Komisyon Adı | : | KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ KOMİSYONU |
Konu | : | Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) 2021 ve 2022 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının görüşmeleri |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 3 |
Tarih | : | 07 .05.2025 |
MAHİR POLAT (İzmir) - Evet, Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Komisyona hoş geldiniz.
Tabii, bu sorun bugünün sorunu değil, otuz kırk yıldır devam eden sorun. 2021-2022, hatta 2023 Sayıştay Raporlarına da yansıyan bir sorun. 1980 yılından bu yana 25 farklı yerde bu arazinin içinde göçerler var. Bunlar yasa dışı bir şekilde, bir gün buranın kendilerine tapulanacağını ve bağışlanacağını bekleyerek yol, elektrik, su gibi şeyleri de yasal olmayan şekilde getiriyorlar.
Bu göçer ailelerin işletme otlaklarını kullanmaları nedeniyle işletmede ilave yemleme maliyetleri oluşuyor. Hastalık taşıyan hayvanlar sebebiyle oradaki damızlık hayvanların zarar görme ihtimalleri var. Yine, orada sertifikalı tohum yetiştiriciliğiyle ilgili de maalesef risk oluşturuyorlar. Bu nedenden dolayı işletmenizin her yıl belli bir külfete, zarara uğradığını biliyoruz. Hatta bu, 2019 Sayıştay Raporlarında analiz yapılmış fakat sonralarında Sayıştay bunları ne kadar bir ilave yük işletmeye zarar getirdiğini tespit etmemiş ya da etmek istememiş. 2019 verisine göre 64 milyon lira civarı bir zararı olmuş 2019'da. Nedense Sayıştayımıza 2019'dan sonra bu zararı hesaplamak herhâlde ağır geldi ya da zor geldi. Bu sorun devam ediyor. Bununla ilgili birkaç sorum var benim.
Bugün itibarıyla kurumun bu durumdan zarar ne kadardır?
Ceylânpınar Tarım İşletmesi arazisi ne kadar, göçer aileler bu arazilerin ne kadarını işgal etmiş durumdalar?
Burada yaşayan kişi sayısı kaçtır? Kaç aileden bahsediyoruz? Bu aileler, bu araziden neden çıkartılamamaktadır?
Teşekkür ederim.