| Komisyon Adı | : | MİLLİ EĞİTİM, KÜLTÜR, GENÇLİK VE SPOR KOMİSYONU |
| Konu | : | Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/4258) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 08 .03.2022 |
MEHMET AKİF YILMAZ (Kocaeli) - Değerli Başkanım, kıymetli milletvekillerim, YÖK Üyemiz, Değerli Başkan Yardımcımız; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Öncelikle, Bursa ilimize yeni kurulacak Mudanya Üniversitesi ülkemize, eğitim camiamıza, "academia"ya Bursa halkına hayırlı uğurlu olsun. Değerli Hakan Çavuşoğlu Milletvekilimizi de Bakanımızı da arkadaşlarını da tebrik ediyoruz. Bursa Milletvekili olarak, güzel bir eğitim müessesesini iline kazandırmanın mutluluğunu yaşıyor, biz de bu mutluluğu paylaşıyoruz; hayırlı uğurlu olsun.
Bir iki konuya temas edeceğim. Birincisi, yine, Bursa ilinin milletvekili az önce geldi, gitti, herhâlde CHP milletvekili arkadaşımızdı, önemli iddialar ortaya attı, bu kanunla ilgili, bu üniversiteyle alakalı. Bu iddialar önemli. Benim bildiğim, özel bir ortaokul, bir lise bile açılırken ilk istenen belge ruhsattır, iskandır ve yangın, güvenlik belgeleridir. YÖK temsilcimiz açıklama yaptı: "Mevzuat çerçevesinde biz müracaatlarını aldık." YÖK bu müracaatları kabul etti ve burada önümüze geldi. Şimdi, burada aynı ilin milletvekili olarak kendi ilinde, iline hizmet verecek bir müesseseye böyle bir iddia ortaya atarak gitti. Eğer bu iddia yanlışsa -ki YÖK yalanlıyor- bu bir iftiradır. Kendisinin bunu Bursa halkına izah etmesi gerekir bu yanlıştır diye. Önemli bir iddiadır, eğer doğru değilse iftiradır, düzeltmesi gerekir.
ALİ KEVEN (Yozgat) - Peki, doğruysa ne olur, onu da söylesin.
MEHMET AKİF YILMAZ (Kocaeli) - Doğruysa fecaattir, doğruysa bunu izin verilmez. Az önce söyledim, bütün eğitim kurumlarımızda istenen ilk belgedir ruhsat ve iskan -çocuklarımız okuyacak- yangın güvenliği yani bunlar önemli.
Bu toplantıda kurulacak üniversitenin, vakfın yetkililerinin bulunmaması, isim değişikliği teklifi yapan üniversitenin yetkililerinin bulunmaması bir nakıs, bu ifade edildi. Benim şahsen teklifim, bundan sonra bunu biz bir metot hâline getirmeliyiz Komisyon olarak, bir yöntem hâline getirmeliyiz; YÖK bunu vazife edinmeli.
BAŞKAN EMRULLAH İŞLER - Zaten öyle bizim ama bugün vakit darlığı olduğu için ve olağanüstü toplandığımız için...
MEHMET AKİF YILMAZ (Kocaeli) - Buraya bundan sonra da illerden talepler gelecektir; üniversite kurulması, isim değişikliği, her neyse. Muhakkak surette, o vakfın mütevelli heyet başkanı veya ekibi burada olmalı, değişikliği talep edenler bu sorulduğunda izah edebilmeli gerektiğinde. YÖK temsilcimiz dedi ki: "Bize sunumlar yapıldı." Burada da üniversiteyi tanıtıcı beş dakikalık bir sunum yapılabilir. Bu daha sağlıklı yürümesine vesile olur. Belki birçok gereksiz tartışma yapılmamış olur. Biz de gönlümüz huzurlu bir şekilde bu üniversitemize hayırlı olsun deriz. Bu noktada zaten CHP'li Bursa Milletvekilimiz de bu okulumuzu, bu yeni kurulacak üniversitemizi birçok akademisyen arkadaşının hasretle beklediğini söyledi. Güzel bir istihdam alanı da olacak akademisyenlerimiz için.
Hayırlı olsun diyorum, saygılar sunuyorum.