Komisyon Adı | : | SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU |
Konu | : | İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ve Sivas Milletvekili Hakan Aksu ile 79 Milletvekilinin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/2717) |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 3 |
Tarih | : | 28 .11.2024 |
MÜHİP KANKO (Kocaeli) - Başkanım, teşekkür ederim.
Bürokratımıza bir soru sormak istiyorum: Şu anda kaç tane devam eden klinik çalışma var? Bir de bunların bir etki analizi var mı? Yani SGK bütçesinden ne kadarını ayırıyoruz?
TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU BAŞKANI ASIM HOCAOĞLU - Şöyle arz edeyim: Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinde klinik araştırmaların ekstra bir yükü yok efendim çünkü klinik araştırmalar sponsorlar tarafından tüm bütçe giderleri karşılanan çalışma tiplerinden. Dolayısıyla, burada hâlihazırda bir durum söz konusu değil. Yapılacak düzenlemeyle ne getiriliyor? Aslında, yapılacak düzenlemeyle beraber hâlihazırda hasta olan vatandaşlarımızdan rutin SGK'nin -bu klinik araştırmaya girmese dahi- bu tedavi çerçevesinde tedavisini karşılayacağı tedavi grupları için bir ödeme imkânı getiriliyor. Dolayısıyla, bu, aslında bütçeye ekstra bir yük değil. Teknik olarak baktığınız zaman, hâlihazırda bir tedavi kapsamında yapılacak çalışmanın sonuçlarının klinik olarak da değerlendirilebilmesine imkân veren bir sonuç doğuruyor; onun dışında ekstra bir yükü yok. Türkiye'de de baktığınız zaman, 2023 verilerini söyleyeyim efendim, faz 1 çalışma 17 tane ki bu alanda bu konuştuğumuz kapsamda olan çalışmalardan değil. Bunun dışında, faz 2 ve faz 3 çalışmalarımız 260 tane. Dolayısıyla, bu sayıları arttırarak yeni teknolojilerle beraber nadir hastalıklardaki birçok hastamızın da o ilaçlara erişmesi mümkün olacak.