| Komisyon Adı | : | ADALET KOMİSYONU |
| Konu | : | Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/3147) münasebetiyle |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 31 .05.2025 |
ONUR DÜŞÜNMEZ (Hakkâri) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Başkan, biz bugüne kadar 9 ayrı toplantı yaptık, 9 ayrı toplantıda Anayasa'ya aykırılık üzerinde hemen hemen aynı şeyleri konuştuk ama siz sadece oy çokluğuna dayanarak Anayasa'ya aykırı olmadığını ve görüşmeye başladığını söylediniz. Evet, 10 farklı kanunda düzenleme yapıyoruz 30 maddeyle. Bu 10 farklı kanunda yaptığımız düzenlemelerden bazıları Anayasa'ya aykırı değil, bazıları olumlu gelişmeler bunu baştan söyleyebiliriz ama bazıları da belirlilik ilkesine aykırı, eşitlikçi infaz yasasına aykırı, hukuki güvenilirlik ilkesine aykırı ve bu yönüyle bunun torba yasa olması mantığından dolayı bir bütün olarak Anayasa'ya aykırı olması iddiamız var.
Sayın Başkan, değerli üyeler; biz 9 görüşmedir aynı şeyleri söylüyoruz. Bizim burada yapmaya çalıştığımız, Adalet Komisyonu olarak, Türkiye'nin daha adil bir ülke olması için, hukuk güvenliğinin artması için yani hukuk devleti olma ilkesini öncelemek için biz defaten söz kurduk, Komisyonda görüşlerimizi açıkladık, zaman zaman Genel Kurulda da bu ve benzeri durumları hem Genel Kurul aşaması hem de daha farklı mecralarda dile getirmek. Biz bugünden tezi yok Türkiye'nin kaybedecek bir günü bile olmadığını düşünülen taraftayız. Eğer biz bugün, cumartesi günü burada toplanıyorsak ve halka bir müjde veremiyorsak bunun vebali hepimizin boynunadır.
Sayın Başkan, biz dönem dönem burada kanunlar tartışıyoruz ve genel itibarıyla Anayasa'dan dönmüş olan kanun maddelerini tekrar Anayasa'yı dolanarak bir şekilde geçirip yine Anayasa denetimine sokuyoruz; bir yapboza dönüşmüş durumda. Anayasa iptal ederse tekrar görüşüyoruz, Anayasa iptal etmezse geçerli hâle geliyor bu durum ama Türkiye'nin hukuk devleti olma karnesine artı olarak mı yansıyor? Hayır. Biz burada demokratik bir ülkeyi, demokratik bir hukuk ülkesini tartışacaksak eğer bunun en başına adaleti koymamız gerekiyor. Burası da Adalet Komisyonu, ismi dolayısıyla adil davranması gereken bir komisyon ve bu nedenle biz baştan bütün her şeye karşı çekincelerimizi paylaşmak durumundayız.
Şimdi, Sayın Başkan, biliyorsunuz, toplumun tamamında bayram coşkusunu doruğa çıkaran Sayın Adalet Bakanının yapmış olduğu açıklamalar vardı ve herkes bir nevi Komisyon bayrama kadar çalışacak, milletvekilleri ilk defa bizim işimize yarar... Bunu kamuoyunun beklentisi olarak söylüyorum, yoksa yaptığımız işleri kötülemek adına kullanmıyorum. Tabii ki çok kıymetli işler de yapıyoruz, çok kıymetli düzenlemeler de yer alıyor, bu kanun teklifinde de yer alıyor, diğer tekliflerle de yer almıştı. Ama toplum ilk defa şu algıya kapılmıştı: Milletvekilleri bayrama kadar çalışacak, emek harcayacak ve bizim mağduriyetimizi giderecek. Maalesef ki önümüze gelen pakette bu mağduriyetleri giderir bir düzenleme söz konusu değil. Biz madde ihdası konusunda Komisyona talepte bulunduk hem 31 Temmuz Covid yasasına ilişkin madde ihdası talebimiz var, orada ayrıntılı tartışacağız hem de yine bu torba yasadaki 20'nci maddenin yani İnfaz Kanunu'nda 110'uncu maddedeki değişikliği öngören düzenlemenin eşitlikçi olmayan taraflarına ilişkin bizim madde ihdası taleplerimiz var. Bunları da yeri, zamanı geldiğinde detaylı tartışacağız ama baştan söylediğimi tekrarlamak istiyorum kayıtlara geçsin diye: Bizler, torba yasa olduğu için ve bazı maddelerde belirsizlik olduğu için, bazı maddelerde eşitliksiz uygulamalar olduğu için, bazı maddelerde Anayasa’nın bozma hükümleri uyarınca düzenleme yapamadığımız için bir bütünen bu yasa teklifinin Anayasa'ya aykırı olduğunu düşünüyoruz ve bu yönüyle değerlendirilip bir an önce Anayasa'ya aykırılık iddiası hakkında bu kanun teklifinin geri çekilmesini talep ediyoruz.