| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı (1/529) ile 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı (1/297) ve Sayıştay tezkereleri a) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı b) Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı c) Türk Standartları Enstitüsü ç) Türk Patent Enstitüsü d) Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu e) Türkiye Bilimler Akademisi f) Gençlik ve Spor Bakanlığı g) Spor Genel Müdürlüğü h) Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ı) Spor Toto Teşkilat Başkanlığı |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 1 |
| Tarih | : | 29 .01.2016 |
ŞAHAP KAVCIOĞLU (Bayburt) - Sayın Bakanım, Sayın Başkan, değerli milletvekilleri ve çok değerli hazırun; öncelikle hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Sayın Bakanım, Gençlik ve Spor Bakanlığının bugüne kadar yaptıklarını biraz önce tekrar gözden geçirdiğimde, gerçekten, Bakanlığınızı kutluyorum. Son yıllarda çok fazla yapılan tesisler, her spor dalında yapılan tesisler ülkemiz açısından da çok önemli, uluslararası arenada da ülkemizin yüzünü ak eden tesisler ama bir Bayburtlu olarak, Bayburt Milletvekili olarak imrenerek izledim. Bunlardan, inşallah, Bayburt'a da yapmayı Allah sizlere nasip eder, bize de görmeyi nasip eder. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Biraz önce çeşitli milletvekili arkadaşlarımız konuşurken nüfusla karşılaştırma yaptılar ama ben nüfusla ilgili olduğuna çok katılmıyorum çünkü bu şehirlerin temel sorunu zaten göç. Gençliği buralarda tutabilmek için, orada yaşayan gençleri sağlıklı yetiştirebilmek için sporun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu, aynı zamanda ülkemizde de bir sorun. Gerçekten, son yıllarda yaptığınız yatırımları biraz önce ifade ettim ama ağırlıklı üstyapı yatırımları yani spor salonları, kapalı spor salonları, yüzme havuzları, futbol sahaları. Bunların son on yılına falan baktığımızda altyapı yatırımları da mümkün olduğunca fazla ama sporcu yetiştirme konusunda çok paralellik arz etmiyor. Bu konuda, Bakanlığın biraz daha bu konuya eğilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. İfade etmek istediğim şey aslında, mesela, yine kendi ilimden örnek vereceğim, Bayburtspor var, Üçüncü Lig'de. Mesela, zaten bütçesi fakir bir il ama insanlar spor yapmak istiyor, futbol seyretmek istiyor, çeşitli spor alanlarında faaliyet göstermek istiyor ama buralarda altyapıyı yeterince sağlayamadığımız zaman... Üçüncü Lig'de tutmak istiyoruz. Ama ne yapıyoruz? 50 bin lira, 100 bin lira, 150 bin lira, işte, futbolcusuna göre transfer ediyoruz ama bunu devamlı bir şekilde karşılama şansımız çok fazla yok ama altyapı işte, halı sahaydı, spor tesisleriydi, bu yatırımları bu yörelerde biraz daha artırırsak, pozitif ayrımcılık yaparak artırırsak hem oradaki spor kulüplerini, yüzmeydi, futboldu, biraz sonra değineceğim yine 2 diğer spor dalında, oralara çok büyük katkısı olacağını düşünüyorum.
Yine, bizim Bayburt'la ilgili Kop Spor tesislerimiz var, kayak tesislerimiz var. Doğu Anadolu'da kayak tesislerinin ve kayak turizminin, sporunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Son yıllarda da hem Erzurum'da yapılan Palandöken Kayak Merkezi, işte Erzincan'da yapılıyor, Kars'ta yapılıyor. Gerçekten, oralar bu anlamda çok büyük bir alan ve senenin altı ayı karla kaplı olan bu yörelerde yapılabilecek en ideal sporlardan bir tanesi. Bizim Kop Kayak Merkezi yirmi yıl önce turizm sahası hâline getirilip kamulaştırmaya açılmış fakat aşağı yukarı yirmi yıldır çok fazla bir şey yapılmadı. Bu konuda, o arada kalmış yani Kars'a, Erzincan'a, Erzurum'a biraz pozitif ayrımcılık yaparak o konuda desteğinizi rica ediyorum. Devletin ve Bakanlığınızın adil olduğunu düşünüyorum. Yani, Erzurum'a 700 milyon yatırım yapılırken, Erzincan'a yapılırken, Kars'a yapılırken Bayburt da orada bir il ve o tesislerin yapılıp hizmete sunulması gerektiğini düşünüyorum.
