Komisyon Adı | : | DİLEKÇE KOMİSYONU |
Konu | : | Songül Güner Güven'in akran zorbalığı konulu 17/2/2024 tarihli ve D28-7020 numaralı Dilekçesi'ne ilişkin görüşme |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 2 |
Tarih | : | 02 .07.2024 |
NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU (Bursa) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.
Gerçekten, günümüzün sorunlarından bir tanesi akran zorbalığı. Hepimizin çevresinde küçük çocuklarımız da var, duyduğumuz, yaşanan olaylar da var, maalesef kamuoyuna yansıyan, sosyal medyaya yansıyan görüntüler de var. Aslında, biz, uzun zaman önce -geçen dönem de- müstakil bir çocuk hakları komisyonu kurulmasını istemiştik Mecliste fakat bu bir türlü kurulamadı. Aslında, imzaladığımız uluslararası sözleşmeler de bunu zorunlu kılıyor çünkü Mecliste geçecek olan yasaların, düzenlenecek olan mevzuatın aslında çocuğun üstün yararı ilkesi doğrultusunda bir denetimden geçirilip o şekilde çıkması gerekiyor fakat kurulamadı. Diğer komisyonlarda en azından çocuklarla ilgili hassasiyet gösterilmesi, yaşanan sorunların, istismarların veya kendi aralarında dahi yaşanan zorbalık gibi durumların mutlaka ele alınması gerekiyor.
Aslında, çocukların yaşadığı çok sorun var ve zaman zaman ya başımıza gelince ya da birtakım olaylarla karşılaşınca biliyoruz ve bununla ilgili mutlaka yapılması gereken şeylerden bir tanesi herhâlde kamuoyunun bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, kamu spotları, medyanın bu anlamda kullanılması ki şiddetin çok fazla yaygınlaştığını hepimiz gözlemliyoruz. Bunun, tabii, elbette birçok sebebi vardır, bunu araştırıp, gerekçelerini ortaya koyup, çözümlerini de üretmek lazım ama genel olarak toplumun mutabık kaldığı, bu şiddetin gerekçelerinden bir tanesinin aslında yayınlanan diziler, televizyon programları vesaire olduğu bir gerçek fakat bununla ilgili bir şey yapılamıyor -yapılmıyor daha doğrusu, yapılamıyor değil- yapılacak şeyler var elbette ama somut bir şekilde ele alınıp, sonuç elde edecek şekilde çözümler üretilmedi bugüne kadar. Çok fazla da bu süreci bence uzatmamak lazım, biz de Dilekçe Komisyonu olarak böyle bir başvurumuz da varken akran zorbalığından başlayıp diğer hususları da ele alabiliriz yani çocuklarla ilgili yapılması gerekenleri araştırıp, uzmanlarla birlikte değerlendirip ele alırsak iyi olur diye düşünüyorum Başkanım çünkü çocuklar hakikaten bizim geleceğimiz ve geleceğin bu şekilde yok olmasına göz yummamalıyız.
Teşekkürler.