KOMİSYON KONUŞMASI

MEHMET RUŞTU TİRYAKİ (Batman) - Şimdi, Başkanım, bir arada söyledim, kayıtlara geçsin diye söylüyorum yani üçüncü sınıf bir noter ikinci sınıf bir bölgeye geçtikten sonra onun için kazanılmış hak olacak, daha kısa sürede birinci sınıf bir bölgeye gelebilecek. Bu net. Bu yaptığınız, evet. Şimdi, eğer amaç gerçekten 178 noterliğe atama yapılmasını sağlamaksa ben bu konuda Adalet Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliğinin bu sorunu çözebileceğini düşünüyorum. Yani şimdi, eşyanın doğasına aykırı. Siz notersiniz, bir yeri açıyorlar, noterler bir üst sınır, üst bölge olduğu hâlde gitmek istemiyorlar. Burada bir sorun var yani niye gitmek istemiyor? Yani muhtemelen burada bir planlama hatası yapılıyordur. Bu planlama hatası ya Adalet Bakanlığından kaynaklı olabilir, başka bir yerden kaynaklanıyor olabilir. Bu planlama hatasının Adalet Bakanlığı ve Noterler Birliği arasında çözülebileceğini düşünüyorum. Ya ben çok eski bir milletvekili değilim, dört yıllık bir milletvekiliyim, benim bildiğim kadarıyla bu, ne ülkenin bir sorunudur ne Türkiye Büyük Millet Meclisine yansımış bir sorun yani bir sorun yok yani seviyor musunuz kendi kendinize sorun yaratmayı diyeceğim, hiçbir siyasi sevmez durup dururken sorun yaratmayı. Yani niye böyle bir sorun yokken bu gündemimize geldi ki?

MAHMUT ATİLLA KAYA (İzmir) - Vatandaşın hizmet alamaması sizce sorun değil mi?

MEHMET RUŞTU TİRYAKİ (Batman) - Şimdi, sizce öyle mi? Noterler Birliği Başkanı diyor ki: "Çok yakın yerlerde zaten noterler var." Şimdi, ben bilmiyorum, bu 178 tane yerin ismi önümüzde olsa kilometre olarak ona en yakın noterlerin listesi o öyle olsa belki de söylediğiniz doğrudur yani bir kamu hizmeti olan noterlikten belki bir kısım insan yararlanmıyor olabilir fakat Noterler Birliği diyor ki: "Bu konuda bir sorun yok yani böyle bir sorun yok, biz de Adalet Bakanlığıyla birlikte bunu çözebiliriz." Bir de bazı şeyler, yani, hani, mesela bir sistem var, Noterler Birliğinin sistemi yani benim de kendimce eleştirilerim var da şimdi, gündem olmadığı için onları söylemek istemiyorum. Ama işleyen bir sistem var öyle ya da böyle, Noterler Birliği Adalet Bakanlığıyla beraber bunu yürütüyor, ciddi bir sorun yok, eğer bu sistem bozulursa bir defa bu sınıf meselesi, yer meselesi, yarın öbür gün başka yerlere gidebilir bu diye kaygı da hissediyorlar.

MAHMUT ATİLLA KAYA (İzmir) - Biz ne yapacağız?

MEHMET RUŞTU TİRYAKİ (Batman) - Ya, Atilla Bey, biz biliyoruz ya, bir sürü yerde; başlangıç nasıl başladı, sonu nereye vardı. Ben şimdi sizin niyet sorgulamanızı yapmıyorum, böyle bir şey yapmıyorum, diyorum ki: İşleyen bir sistem var, eğer bu sistem bozulursa gelecekte bir dizi sakıncaya yol açabilir.

BAŞKAN ABDULLAH GÜLER - Sayın Tiryaki, toparlıyoruz.

MEHMET RUŞTU TİRYAKİ (Batman) - Bitiriyorum.

O yüzden, yani 178 tane boş noterlik için -çözülebilecek bir sorun- yasa değişikliği gerekmez. Yani işleyen bir sistem var, eğer "İşliyor." diyorsa Noterler Birliği, başka biçimde Adalet Bakanlığıyla birlikte çözebilirler diyorum.