MUSA ÇAM (İzmir) - Koskoca Maliye Bakanı var Bayburtlu.
ŞAHAP KAVCIOĞLU (Bayburt) - Musa Bey, müsaade edin.
MUSA ÇAM (İzmir) - Oluk, oluk akar.
ŞAHAP KAVCIOĞLU (Bayburt) - İnşallah.
Esas ifade etmeye çalıştığım şey, o yörelerde kayak sporunun geliştirilmesi gerektiği, Bayburt da onlardan bir tanesi. Mesela, belki bilgisi olan vardır veya Bakanlığın vardır. Soğanlı Dağı'nda dünyanın en büyük, en verimli... Nasıl ifade edilir bilmiyorum kayak sporunda ama yapılan araştırmalarda Ovit Dağı'nın orada -Rize, Bayburt, Trabzon- hem en büyük hem de rahat kayak sporu yapılabilecek zemin ve hava şartlarına sahip bir alanı bugüne kadar hiç değerlendirmemişiz. Bu sadece Bayburt değil, Bayburt, Rize, Trabzon, o alanda değerlendirebilecek bir alan, yine, Kop Dağı, bizim Bayburt Kop Dağı Kayak Merkezi aynı şekilde. Buradaki önemli bir şey, yine öğrendiğim kadarıyla, kayak merkezi deniz turizmi ya da güneş turizmi gibi değil, oralarda yöreler, bölgeler birbirine rakip olabiliyor ama kayak turizminde her bölgenin, her yerin kendine göre bir çekim merkezi var ve kesinlikle birbirlerine rakip olmuyorlar. Dolayısıyla, hem o yöredeki insanların spor yapması hem de Türkiye'deki kayak turizminin geliştirilmesi ve bunun o bölgelere sağlayacağı büyük katkının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Biz kendi potansiyelimizde, mesela Bayburt'ta 3 tane kayak spor kulübümüz var ve millî hocalarımız var. Bunların da gençleri yetiştirmesini ve geliştirmesini bekliyoruz.
Yine, bizim yöreye ait, Doğu Anadolu'da cirit sporundan bahsetmek istiyorum. Sayın Bakanım -bu konuda da Bakanlığınızın- o yörede Erzurum'da var cirit spor kulüplerimiz, Bayburt'ta var, Erzincan'da var, Gümüşhane'de var bildiğim kadarıyla. Bir cirit spor federasyonunun kurulması ve desteklenmesi konusunda Bakanlığınızdan destek istiyoruz. Çünkü, ata sporumuz ve Bayburt, Erzurum'da çok rağbet gören bir spor. Bu konuda da yine katkılarınızı ve desteğinizi bekliyoruz.
Bizim, tabii, yöresel olarak orada yapılabilecek şeylerimiz, biraz önce söylediğim gibi, çok fazla değil ama bu cirit sporuydu, kayak sporuydu ve diğer spor dallarında yapılabilecek yatırımlar o yörenin gelişmesine ve gençlerin o bölgelerde kalmasına önemli katkı sağlayacaktır. Çok fazla bir şey istemiyorum Sayın Bakanım yani biraz önce Trabzon'u, Samsun'u, diğer bölgeleri dinleyince bizim çok fazla isteyecek bir şeyimiz yok. Hani, bir şeyle anlatayım, konuşmamı bitireyim. Adamın biri sıkıntıya girmiş, iflas etmiş, camiye gitmiş, yalvaracak Allah'a, oturuyor tam yalvarmaya başlıyor, yanında bir başka kişi, bakıyor, "Ne yapıyorsun burada" diyor, "Ya, açlıktan biraz sıkıntım var, yalvarıyorum." "Ne kadar?" "10 lira versin diye Allah'a yalvarıyorum." diyor. "Ya, kalk, Allah'ı meşgul etme, al, 10 lirayı git, benim çok daha fazla dua ihtiyacım var." diyor. Şimdi -bizimde oralarda çok fazla bir şeye- bu kadar herkes bir şey isterken, bizim çok fazla bir şey istediğimiz yok. Bu anlamda çok fazla meşgul etmemeyim. Sadece bu istediklerimize destek olur, yaparsanız önemli bir katkı yapmış olacaksınız Bayburt'a. Desteklerinizi bekliyorum.
Teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum.