KOMİSYON KONUŞMASI

DURSUN ATAŞ (Kayseri) - Sayın Başkan, Değerli Komisyon üyeleri ve milletvekili arkadaşlarım, Sayın Bakanım, Sayın Bakan Yardımcılarım, değerli komutanlarımız ve Millî Savunma Bakanlığının değerli bürokratları; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Sözlerime başlarken Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, vatan savunmasında ve terörle mücadelede şehit olan kahraman askerlerimize Allah'tan rahmet diliyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca Pençe-Kılıç Hava Harekâtıyla alçak teröristlerden hain saldırıların hesabını soran, terör yuvalarını yerle bir eden kahraman ordumuzu selamlıyorum. Allah tırnaklarına taş değdirmesin, Allah yar ve yardımcıları olsun.

Millî Savunma Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin ülkemize, ordumuza ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

İYİ Parti olarak millî savunmaya ilişkin konularda hep hassas davrandık, konuyu siyaset üstü gördük ve savunmaya ilişkin her bütçeye "evet" oyu kullandık, bu tutumumuzu bugün de devam ettireceğiz ancak ordumuzun çıkarları doğrultusunda eleştirilerimizi de dile getireceğiz. Çünkü bulunduğumuz coğrafya yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapmış, çetin ve zor bir coğrafyadır. Yüzlerce devletin yıkılıp kurulduğu Anadolu'da bin yıldır ev sahibiyiz, sonsuza kadar da bu topraklardan gitmeye niyetimiz yok. Bunu da güçlü ordumuza borçluyuz ve ordumuza güvenerek yapıyoruz. Bu yüzden Türk ordusu her yönüyle her zaman hazır tutulmalı, savunma yatırımlarımız artırılmalı, ordu, siyaset malzemesi yapılmamalı ve millî bir dış politika anlayışı benimsenmelidir.

Millî Savunma Bakanlığının 2023 yılı bütçesi 182,7 milyar liradır. Geçen senenin rakamları dikkate alındığında enflasyonun altında bir artış olmuştur. Ayrıca geçen yıl 13 lira civarında olan dolar kuru bugün 19 lira seviyelerine geldiği için dolar bazında da bir artıştan bahsedilemez. Yani Millî Savunma Bakanlığının bütçesi artırılmış gibi görünse de gerçekte ortada bir artış olmadığını söyleyebilirim. Üstelik, içinde bulunduğumuz durum, coğrafi belirsizlikler, sınır ötesi operasyonlar, terör örgütleriyle yaptığımız mücadeleler dikkate alındığında bu bütçenin yetersiz olduğunu düşünüyorum.

AKP iktidarı savunmaya önem verdiğini, yerliliği ve millîliği artırdığını söylese de Millî Savunma Bakanlığının bütçesinin genel bütçedeki oranı sistematik şekilde düşmektedir, son dört yıldır bunu sürekli söylüyoruz. Bakın, 2003 yılında yüzde 6,9; 2012 yılında yüzde 5,2; 2019 ve 2020 yıllarında yüzde 4,9; 2021 yılında yüzde 4,5; 2022 yılında yüzde 4,6'ya düşmüştür. Görüştüğümüz 2023 yılı bütçesindeyse oran 4.07'ye kadar gerilemiştir.

Ayrıca bütçe belgelerine göre savunmaya 2021 yılında gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 1,62'si kadar harcama yapılmış, 2022 yılı sonundaysa yüzde 1,74'ü kadar harcama yapılacağı öngörülmüş, bu oran 2023 yılındaysa yüzde 1,63'e düşmüştür. Oysa 2002 yılında bu oran yüzde 3,45'ti yani dört yıldır söylediğimiz gibi NATO üyesi ülkelerin savunmaya en az yüzde 2 pay ayırmaları gerektiği yönünde karar alsa da ülkemiz bu oranı önümüzdeki sene de yakalayamayacaktır. Bunun yegâne sebebinin giderek fakirleşmemiz olduğunu biliyoruz. AKP iktidarı vatandaşı fakirleştirmiş, dolayısıyla, sosyal yardım harcamalarını artırmak zorunda kalmıştır ancak belirtmek gerekir ki savunma harcamaları da ülkemizde en az sosyal yardım harcamaları kadar lüzumlu ve gereklidir. Tüm bu nedenlerle savunma bütçemizin yeterli seviyede olmadığını, özellikle savunma yatırımlarımızı artırmamız gerektiğini düşünüyorum.

Önemli bir konuya daha değinmek istiyorum; askerî okulların ve hastanelerin yeniden açılması meselesi. Bu hususu da yine son dört yıldır gündeme getiriyoruz çünkü ordumuz için bu konunun hayati olduğunu düşünüyorum. Askerî hastanelerin tekrar açılacağı söyleniyor, Sayın Bakanım, siz de sunum konuşmanızda Sağlık Bakanlığıyla çalışmaların devam ettiğini söylediniz. Öyleyse bu, bir an önce yapılmalıdır, biz de bu düzenlemeyi destekleriz. Ayrıca, askerî...

OTURUM BAŞKANI ABDULLAH NEJAT KOÇER - Sayın Ataş, toparlar mısınız lütfen?

DURSUN ATAŞ (Kayseri) - O kadar oldu mu ya?

Son cümlemi kuruyorum. Aslında zaman çok az kaldı, devamını Genel Kurulda söyleyelim.

Sayın Bakanım, Murat Bakan Vekilim de dikkate getirdi; özellikle astsubaylarla ilgili tazminat konusu. Bu konu...

(Mikrofon Başkan tarafından kapatıldı)

OTURUM BAŞKANI ABDULLAH NEJAT KOÇER - Teşekkür ederim.

DURSUN ATAŞ (Kayseri) - Bir cümle Başkanım, önemli bir cümle.

OTURUM BAŞKANI ABDULLAH NEJAT KOÇER - Buyurun, tamamlayın lütfen.

DURSUN ATAŞ (Kayseri) - Bu konu yirmi yıldır sürüncemede ve 1975'ten bu yana ilk defa astsubaylarımız, emeklilerimiz artık eyleme geçme kararı almak üzereler. Bu konu gerçekten önemli silahlı kuvvetlerimiz için, bunu da belirtmek istiyor, hepinize saygılar sunuyorum.

Bütçenin hayırlı olmasını diliyorum.