KOMİSYON KONUŞMASI

DENİZ DEPBOYLU (Aydın) - Teşekkür ediyorum.

Ben 12'nci önerinizde, kendi alanımla da ilgili olduğu için -psikolojik danışmanım ben, alanda da çalıştım, evlilik terapilerinde- gerçekten profesyonel yardımın çok önemli olduğunu düşünüyorum ancak bu konuda alanlar birbirinin içine geçmiş, yetkileri birbirine karışmış durumda. Bunların da çok dikkate alınması gerekiyor. Nihayetinde, danışmanlık hizmeti, mesela aile danışmanlığı eğitimlerinden de ben geçtim, verilenlerle bir aile terapileri hizmetleri çok daha farklıdır. Bunlara bir dikkat edilmesi gerekiyor ki kaş yapalım derken göz çıkarmayalım. Bu konuda sizinle hemfikirim ama bu alanların yetki uygulama karışıklığı, birbirlerinin sahalarının içinde yanlış uygulamalara gitmesi, onun bir önüne geçmemiz gerekiyor bence.

Yine çok önemli benim için, biz mesela bir komisyon kuruyoruz, bu komisyonda belli sorunları görüyoruz, onun üzerine nasıl çözeriz diye komisyon kuruyoruz ama biraz da önleyici çalışmalar için de bir efor sarf etmemiz gerekiyor. Mesela, burada, bence alınacak en önemli kriterlerden birisi, önerilerden birisi risk alanlarının belirlenip, riskli aile yapılarının belirlenip onlara nasıl hizmet sunulacağı, bu hizmeti kimlerin götüreceği, yine, arabuluculuk. Arabuluculukta da çok yanlış anlaşılma var. Bu bizim toplumumuzda genelde vardır, sosyolojide hoca olduğunuz için bilirsiniz, kavga eden iki çocuğa "Hadi barıştınız, yan yana oturun." dersiniz ama bu aile sorunlarına baktığınızda ölümle sonlanan, şiddete doğru giden sonuçlar doğuruyor. Biz terapilerde birbiriyle ayrı yaşayan yani ayrılmış, annesinin evine gitmiş, diyelim biri kendi evinde kalmış, o çiftleri bile terapiye başladığımızda bir araya getirmeyiz. Terapinin ilerleyen sürecinde aile kendini hazır hissettiğinde bir araya gelir, ödevlendirmeleri de onlara göre olur. Yani, bütün bu alanların, alana mensup arkadaşların iyi hazırlanmaması, bu görev uygulamalarının birbirine karışması, eğitimi süreci de çok önemli, ona dikkat etmemiz gerekiyor ve özellikle önleyici çalışmalar üzerinde de çalışmamız gerekiyor.

Yine bir şey belirttiniz, Avrupa ülkelerinde boşanma çok fazla ama yapılan uygulamalar boşanmadan sonraki süreçte nasıl yardım edileceğine dönük. Zannediyorum bizim bu konuda da ciddi adımlar atmamız gerekiyor çünkü en çok sorunlar orada yaşanıyor.

Çok teşekkür ediyorum. Ben bir kısmını kaçırdım, son kısmını kaçırdım ama çok güzel bir sunumdu, çok faydalandım.

Teşekkür ederim.