KOMİSYON KONUŞMASI

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Teşekkür ederim.

Benim bu maddenin kapsamı dışında bir şikâyetim var.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI NADİR ALPASLAN - Buyurunuz.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Bu "özel işletmeler" dediniz, onlar kıyıları kapatıyorlar yani şimdi, bu mantık Kıyı Yasası'na da aykırı yani işletme diyelim ki deniz kıyı çizgisinin gerisinde ama kıyıları da kapatıyor; Türkiye'deki fiilî uygulama bu. Benim bildiğim kadarıyla bu yasa dışı aynı zamanda, kıyıyı bir işletme kapatamaz yani mesela Yunanistan'a gidin siz, bir işletme vardır ama plajı kapatmaz o işletme, plajın gerisindedir, insanlar denize girerler, gelirler ama işletmede oturmaya devam ederler ama buradaki, Türkiye'deki özel işletmeler kıyıyı kapatıyorlar, plajı kapatıyorlar. Plaj halkındır yani Yunanistan'daki gerçeklik bu çerçevede, böyle bir teamül oluşturulmuş; Türkiye'de ise özel işletme lüks, şatafat içinde kıyıda şey yapılır, oraya halk giremez diye bir uygulama var yani bu uygulamayı neden... Bence yasa dışı herhâlde bu uygulama, kıyıyı kapatması, Anayasa'ya aykırı yani kıyıyı kapatması.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Topluca cevap verirseniz...

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Bu anlamda, bunu neden böyle yapıyorsunuz ? Niye diyemiyorsunuz? Turizmde böyle bir gelir var, çok üst düzey geliri olanlar gelip oraya dediğiniz gibi "500 liraya lahmacun yiyip 5 bin liraya şampanya patlatıyor, işte bu da gelir getiriyor Türkiye'ye." diye mi bakıyorsunuz?

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Teşekkür ederiz.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Bu yüzden mi bu kanun dışı, yasa dışı işe yol veriyorsunuz? Bu açıdan bunu ben hassaten üzerine gidilmesi gereken bir durum olarak görüyorum.