Komisyon Adı | : | (10/2608,2609,2610,2611,2612,2613) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
Konu | : | Komisyon çalışmalarına ilişkin görüş ve öneriler hakkında görüşme |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 3 |
Tarih | : | 25 .06.2025 |
MEHMET EMİN EKMEN (Mersin) - Komisyon üyesi milletvekillerimize de Genel Kurul çalışmalarına nöbetçi olarak katılacağım için mazeretimi arz ediyorum.
Sayın Başkanım, çalışmalarınızda başarılar ve kolaylıklar diliyorum.
Malumunuz olduğu üzere, Meclisimizde kurulan bu tip araştırma komisyonları bir somut olay üzerine kurulmuş olmakla birlikte daha yapısal olarak meselelere yaklaşmakta ve daha orta ve uzun vadeli sorunlara da çözüm üreten bir perspektif üretmektedirler. Ancak bu dönem, ilki 24 Şubat gecesi Mersin'de yaşanan ve süregelen zirai don felaketi mağdurları olan çiftçilerimizin de dikkati âdeta idare tarafından da bilinçli olarak bu Komisyona çekilmiş durumda. Yani sanki burası Tarım Bakanlığı yerine bir ödeme planı hayata geçirecek, çiftçilere bir somut destek verecekmiş gibi bir intiba yaratılmış durumda. Bunun da Komisyon üzerinde ciddi bir haksız algı ve psikolojik baskıya dönüştüğünü kabul etmek gerekiyor. İlimizin 3 kıymetli milletvekili Komisyonumuzda temsil ediliyor. Burada, Mersin'in ilk zarar gören illerden biri olarak, takribi olarak yüzde 65 oranında gördüğü zararın ne kadar büyük bir yıkım oluşturduğunu ve ilin siyasetçilerinin de meseleye olan hassasiyetini gösteriyor. Ben de bu olaydan hemen on beş gün sonra yani Bakanlığın ne yaptığını gördükten sonra Tarım Bakanlığına 8 sorudan müteşekkil bir soru önergesi vermiş idim. 4'ünde Mersin'le ilgili somut atılacak adımlar, 4'ünde ise yapısal iyileştirmelerle ilgili sorular vardı. Geçtiğimiz hafta yani tam üç ay sonra Bakanlık soru önergeme cevap verdi ve bu soru önergeme verilen cevabın metin olarak yüzde 70'i TARSİM'le ilgili açıklamaları içeriyor, TARSİM nedeniyle yapılan düzenlemeler, indirimler, işte "Gençlere, kadınlara, belli bir yaş üzerindekilere şu indirimler yapılır." deniliyor ve devamında 2024 yılında yayımlanmış bir kredi mevzuatına referans verilerek "Bu yıl 75 milyonluk bitki, fidan desteği verilecek."le soru önergesi tamamlanıyor. Eğer Tarım Bakanlığının meseleye bakış açısı bu soru önergesine verilen cevaptan ibaret ise bu yıl zirai don felaketi içerisinde yok olmanın eşiğine gelmiş çiftçilerimize doğrudan bir yardım yapılması, doğrudan bir ödenek verilmesi söz konusu değildir, herhangi bir şekilde borç ödemesi de söz konusu değildir. Buna TARSİM dışı çiftçilerle ilgili olarak dikkat çekiyor olmakla birlikte, TARSİM'in de henüz şu ana kadar tek bir kuruş ödemeyi Mersinli çiftçinin hesabına geçmediğini de belirtmek gerekir. Ben Tarım Bakanlığının bu yaklaşımının özellikle bu yıl zirai don felaketi altında büyük sıkıntı yaşayan çiftçilerin beklentileriyle ve sahadaki gerçeklikle hiç örtüşmediğini size hatırlatmak ve Komisyonumuzun da -Türkiye'nin gözü burada, çiftçinin gözü burada- Tarım Bakanlığının bu hususta atması gereken adımları bir an önce atması hususunda bir tavsiye makamı, bir baskın makamı olarak harekete geçmesini hatırlatmak için buradayım. Bu soru önergesine verilen cevabı da size takdim edeceğim.
Bu arada ilimiz Mersin'i de ziyaret ettiniz, faydalı bir çalışma olduğundan eminim ama il milletvekilleri bilgilendirilmiş olsaydı belki biz de ziyaretinizde eşlik edebilirdik diyorum ve teşekkür ediyorum, sağ olun.