKAN TOPAL (Hatay) - Bakın, konuşuyorum, eleştiri yapıyorum, eleştiri yapacağım arkadaşlar. Neyi tekzip ediyoruz? Bakın, uzlaşmadan bahsetti ne güzel, ilk önce başladı, çok güzel başladı, dedi ki "Umarım uzlaşmayla, hepimizin ortaklaşa gerçekten çıkarabileceği bir kanun teklifi olur." Biz de bunu temenni ediyoruz ama bugüne kadar sizler sadece orada iyi temenni dileklerinde bulunuyorsunuz, ne güzel konuşuyorsunuz; Sayın Cumhurbaşkanı çıkıyor, Sayın Cumhurbaşkanı açıklama yapıyor ama yaptığı hiçbir açıklamayı uygulamada göremiyoruz.
Bakın, siz dediniz ki az önce özlük haklarıyla ilgili... Ya, Allah aşkına, öğretmen arkadaşlarımız burada, bakın temsilciler burada, sendika temsilcileri burada. Ya, siz dediniz ki az önce "Biz onlara sorduk." Ya onlara sorduysanız, şimdi onlara da söz hakkı verelim, birer birer bütün arkadaşlara söz hakkı verelim, gerçekten onlar bunu onaylıyor mu, bu gerçekten onların özlük haklarını iyileştirecek mi? Onlara da söz hakkı verelim. Anayasa'ya aykırılığı Sayın Yıldırım Bey, Sayın Burcu Köksal tek tek anlattılar. Yani bakın, teklifin 3'üncü maddesinin 1'inci fıkrasının Anayasa'nın 174 ve 40'ıncı maddesine aykırı olduğunu sizin hukukçu arkadaşlarınız bunu söylemiyor mu, söylemedi mi arkadaşlar?
BURCU KÖKSAL (Afyonkarahisar) - Tüm maddelerde ihlal var.
SERKAN TOPAL (Hatay) - Teklifin 3'üncü maddesinin 4'üncü fıkrasının Anayasa'nın 5'inci maddesine, 6'ncı maddesine, 55'inci maddesine ve 128'inci maddesine... Aramızda hukukçu arkadaşlarımız var. Sayın Yıldız da avukat, burada avukat arkadaşlarımız var. Ya, bunu gerçekten sizler görmüyor musunuz? Bir avukat olarak siz bunu görmüyor musunuz arkadaşlar?
Şimdi, Sayın Hocam, Sayın Maviş, birçok kanaldan yapılmış ve özellikle sendikaların, düşünce kuruluşlarının düşüncelerini aldıklarını ifade ettiler. Ya, hangi sendika? Burada evet bir şey var. 2005 yılında kariyer mesleğinde "kes, kopyala ve yapıştır." deniliyor. Şimdi, bir kez daha şunu söylüyoruz: Ya bir alt komisyona havale edilsin ya da bir kez daha şunu söylüyoruz: Anayasa Komisyonuna havale edilsin. Anayasa Komisyonu üyesi arkadaşımız var, bu konuyla ilgili inisiyatif kullanabilirsiniz; beş dakika söz hakkı vermiyorsunuz Sayın Başkanım, bu doğru değil. Biz, burada neyi tartışıyoruz? En iyiyi tartışıyoruz. Biz, burada, öğretmen arkadaşlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda eğer gerçekten uzlaşma içerisinde bunu çıkaracaksak o zaman buradaki başka milletvekili arkadaşlarımıza, bu konuda daha uzman olan arkadaşlarımıza, Anayasa konusunda profesör olan arkadaşımıza, burada devlet adamı sıfatıyla bulunan milletvekili arkadaşımıza söz hakkı vermenizi talep ediyoruz ama siz bunu yapmıyorsunuz. Nedir arkadaşlar?
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)