KOMİSYON KONUŞMASI

MEHMET GÜNAL (Antalya) - Sayın Başkan, teşekkür ediyorum.

Tabii, arkadaşlar makul bir gerekçe söylüyorlar ama kanunu koyarken bir geçiş süresi öngörüyoruz, sonrasında da "Normale dönsün." diyoruz.

Şimdi, Enes Bey'in söylediği kulağımıza makul geliyor, 2016 yılından sonra kurumlar arası uyumsuzluk var; şu anda yani yılbaşından bu yana. Bir, 2018'den sonra olmayacağını kim garanti ediyor? İki, yeniden kurumlardan bir talep alıp yıl sonuna kadar yani neyse ihtiyacımız... Yani, burada derdimiz bunu çözmekse... Ciddi sorunlar var, dolayısıyla bize gelen de bu konuda talep var. Zaten geçici madde vardı Sayın Bakanım, onu uzatıyorlar, geçici maddeyi uzatmış oluyoruz. 2015 sonuydu geçici madde. Dolayısıyla burada aslında düzenlemeye de gerek yok, onu söylemeye çalışıyorum.

Şimdi arkadaşlarla kısaca biz arada görüştük çünkü bana gelen daha önce talepler var. Türkiye şehit yakınları, gaziler ve gazi yakınlarının dernekleri var; bunlar geldiler bize ilettiler, daha önce başlayanlardan ilgili kadrolara geçemediklerini... Yani bir havuz gibi düşünün, devlet personel havuzu gibi bu, çalışma mantığı açısından söylüyorum. Arkadaşlar 14.408 dediler, onlar da 14.388 diyordu; birkaç kişi daha varmış demek ki. 166 öğretmen, 88 mühendis, mimar, tekniker, sağlık personeli, psikolog gibi arkadaşların ilgili kurumlara henüz geçemediğini...

Şimdi, buradaki aksaklık sadece kadro verilmesi değil. Bakanlıklarla tek tek kendileri muhatap oluyor. Arkadaşlar diyor ki: "Aile Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı çalışma yapıyoruz dediler ama ortada bir şey yok." Şimdi yeniden başlayacağız, kurumlar talep gönderiyor. Diyorlar ki: Size kaç tane bu kontenjandan... İşte yüzde 2 miydi?

MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Yüzde 2.

MEHMET GÜNAL (Antalya) - Personel sayısının yüzde 2'si kadar... Size ne lazım, şundan mı verelim, bundan mı verelim? Eldeki müracaatlara da bakacaklar onları dağıtacaklar. Bence burada yani o yüzde 2'yi çalıştırdığımız zaman dolmayacak bile muhtemelen çünkü "yüzde 2" dediğiniz şey bir sürü... Türkiye çapında düşünürsek çok büyük sorun olmaması lazım. "Böyle geçici çözmek yeniden karmaşıklaştırır mı?" diye düşünüyorum Sayın Bakanım. Onun uygulamasında Bakanlar Kurulunda bir şey yapıp ayrı bir uygulama, tebliğ gibi bir şey mi çıkaracağız? Yani, bilemiyorum, şu andaki durumu arkadaşlar daha iyi biliyor ama böyle bir daha öteleyip tekrar içinden çıkılmaz hâle getirebiliriz. Bunlar da çok mağdur olan insanlar. Her ne kadar "Biz yapıyoruz." desek de, müracaat ediyorlar, zaten takip eden yok, bakın hepimize gelip bunları söylüyorlar. Şu anda gidecekler... Yani kökten çözecek bir düzenleme yapabilirsek daha iyi olur çünkü hepsi de korunmaya muhtaç, şehit yakını, gazi yakını, gazilerin kendileri. Bunlar zaten yani çoğu da... Nitelikli olanlar belli, nitelikli olmayan zaten hizmetli kadrosuna geliyor. Biraz daha yaptığımız işi kökten çözersek daha iyi olur diye düşünüyorum. Onun için bir daha bakalım yani kalıcı bir düzenlemeyle nasıl çözebiliriz... Buna Genel Kurula kadar bir bakalım ki, yani geçiciyle çözmeyelim.

BAŞKAN - Bakanlar Kuruluna yetki verelim.

MEHMET GÜNAL (Antalya) - Eğer uygulamada bir aksaklık varsa o zaman başka bir düzenleme yapmamız gerekiyorsa yapalım veya Bakanlar Kurulu, kendi arasında ilgili bakanlar bir koordinasyon yapıp çözebilir, bilemiyorum.

BAŞKAN - Bakanlar Kuruluna yetki verilebilir.

Peki, Sayın Bakan bu önergeye katılıyor musunuz?

MEHMET GÜNAL (Antalya) - Sayın Bakan belki bir şey söyleyebilir önergenin ötesinde. Hani söylediğimiz gibi belki size yetki vererek düzenleme olur, bir şey olur yani bilemiyorum. Yeniden bir daha sorun olmasın.

BAŞKAN - Kesin maddeye döndürmek.

MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Şöyle, belki burada yerleştirme sistemindeki aksaklıkları aşmak için yerleştirme sistematiğini kanunda düzenlemek yerine Bakanlar Kuruluna bu yerleştirmenin nasıl olacağına dair belirleme yetkisi verelim. Bakanlar Kurulu bu zorlukları aşacak şekilde bu yerleştirmenin nasıl olacağını belirlesin. Süreyi de Bakanlar Kuruluna beş yıl süreyle ilave uzatma yetkisi verelim dolayısıyla 2023'e kadar uzama imkânı gelsin.

MEHMET GÜNAL (Antalya) - Yani bence bir şeye çözelim de...

BAŞKAN - Sayın Bakan, Genel Kurula kadar bunu çalışalım.

MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Çalışalım, ben bir Devlet Personel...

MEHMET GÜNAL (Antalya) - Geniş yetkiden ziyade verelim, esasını bir şey yapalım arkadaşlar da bir baksın da...