| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi (1/286) ve 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/285) ile Sayıştay tezkereleri a) Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, b) Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu c) Karayolları Genel Müdürlüğü d) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü e) Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ (HEAŞ) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 6 |
| Tarih | : | 21 .11.2022 |
ÜMİT YILMAZ (Düzce) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Ben de Gaziantep'in Karkamış ilçesinde meydana gelen PKK-PYD/YPG tarafından, eli kanlı bebek katili terör örgütü tarafından yapılan saldırıyı esefle kınıyorum ve bu sınırlarımıza yapılan bombalı saldırıların önlenmesi için bir an önce kara harekâtının başlatılmasını Türk milleti adına talep ediyorum. Sözlerime böyle başladım.
Ben de 2023 yılı bütçesinin vatanımıza, milletimize hayırlar getirmesini Allah'tan diliyorum. Özellikle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bütçesi gerçekten oldukça önemli bir bütçe. Tabii, ulaştırma ve altyapı olarak baktığımız zaman, AK PARTİ iktidarlarının son yirmi yılda en başarılı olduğu bakanlıkların da başında gelen... 2003 yılından bugüne kadar 1 trilyon 653 milyar liralık yatırım yapılmış. Tabii, bu, gerçekten çok büyük bir bütçe ama burada, baktığınız zaman, üç tarafı denizlerle kaplı bir ülke olarak baktığımızda yüzde 1 gibi bir yatırım bütçesi ayrılmış; zannederim bu da Filyos'la beraber bir miktar artmış. Ben, üç tarafı denizlerle kaplı olan ülkemizde özellikle deniz yatırımlarının daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum Sayın Bakanım.
Bir diğer bütçe sunumunuzu da incelediğimiz zaman, bu yıl ve önümüzdeki iki yıl, anladığım kadarıyla demir yollarına, raylı sistemlere yapılacak yatırımların yüzde 64 civarında olacağı görülüyor; bu da bizi sevindiriyor. Gerçekten, cumhuriyetin ilk yıllarından, hatta Osmanlı Devleti'nin son yıllarından sonra uzun bir süre kesintiye uğrayan ve devriiktidarınızda tekrar başlatılan bu raylı sistemlerin yatırımlarını da destekliyoruz, burada da gerçekten önemli bir paydaş olarak görüyoruz. Raylı sistemlere gelince -tabii, biz Karadenizliyiz, Düzce Milletvekili olduğumuz için- ben yapılan projelere ve sizin sunumuzdaki projelere baktığım zaman Ankara-Sivas, Ankara-İzmir, Halkalı-Kapıkule, Bursa-Osmaneli, Karaman-Ulukışla, Aksaray-Ulukışla, Mersin-Antep, Ankara-Kayseri, Gebze-Çatalca; gerçekten bu yatırımlar bizim göğsümüzü kabartıyor, ülke olarak baktığımız zaman. Ama Sayın Bakanım -siz de Karadenizlisiniz ve Bakanlığınızda da çok ciddi Karadenizli bürokrat olduğunu tahmin ediyorum- bir tane Karadeniz yatırımı yok. Sayın Bakanım, biz Karadenizliler olarak, özellikle Düzce olarak raylı sistemlerde Karadeniz'in özellikle olduğu coğrafya açısından bakıldığı zaman yatırımlarının artırılmasını istiyoruz, raylı sistem yatırımlarının artırılmasını istiyoruz.
Tabii, yine, hava yolu projelerinde havaalanlarında çok ciddi atılımlar var; bunları da görüyoruz, bunları da takdir ediyoruz. Özellikle son dönemde yapılan İstanbul Havalimanı gerçekten dünyada göğsümüzü kabartan bir havalimanı. Bunun yanı sıra, deniz dolgusu olarak yapılan Rize-Artvin Havaalanı da Karadeniz Bölgesi'nde çok önemli bir atılım olarak görülüyor. İnşallah, bunların sayılarının artırılacağını tahmin ediyoruz.
Sayın Bakanım, ben bir de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun bütçesine baktım, 13 milyar 375 milyon lira gibi bir rakam var. Ben, yine bunun da eksik ve az olduğunu düşünüyorum. Düşünün, geçen sene iki genç çocuğumuz bir oyun sattılar ve 1 milyar dolar yani bu bizim bütçemizi aşan bir rakam oldu. O yüzden, bilişim teknolojilerinin önümüzdeki dönemde çok önemli olduğu ve gençlerin buralarda çok büyük beklentileri olduğu kanaatindeyim.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Son yarım dakikanız.
ÜMİT YILMAZ (Düzce) - Bu doğrultuda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun bütçesinin de artırılmasını istiyorum.
Düzce cephesinden baktığımız zaman -şubatta Düzce'yi ziyaret etmiştiniz, o zaman da beraberdik- bizim cephede bir değişiklik yok Sayın Bakanım, müsterih olabilirsiniz, aynı şekilde duruyor, ziyaret ettiğiniz şekilde. Bir miktar Yığılca yolunda ilerleme var; inşallah, bundan sonra, 2023 yılında orada da Akçakoca-Karasu yolunda ve Yığılca yolunda da daha hızlı ilerleme olur diye tahmin ediyorum.
Teşekkür ediyorum, hayırlı olmasını diliyorum.