KOMİSYON KONUŞMASI

KADİM DURMAZ (Tokat) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

Öncelikle 2023 bütçesinin ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu aziz milletten toplanan paraların, bizden geleceğini bekleyen nesillere hizmet etmesi noktasında da çaba ve gayretlerinizi diliyorum.

Tabii, arkadaşlar birçok boyutuyla ülkemizdeki çevre ve doğa sorunlarından bahsettiler. Benim yaşadığım il Tokat Sayın Bakanım, sizin de ziyaret ettiğiniz bir il, sizden önceki Bakanlarında sık uğrak yeri olan. Sayın Bakan, Tokat meralarının yüzde 56'sı iktidarınız döneminde madene açıldı. Yine Tokat'ın ormanlarının yüzde 44'üne ruhsatlar sizin döneminizde verildi. Yine, korunan alanların yüzde 38'i sizin döneminizde maden ruhsatlarıyla buluştu. Yine, önemli doğa alanlarının yüzde 30'u sizin döneminizde maden ruhsatlarıyla buluştu ve yaşadığımız pandemi süreci gösterdi ki sağlıklı gıdaya erişimin çok kıymetli olduğu bir dönemde ne acı ki 3 büyük ovaya sahip Tokat'ın yüzde 27 olan tarım alanları maalesef, maden ruhsatlarıyla buluştu yani kısacası Tokat'ın haritadaki alanının yüzde 46'sını ne acı ki madenle buluşturdunuz.

Tokat, maden arayışlarıyla gözden çıkarılan 22 tane ilden biri ama hatırlatayım -olumlu bulduğum- iktidarınızın, yer altı ve yer üstü sularının korunma yönetmeliğine uymayan arayışlar ne acı ki yine Tokat'ın 3 büyük ovasında. Tokat'ta, Erbaa'da, Sakarat ve Boğalı bölgesinde, Amasya ve Tokat'ı ilgilendiren yaklaşık olarak 40'a yakın köyün içme suyu kaynaklarının, gözelerinin bulunduğu, beslendiği bu coğrafyaya ruhsat verildi, 5 milyona yakın ağacın kesileceği tahmin ediliyor. Ve hepinizin bildiği gibi sık sık yaşadığımız deprem tehditleriyle Kuzey Anadolu fay hattının tam da merkezinde bir coğrafyada, milyonlarca metreküp hafriyatın yapılıp tahrip edilecek bir bölgedeyiz. Ve Sayın Bakanım, Tokat bu tahribatların yanı sıra 1 Aralık 2018'de sizin ziyaret ettiğiniz bazı toplulaştırma projelerinin -basında da yer alan boyutuyla- belli mağduriyetlerin yaşandığı bir yer.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Son cümlenizi alalım.

KADİM DURMAZ (Tokat) - Hemen toparlıyorum Sayın Başkanım.

Sayın Bakanım, 300 konutun yerine "toplulaştırma" "kentsel dönüşüm" adı altında ne acı ki 4.800 konut yapılıyor, bunlardan bine yakın insan da mağdur durumda Tokat'ta.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Teşekkür ediyorum.

KADİM DURMAZ (Tokat) - Hemen toparlıyorum Başkanım.

Yapılan bölgenin geçmişten yapılmış altyapısı, yolu, kanalizasyonu ve diğer hizmetlerin hiçbiri kaldırmıyor; şu anda Tokat'ta mağdur aileler sizden bir çözüm bekliyor.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Teşekkürler Sayın Durmaz.

KADİM DURMAZ (Tokat) - O kadar konut yapılır mı o kadarcık yere? Bu insanlar Sayın Bakanımızdan da önemli bir özür bekliyor, zaten yazılı soruyla da soracağım Sayın Başkanım.