KOMİSYON KONUŞMASI

ATİLA SERTEL (İzmir) - Bu 3'üncü bulgu maddesi gerçekten çok önemli ve üzerinde dikkatle durulması gereken bir madde çünkü Ağustos 2020 tarihi itibarıyla bu şans oyunlarının düzenlenmesine son verilmesine rağmen, faaliyetlerin ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütülmesini izleme ve denetleme yetkisinin idare tarafından kullanılmasını istiyor. Alt Komisyonda bu konuda konuşma yaptık, bu konuda yaklaşık iki yıldır bir denetleme yapılamadığından Sayın Genel Müdür söz etmişti. Bunu yazmıştık da size, soru olarak da söylediğimizde siz burada yine yanıt verdiniz. O yanıtta gördüm ki bir arpa boyu yol alamamışız yani alamamışsınız; biz değil de siz alamamışsınız. İlgili makamlara sunduk ancak alt momisyonun üzerinden yaklaşık üç ay geçmesine rağmen, ilgili makamlara yazılan noktada size anladığım kadarıyla herhangi bir yanıt yok çünkü Sisal Şans Oyunları, 2020 yılı Ağustos ayında bu ortaklık grubu Millî Piyango oyunlarını devraldı ve üzerinden tam iki yıl geçti ve siz iki yıldır Sisal Şans Oyunları grubunu denetleyemiyorsunuz. Yani bunlar nasıl yapıyor? Kime ikramiye veriyor? Ne kadar ikramiye dağıtıyor? Ne kadar para topluyor? Yani bu noktada devletimiz bundan ne kadar vergilendirme yapıyor? Ne kadarı Millî Piyango bileti alan mudinin eline para ulaşıyor? Hiçbir şey bilinmiyor.

Ya, güya denildi ki bize bu sistemde her şey hızlı olacaktı yani bürokratik engeller hızlı aşılacaktı, birçok faaliyet hızlanacaktı, söylendiği zaman hemen yerine gelecekti falan falan ama gördük ki Millî Piyangonun bu grubu denetlemesi için küçük bir mevzuat değişikliği lazım Sayıştayın önerdiği bu noktada. Bu mevzuat değişikliği yapıldığı takdirde siz, bu şans oyunlarını yürüten şirketi denetleme yetkisine sahip olacaksınız. Zaten istediğimiz de o bizim yani bu işin yıllardır Millî Piyango İdaresi tarafından yürütülmesi, devlet tarafından yürütülmesi çok önemli bir güven kaynağıydı, topluma da güven kaynağıydı yani "En azından ben kazanamasam devletim kazanıyor." diyordu vatandaş piyango bileti alırken ya da sayısal loto oynarken yani "Bana belki para çıkmıyor ama devletim buradan kazanıyor." diyordu. Şimdi o da kalktı, bir grup kazanıyor, o grubu denetleyemiyoruz yani sanki bilinçli olarak denetimden kaçılıyormuş izlenimi uyanıyor bizde çünkü bu konuda ısrar ediyoruz, biz değil yani Sayıştay ısrar ediyor, biz de onun ısrarcısı oluyoruz. Diyoruz ki: Ya arkadaş, bu niye denetlenmiyor iki yıldır yani denetlenmeyen bir yapı olabilir mi? İşte mevzuata takılıyor. O mevzuat nasıl aşılacak, nasıl sonuç alacağız?

Şimdi, ben burada yine KİT Komisyonu Başkanımıza ricada bulunayım yani hani Komisyon olarak karar alınıyor, alınmıyor, alırız da ama KİT Komisyonu Başkanının takdiriyle gerekirse bir tavsiye kararı alalım, bu işin çözümüne katkıda bulunalım ya da siz önerin, siz söyleyin. Siz bu grubu denetleyemiyorsunuz ama bizim gibi dışarıdan izliyorsunuz yani biz de dışarıdan izliyoruz, siz de dışarıdan izliyorsunuz. Size göre ortada yanlış giden bir şeyler mi var yoksa her şey yolunda mı gidiyor? Onu da bilmiyoruz, bilmiyoruz, bilmiyoruz. Oyunları devrettiğiniz özel sektör kurumunu Millî Piyangonun iki yıldır denetleyememesi normal mi? Normal karşılıyor musunuz? Bu konuda Sayıştayın var olan mevzuat hükümlerini denetleme ve izleme yetkisinin idareye verilmesi noktasındaki talebinin boşlukta kalması bence vahim bir durum.

Alt komisyonda ben Sisal Şans Ortak Girişimi, Millî Piyangoda elde edilen hasılatı 2020 yılı içinde 9 milyar 320 milyon liraya çıkarmayı taahhüt etmişti demiştim. 2020 ve 2021 yılı için de taahhütleri vardı, bunlar yerine getirildi mi diye sormuştum. Varlık Fonu ise "Pandemi nedeniyle alamadık." diye bir cevap vermiş bize; siz değil, Varlık Fonu cevap veriyor bu konuda. Pandemi nedeniyle bu girişim grubuna nasıl bir imtiyaz sağlandı? Devletin alacağı para ertelendi mi? Ertelendiyse ne kadar bir alacak ertelendi? Ne zamana ertelendi? Daha net bir cevap istiyoruz Varlık Fonundan.

