| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi (1/286) ve 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/285) ile Sayıştay tezkereleri a)Tarım ve Orman Bakanlığı b)Orman Genel Müdürlüğü c)Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ç)Türkiye Su Enstitüsü d)Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 6 |
| Tarih | : | 31 .10.2022 |
MEHMET TAYTAK (Afyonkarahisar) - Sayın Bakanım, Tarım ve Orman Bakanlığımızın kıymetli temsilcileri ve basın mensupları; hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Millî ekonominin temeli tarımdır. Tarım hem ekonomik kaynak hem de gıda ihtiyaçlarının karşılanması bakımından en çok desteklenmesi gereken faaliyetlerdendir. Üreticilerimizin desteklenmesi ve tarımsal yatırımların arttırılması için bütçe kalemlerinin yükseltilmesi önem arz etmektedir. Bu da mevcut imkânları içerisinde gerçekleşmiş Tarım ve Orman Bakanlığımızın bütçesi bu seneye kıyasla yüzde 33,7 arttırılarak 133 milyar 682 milyon 205 bin liraya çıkarılmıştır. 2022 yılı tarımsal destekleme bütçemiz 25,8 milyar lira iken bu miktar 2023 yılında yüzde 109 artışla 54 milyar liraya çıkarılmıştır.
Tarım Bakanlığımızda, dijital alanda çok ciddi ve faydalı gelişmeler yaşıyoruz. Hayatı kolaylaştıracak, çiftçiyi ve köylüyü mağdur etmeyecek, tefecilere ve tekelcilere mahkûm etmeyecek sistemler geliştirdiniz. Yapılan düzenlemeyle, çiftçilere yapılan temel girdi destek ödemeleri öne çekilerek sistem değişikliğine gidilmiştir. Mazot ve gübre desteklerinin öne çekilmesiyle çiftçilerimiz ekim döneminde girdi maliyetlerini düşünmeden üretim yapabilmektedirler. Çiftçilerimize yapılan tarımsal destekleme ödemeleri gelir vergisinden istisna edilmiş ve geriye dönük beş yıllık vergi kesintileri de çiftçilerimize iade edilmiştir. Sayın Bakanımıza ve emeği geçen arkadaşlarımıza bu yapılan desteklerden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi'nin talimatlarıyla gerçekleştirilen "Adım Adım 2023 Köyüm Benim" programları kapsamında ülkemizin köylerini geziyoruz. Afyonkarahisar Şuhut ilçemizin Karacaören köyünde çiftçilerimizle bir araya geldiğimizde masada muhtar dosyaları vardı, bazıları "Muhtarları bulamıyoruz." bazıları ise "Azaları bulamıyoruz." diyerek şikâyette bulundukları sırada tarafınızdan bizleri ve çiftçilerimizi çok memnun eden Çiftçi Kayıt Sistemi'nde yönetmelik değişikliğiyle ilgili açıklamanız geldi, bu sayede artık çiftçimiz elinde dosyasıyla kapı kapı gezmeyecek, e-devlet üzerinden işlemlerini iki dakikada gerçekleştirebilecektir. Şu ana kadar 440 bin çiftçimiz müracaatlarını bu sistemle yapmıştır, aşağı yukarı 45 milyon TL de çiftçimizin cebinde kalmıştır.
Ayrıca, kent tarımıyla ilgili çalışmalar çok heyecan vericidir. İzmir ve Balıkesir'deki Avrupa'nın ve dünyanın en büyük jeotermal ısıtmalı organize sanayi bölgeleri bölgemiz açısından oldukça önemlidir, böylece hem maliyetler düşecek hem de daha taze sebze tüketeceğiz. Sayın Bakanım, bildiğiniz üzere, Afyonkarahisar'ımızın başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır ancak ilimiz ayrıca da termalin başkentidir, aynı uygulamanın Afyonkarahisar ilimizde de değerlendirilmesi en büyük arzumdur.
Tarımsal alandaki bilgi, beceri, uygulama ve teknolojilerin üreticilere aktarılması ve üretilmesi gerekliliğinden yola çıkarak Afyonkarahisar ilimizde tarım meslek lisesi yapılması konusunu sizinle paylaşmıştım. Geçtiğimiz haftalarda Afyonkarahisar'ımıza gelen Millî Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer Bey'e de bazı ilçelerimizde tarım lisesi yapılması talebimizi dile getirdik. Ayrıca, Bolvadin ilçemizde yapılacak olan tarım lisesi için hayırsever bir kardeşimiz verilen projeye göre tarım lisesinin binasını kendisinin yapacağını ifade ettiler. Efendim, inşallah Millî Eğitim Bakanımızla beraber bu noktada bir karar verirsiniz, bölgemizde tarım liseleri çoğalmış olur.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Son yirmi saniyeniz.
MEHMET TAYTAK (Afyonkarahisar) - Sayın Bakanımızın ülke kalkınmasına katkı vermeyi amaçlayan tarım liseleri ve ülke genelindeki gerçekleşmesinde fayda gördüğümüz çiftçi eğitim merkezlerinin açılması, çiftçimizin meslekleriyle ilgili eğitimi ve bilgilendirilmesi ve kendilerine sertifika verilmesi çok önemli bir başlangıcın adımı olacaktır. Ayrıca, tarımsal üretim güçlendikçe tarımsal sanayi de güçlenecektir, çiftçimiz ürettikçe ülkemiz güçlenecektir.
Tohum eken eller kazansın diyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.