| Komisyon Adı | : | KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) AŞ'nin 2019 ve 2020 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının görüşmeleri |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 17 .05.2022 |
AYKUT ERDOĞDU (İstanbul) - Sayın Başkan, demin söylediğim konuyu kanun maddesiyle okuyacağım ki hani, böyle kimseyi tehdit falan değil... Öncelikle şunu söyleyeyim: Burada olan iddialar, raporda yazan hususlar dolayısıyla ben hiç kimseden özür dileyecek değilim, üslubumda bir hakaret varsa şu kelimeniz hakaret içeriyor dersiniz, o hakaret varsa ya siz gereğini yaparsınız ya da ben özür dilerim ama tonuz öyleydi, tonunuz böyleydi, bunlar beni etkilemez, ben o kadar tecrübeli bir milletvekiliyim. Türk Ceza Kanunu'nun 251'inci maddesi de var ama 279'dan okuyayım ben size "Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi -bizler, hepimiz burada, bu Komisyon üyeleri, ben kamu görevlisiyim, kendime hatırlatıyorum aynı zamanda- kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren..." Eğer burada ihale hukukuna aykırı bir durum varsa, eğer burada zimmet, irtikap veya görevi suistimal gibi suçlar varsa soruşturma ve kovuşturma adli bir görevdir cumhuriyet savcılığına iletilmesi, Sayıştaya iletilmesi anlamında, kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren... Bu, Türk Ceza Kanunu'nun 279'uncu maddesi... "Bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak -yani buradaki görev- öğrenip de yetkili makamlara -cumhuriyet savcılığı ve Sayıştay makamları- bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır." Bunun aynısı eğer ağır suçlarsa üç yıla kadar ceza oluyor, kolluk görevlisi varsa daha fazla. Benim bu maddeyi hatırlatmam, hiç kimseyi tehdit etmem değil, insanlar görevinden eminse ben hiçbir şey demiyorum ama ben tek başıma bu denetim komisyonunun veya Sayıştay Denetçisinin yerinde olsam, Sayıştay Denetçisi gitti, o işlere baktı, bunu gördü; raporlamadığı an bundan hüküm yer çünkü biz kamu adına denetim görevi yaptık. Benim bunu söylememden rahatsız olan biri varsa kusura bakmasın.
İkinci meseleye geleyim. Bakın, arkadaşlar, ben bunu söylüyorum sadece. Ben Sayıştay raporları yüzünden hapis cezası aldım. Benim canım taş mı? Siz, çok mu bileceksiniz? Ben söyleyince siz çok bozuluyorsunuz. Ben, yargılandım, hüküm aldım arkadaşlar. Ben 130 davadan yargılanıyorum. Benim canım taş mı? Ben bu yüzden size hiç bağırdım mı? Ben, bilmem ne oldu diye dedim mi? Onun için, rica ediyorum, böyle konuşmamdan rahatsız oluyormuş. Kusura bakmayın, hakaret etmiyorum, bir şey demiyorum, durumu hatırlatıyorsam, bu kadar olaya ben katlanıyorsam -ben bu ülkenin milletvekiliyim- şu kadar olaya katlanıyorsam kusura bakmayın hanımefendiler ve beyefendiler, siz de buna katlanacaksınız.
Teşekkür ederim.