Bize daha önce verdiğiniz cevaplarda bir taraftan "Gelirler 3,5 kat arttı." falan diyorsunuz, diğer taraftan "Pandemi nedeniyle söz verilen taahhütler alınmadı." deniliyor yani burada bir şey var, Sisal Şans Ortak Grubunun verdiği taahhütlerin yerine getirilmesi noktasında bir çelişki var. Bir yandan pandemi gerekçe gösteriliyor "Söz verilen nokta yerine getirilemiyor." diyor bir yandan da "3,5 kat arttı." diyor. Bir çelişki var burada, bunu nasıl açıklıyorsunuz? Onu öğrenmek isterim.

Varlık Fonu temsilcileri de burada yani bu konuda net bir açıklama bekliyorum ben. Sisal Şans Ortak Grubuyla sözleşme imzalandığı günden bu yana sözleşmede yer alan taahhütler yerine getirildi mi? Hangileri yapıldı, hangileri yapılmadı? Ne kadarlık bir alacaktan vazgeçildi veya ertelendi? Bunları öğrenmek istiyorum. Sisal Şans Oyunları devraldığı günden bu yana Hazine ve Milli Piyangoya ne kadar katkı sağlandığını öğrenmek istiyorum.

Bir de çok önemli bir nokta, biz Sisal Şans Oyunları Grubunun bir başka gruba Milli Piyangoyu devrettiğini ya da sattığını öğrendik, hatta ben sizi telefonla arayıp o grupla ilgili bilgi istedim. Hakikaten siz de bilmiyordunuz ve bana yanıt veremediniz çünkü o grubu kimse bilmiyor. Kime gitti, kim aldı, nedir, in midir, cin midir, kara para aklayıcılığı mıdır, tefeciler midir, dünya ölçeğinde kara para yönlendirenler midir? Kim olduğunu bilmiyoruz. Kim biliyor? Türkiye Varlık Fonu biliyor. Varlık Fonunun bunu açıklaması lazım, biz hani Sisalı tamam, İtalyan ortaklığı, işte Türkiye ortaklığıyla falan az çok biliyoruz ama gittiği yeri bilmiyoruz. Onu da özellikle çok rica ediyorum ve onu öğrenmek istiyorum çünkü bu şans oyunlarının, Sisal Şans oyunlarının denetlenmediği gibi o yeni giden, yeni gelen ve aldığı söylenilen şirketin de ne olduğunu bilmediğimiz noktada Millî Piyangonun mutlaka denetleme ve izleme yetkisinin olması gerektiğinin altını kalın çizgilerle çiziyorum.

Şimdi, elinizdeki popüler oyunları devrettiniz, Millî Piyango'yu devrettiniz, Şans Topu'nu, ne varsa devrettiniz, şimdi hayat pahalılığının zirve yaptığı noktada, bu süreçte A'dan Z'ye her şeyin fiyatlarının arttığı noktada hayat pahalılığını göze alarak akaryakıttan market alışverişine, cep telefonundan tatile, bilgisayara kadar çok sayıda eşyayı çekilişle veriyorsunuz. İnsanlar özelleştirilen şans oyunlarına yeterince güvenmiyor ancak sizin düzenlediğiniz eşya piyangolarına hayat pahalılığının etkisiyle talep artmıştır diye düşünüyorum size güveni de bunun içine katarak. Şimdi onunla ilgili de sorayım kapatayım. Eşya piyangosu düzenlemeye başladığınız günden bu yana istatistiki anlamda bir artışınız var mı? O istatistiki bilgileri bizimle paylaşırsanız memnun olurum. Satılan bilet sayısı, kuruma kalan para sayısı, devlete kalan vergi ne kadar, onları öğrenirsek memnun olurum.

İkinci el araç için eşya piyangosu düzenleyeceğiniz iddia edildi yani böyle bir şey yapacak mısınız bilmiyorum, böyle bir iddia var mı, böyle bir planınız var mı, onu da sorayım istedim. İkinci elde araç Millî Piyangoya giriyorsa bilmiyorum, ikinci el aracı olanlar size başvursunlar en azından, bir kontrol edin o araçları, piyangoya koyun.

Bir de başta akaryakıt olmak üzere diğer tüm malzemelere büyük oranda zamlar gelince akaryakıt çekleri ve gıda alışverişi çekleri de koymaya başladınız. Gıda ve akaryakıt hediyelerini ne zaman dağıtmaya başladınız ve özellikle bu iki hediyeye talep ne oldu, onu da öğrenmek istiyorum.

Teşekkür ederim.