Komisyon Adı | : | TARIM, ORMAN VE KÖYİŞLERİ KOMİSYONU |
Konu | : | |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 2 |
Tarih | : | 23 .07.2024 |
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Sayın Başkan, "Yerel yönetimlerin sorumluluğu" adı altında düzenlenen bu maddede "Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir. Rehabilite edilenler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır." ifadesinden sonra "Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler bakımından, geçici 4 üncü maddenin ikinci fıkrasında belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir." diyor.
Belediyeler Birliğini en azından dikkate alıp onlarla ilgili bu konuda bir görüşme yapılmış mıdır? Sayın Başkan, çünkü 25 binin üzerinde dediğiniz belediyenin böyle bir bakımevini, barınağı kurabilme olanağı yoktur. Yani uygulamaya girmeyecek bir maddeyi burada getirip belediyeleri zor durumda bırakmanın anlaşılır bir yanı da yoktur çünkü rehabilite edilen hayvana sürekli orada bakım yapabilecek durumda olan belediye, 25 binin üzerindeki yer de gerçekçi değildir.
Şimdi, Niğde ilinde 2 tane 25 bini aşan belediye var; biri Niğde Merkez, diğeri Bor ilçesi. Şimdi, 2 belediyede Niğde'deki tüm hayvanlar toplanacak, İl Özel İdaresi bu hayvanları alıp getirip bunlara "Hadi, bak." diyecek ve ne zamana kadar bakılacağı da belli değil. Hani, diyorlar ya: "Bunun ölüm neresinde var?" İşte ölüm burasında var. Buradaki barınaktaki hayvanlara yeterli beslenme sağlanamayacağı gibi, burada toplanan hayvanların mevcut kadroyla da bakımları sağlanamayacağı için orada sahiplenme gerçekleşmeyeceğinden dolayı ölüme mahkûm ediliyor.
Bu yöntem, doğru bir yöntem veya bu madde, doğru bir madde değil; içerik olarak bu maddenin uygulanabilirliği de yok. Özellikle 25 binin üzerindeki küçük yerlerde böylesi düzenlemeleri sağlamak oradaki belediye başkanını bugünden hapse atmak için bir yol olur. Onun da çözümlenmesinin manası, il özel idarelerin mutlak suretle devrede olması, kırsal alanlarda il özel idarelerinin bakımevini en azından kurması düşünülebilirdi.
Bu maddenin tamamının çekilmesi... Aslında tüm teklife biz karşıyız, bu maddeye de ayrıca karşı olduğumuzu tekrar ifade etmek istiyorum.
Teşekkür ederim.