| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Giresun Milletvekili Cemal Öztürk ve 85 Milletvekilinin, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/4058) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 07 .01.2022 |
CAVİT ARI (Antalya) - Sayın Başkanım, biraz önceki açıklamadan ve Cemal Bey'in de yine sanki benim ilk konuşmama yakın bir konuşmasından yola çıkarak şu cümleyi kurmak istiyorum: Burada hacze konu olan mal veya para, her neyse, üçüncü bir şahsa ait. Biz burada borçlu değiliz, alacaklı da değiliz, sadece üçüncü şahıs durumunda olan kişiyiz. Yani İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre baktığınızda şu an Merkez Bankasının pozisyonu alacaklı değil, borçlu değil, hukuki tanımlamasıyla üçüncü şahıs. Hangi niyetle o paranın oraya girdiği başka bir mevzu ama parayı elinde bulunduran sıfatıyla baktığımızda üçüncü şahıs olarak geçer İcra ve İflas Kanunu'nda. Dolayısıyla bir paranın veya bir malın haczedilip edilemeyeceğine kim karar verecek?
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Teşekkür ediyorum.
CAVİT ARI (Antalya) - Üçüncü şahıs mı karar verecek veya üçüncü şahsın mahkemesi mi, alacaklının ya da borçlunun mahkemesi mi? Burada böyle bir kafa karışıklığı var, bunun netleşmesi gerekir.