| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Kütahya Milletvekili Ahmet Tan ve 172 Milletvekilinin Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/4618) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 6 |
| Tarih | : | 17 .10.2022 |
AHMET TAN (Kütahya) - Teşekkür ederim Başkanım.
Bu 42, 43, 44, 45 ve 46'ncı maddelerin hepsini beraber incelememizde fayda var. Bu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun görev ve yetkilerine ilişkin bir düzenlemeyi genel manada içeriyor Kıymetli Başkanım. Kamu Gözetimi Kurumu denetim anlamında dünyayla entegre olabilme adına iki yeni denetim şekli üzerinde bir düzenleme getiriyor. Bunlardan bir tanesi bilgi sistemleri denetimi, bir tanesi de sürdürülebilirlik denetimi. Bu anlamda bu düzenlemeyle de kurul bu iki düzenlemeyle ilgili de idari yaptırım kararı verebilme yetkisini üzerine alıyor. Bununla beraber kurula, denetçinin denetlediği firmaya, şirkete de gitme yetkisini vermiş olacağız bu düzenlemeyle. Yani denetlenen firmaya da gidilebilecek bu anlamda. Bununla beraber kurula eğitim, sınav ve tescil işlemlerini yapabilmek için bünyesinde bir merkez kurabilecek.
Yine, diğer bir maddeyle, bu düzenlemeyle yeni görev alanlarının belirlenmesiyle ilgili iki yeni daire başkanlığı kurulacak. Bu anlamda hem görev alanlarının artması hem de denetime tabi şirketlerin artması bu iki yeni dairenin kuruluşuna kaynak teşkil etmektedir.
Diğer bir maddeyle de denetimin süresiyle alakalı uygulama birliği olsun diye bir düzenleme yapılmaktadır. Yani burada şunu demek istiyorum: Büyük hacimli şirketlerle çok sayıda şirket denetleyen denetim firmaları daha fazla denetlenecek bu düzenlemeyle. Yani daha çok denetleyen daha çok denetlenecek. Bununla birlikte, bu anlamda 3 tane yeni ceza geliyor denetim faaliyetiyle ilgili denetim firmalarına. Bunlardan bir tanesi uyarı, bir tanesi faaliyet izninin askıya alınması, bir tanesi de faaliyet izninin iptali. Daha önce 2 tane vardı ceza ve idare bu yetkisini kullansa bile iki cezanın arasında sıkışıp kalmıştı, biraz daha ceza yelpazesini genişleterek şirketlerin denetim yapabilme kabiliyetlerinin artırılması inşallah sağlanacak. Bu anlamda da faaliyet izninin iptali hariç diğer idari yaptırımlara ilave olarak eğitim yükümlülüğü getirilebilecek şu anda. Yani eksiklikleri tespit edilen firmalarla alakalı hem bir ceza tatbik edilecek hem de onlara bir eğitim yükümlülüğü getirebileceğiz ve bu iki denetim şekli içinde 45, 46'ncı maddede ek kadro talebi var, tabii bunların denetimiyle alakalı. Kamu Gözetimi Kurumuyla alakalı maddeler bunları içermektedir Sayın Başkanım.