Komisyon Adı | : | DIŞİŞLERİ KOMİSYONU |
Konu | : | Komisyon Başkanı Fuat Oktay'ın, Komisyon çalışmalarının hızlandırılacağına, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu Başkanlığına seçilen İstanbul Milletvekili Seda Gören Bölük'ü kutladığına, Adana Milletvekili Bilal Bilici'nin Komisyon üyeliğinden istifasına, Komisyonun bugünkü gündemine ve uygun bulma kanun tekliflerinin görüşülme usulüne ilişkin açıklaması |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 2 |
Tarih | : | 21 .05.2024 |
BAŞKAN FUAT OKTAY - Değerli katılımcılar, malumunuz, hemen her hafta Komisyonumuzun gündemine yenileri eklenen kanun tekliflerine ilişkin sürecin uzaması, Hükûmetimizce imzalanan anlaşmaların uygulamaya geçirilmesini geciktirmekte; bu da siyasi, ekonomik ve güvenlik bakımından ülkemiz ve vatandaşlarımız için çeşitli kayıplar ve mahzurlar oluşturabilmektedir. Bu anlaşmaların Komisyonumuzda ve ardından Genel Kurulda da yine hızla onaylanması konusunda da hep birlikte gayret göstermemiz gerekmektedir.
Hâlihazırda Komisyonumuza havale edilmiş bulunan uygun bulma kanun teklifi sayısı 86'dır, bunlardan 16'sını bugün ele alacağız. Komisyonumuzda 28'inci Yasama Döneminde onaylanarak Genel Kurula sevk edilen kanun teklifi sayısı ise 85'tir ancak bugüne kadar bunlardan sadece 43'ü Genel Kurulda oylanarak kanunlaşmış bulunmakta, 42 kanun teklifi ise Genel Kurul gündeminde beklemektedir. Yine, Dışişleri Bakanlığından bilgilendirildiğimize göre de önümüzde anladığım kadarıyla çok yoğun sayıda anlaşmaların Komisyonumuza geleceğini, belki yüzlerce diyebileceğimiz anlaşmaların yolda olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla, belki Komisyon çalışmalarımıza bu anlamda biraz daha hız kazandırabiliriz. Benim ricam da şöyle olacak: Tüm grup temsilcilerimizden kendi gruplarıyla da -önceden de konuşmuştuk bunu- istişare ederek, ben de yine hem Meclis yönetimiyle hem de Grup Başkanlarıyla da görüşerek, belki, Genel Kurulda görüşülen kanunların daha hızlı geçmesini aynı kategoride gruplandırılarak daha süratle geçmesini sağlamakta fayda var diye düşünüyorum.
Ben, tekrar toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum ve gündemimize geçiyorum.
Bugün ele alacağımız gündem maddeleri 16 Mayıs 2024 Perşembe günü taraflarınızı dağıtılmış, ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi uzantılı e-posta adreslerinize de gönderilmiştir.
Bilindiği üzere, Dışişleri Komisyonu bünyesinde Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Alt Komisyonu kurulmasına yönelik önerge, Komisyonumuzun 26 Aralık 2023 tarihli toplantısında kabul edilmiş ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı tarafından, 8 Ocak 2024 tarih ve 16 sayılı Kararı'yla Komisyonumuz bünyesinde alt komisyon kurulması uygun görülmüştür. Alt komisyonun seçim gündemli ilk toplantısı 29 Şubat 2024 tarihinde yapılmış ve İstanbul Milletvekili Sayın Seda Gören Bölük Alt Komisyon Başkanlığına seçilmiştir. Komisyonumuz adına kendilerini kutluyor ve yeni görevlerinde başarılar diliyorum.
Yine, ikinci bir husus da Komisyonumuzun İYİ Parti Grubundan üyesi olan Adana Milletvekili Sayın Bilal Bilici Dışişleri Komisyonu üyeliğinden istifa etmiştir. Sayın Bilici'ye Komisyon çalışmalarına verdiği katkılar için teşekkür eder, bundan sonraki çalışmalarında da başarılar dilerim.
Ben, basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum ve dışarıya davet ediyorum.
Bugünkü gündemimizde toplam 16 teklifin görüşülmesi yer almakta, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün 77'nci maddesi kapsamında 4 teklif yer almaktadır. Söz konusu 4 anlaşma 27'nci Yasama Döneminde Komisyonumuzda kabul edilmiş ve muhalefet şerhi verilerek rapora bağlanmıştır. Bahse konu anlaşmalar Genel Kurul gündemine girmiş ancak seçim süreci nedeniyle görüşülemeyerek kadük kalmıştır. Bu anlaşmalar, ülkemizin menfaatleri anlamında onaylanması elzem olan, ikili ilişkilere önemli katkılar sağlayacak anlaşmalardır.
Kanun tekliflerinin görüşmelerine geçmeden önce uygun bulma kanun tekliflerinin tümü üzerinde görüşme usulüne dair de yine kısa bir hatırlatmada bulunmak isterim. Gündemimizde yer alan uygun bulma ve diğer kanun teklifleri genel görüşme usulüne göre yapılacaktır. Bu çerçevede, ilgili kanun teklifinin tümü üzerinde görüşme açarak Dışişleri Bakanlığı temsilcimize, ardından ihtiyaç hâlinde anlaşmayı imzalayan kurum temsilcisine söz vereceğiz. Akabinde, Komisyon üyelerimizin görüşlerini alarak tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlayacağız.
Geçen dönem Komisyonda kabul edilen ve muhalefet şerhi bulunan 4 kanun teklifi için İç Tüzük'ün 77'nci maddesi kapsamında önceki dönem Komisyon raporunun benimsenmesinin uygun olacağı kanaatindeyim. Bu kapsamda, ilgili kanun teklifinin tümü üzerinde görüşme açarak görüşmelerimizi yapacağız, ardından önceki dönem Komisyon raporunun ve metnin benimsenmesini oylarınıza sunacağız.