KOMİSYON KONUŞMASI

ERHAN USTA (Samsun) - Teşekkür ederim.

Benim burada itiraz ettiğim nokta bu 5 katı meselesi. Yani neyin 5 katı? Normal, bu maddenin dışında sözleşme ücret tavanı belirlenen geniş bir kitle var, anladığım kadarıyla, oradakilerin 5 katı kadar, bu madde kapsamında çalıştırılacaklara ücret verme imkânımız olacak. Yani hani yabancı personel açısından falan belki düşünebiliriz bunu. Hani işte, yurt dışından genelde refah seviyesi yüksek bir ülkeden geliyorsa, bir Amerikalıyı getiriyorsan, işte, "Burada bu paraya çalışmaz." filan olabilir belki ama tabii, bu yerliler için de bu madde kapsamında yapılacak yerliler içerisinde var. Yani bunun bir şeyini bize açıklayabilir misiniz, bu 5 katını niye vermek durumundayız? Yani siz açıklayın.

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Buyurun.

CUMHURBAŞKANLIĞI PERSONEL VE PRENSİPLER GENEL MÜDÜRÜ BİLAL ŞENTÜRK - Aslında burada, şöyle, örneğin nükleer enerji gibi, TENMAK kuruluşu gibi çok özel nitelik gerektiren, özellikli ve normal bizdeki ücret skalası içerisinde istihdam edilemeyecek nitelikte ağırlıklı olarak personel çalıştırılması gereken birimlerde çalıştırılacak kişiler açısından böyle bir inisiyatif getirilmiş oluyor, bu sözleşme bedelinin 5 katı yani normal sözleşme ücretinin 5 katı. Şu anda o 43 bin liraydı değil mi, ne kadardı o?

CUMHURBAŞKANLIĞI PERSONEL VE PRENSİPLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DAİRE BAŞKANI ALİ YAVUZ BİRİNCİOĞLU - 44 bin.

CUMHURBAŞKANLIĞI PERSONEL VE PRENSİPLER GENEL MÜDÜRÜ BİLAL ŞENTÜRK - 44 binin 5 katı şeklinde.

ERHAN USTA (Samsun) - Peki, bu kapsamda şu anda bunun uygulaması var, ne kadar personele bu madde kapsamında...

CUMHURBAŞKANLIĞI PERSONEL VE PRENSİPLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DAİRE BAŞKANI ALİ YAVUZ BİRİNCİOĞLU - Efendim, uygulama sadece Devlet Arşivleri Başkanlığında var şu anda.

CUMHURBAŞKANLIĞI PERSONEL VE PRENSİPLER GENEL MÜDÜRÜ BİLAL ŞENTÜRK - Evet, başka yok, 104 kişi orada.

ERHAN USTA (Samsun) - 104 kişi. Devlet Arşivlerinde mi var sadece?

CUMHURBAŞKANLIĞI PERSONEL VE PRENSİPLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DAİRE BAŞKANI ALİ YAVUZ BİRİNCİOĞLU - Kendi kurumsal kanunundan kalma personel rejimi, uygulamaya çok geçmedi Sayın Vekilim.

ERHAN USTA (Samsun) - Ama bu anlaşılan yani nükleerden verdin ya örneği... Bunu açacağız, öyle anlaşılıyor şu anda, öyle mi?

CUMHURBAŞKANLIĞI PERSONEL VE PRENSİPLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DAİRE BAŞKANI ALİ YAVUZ BİRİNCİOĞLU - Uygulamaya fiilen pek geçmedi bu madde.

ERHAN USTA (Samsun) - Bu madde 703'te gelmiş bir maddedeydi değil mi bu kısma?

CUMHURBAŞKANLIĞI PERSONEL VE PRENSİPLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DAİRE BAŞKANI ALİ YAVUZ BİRİNCİOĞLU - 703'te gelen şablondu, toplama madde yani eski dağınık olanı toplayan madde aslında ama fiilen pek uygulamaya geçmedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI PERSONEL VE PRENSİPLER GENEL MÜDÜRÜ BİLAL ŞENTÜRK - Mevzuata konuldu ama uygulamada yaygınlaşmadı, onu belirtmek isterim.

ERHAN USTA (Samsun) - Muhtemelen başınıza sıkıntı olacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI PERSONEL VE PRENSİPLER GENEL MÜDÜRÜ BİLAL ŞENTÜRK - Yok, şöyle: Bu 703'teyken bile rakam buraya kadar ulaştı yani bu yetki varken bile.

ERHAN USTA (Samsun) - Başka yerden gelmiş o da muhtemelen bilinmiyordu ama... Elbette bu alandan birileri girmeye çalışacak. Hani düzgün çalıştırılırsa faydası olur ama düzgün çalıştırılmazsa bu sefer başka bir adaletsizliğin de kapısı açılmış olur, onu görmek lazım. Bilmiyorum doğru mu yapılıyor, yanlış mı?

CUMHURBAŞKANLIĞI PERSONEL VE PRENSİPLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DAİRE BAŞKANI ALİ YAVUZ BİRİNCİOĞLU - SGK'nin kanununda var.

ERHAN USTA (Samsun) - SGK'de bilişimciler için. Şimdi, SGK'nin kendi kanununda olunca bir şey değil de bunu bu kapsamda herhangi bir kurum da isteyebilir mi? İsteyebilir. Şunu söylemeye çalışıyorum: Yani şimdi, elbette, devletteki işleyişin nasıl olduğunu biliyoruz, hak etmediği hâlde bu kapsamdan birileri girip daha yüksek ücretlerle çalışma gibi bir noktaya giderse yarın bir gün, ondan sonra da işte, iş barışı bozulacak, sıkıntı çıkacak. Hani oralara düzgün bir süzgeç kullanılabilirse elbette normal şartlarda çalıştıramadığımız bir personelin çalıştırılması, 100-200 bin lira fazla para verirsin, "Önemli değil." dersin ama öyle çalışmadığı zaman da sıkıntı olur.