KOMİSYON KONUŞMASI

NACİ ŞANLITÜRK (Ordu) - Teşekkür ediyorum Başkanım.

Sayın Bakanım, değerli milletvekilleri, kıymetli bürokratlarımız; hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.

Sayın Bakanım, Ulaştırma Bakanlığımızın Türkiye çapında yapmış olduğu projeleri takdirle karşılıyorum. Bu manada Ordu ilimizde de yapılan Ordu Çevre Yolu'nun 1'inci etabı, Ünye Çevre Yolu ve Havalimanı gibi birçok proje için teşekkür ediyorum. Siz zaten bölgede çalıştığınız için bölgeyi bizden çok daha iyi bilmektesiniz.

İlimizde Bakanlığımızın Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı 26 adet projesi devam etmektedir. Bu projelerin tamamlanabilmesi için gerekli ödeneklerin aktarılması gerekmektedir. Ordu Çevre Yolu'nun 2'nci etabının 1.800 metre uzunluğundaki Melet Viyadüğü yapılarak Kayabaşı kavşağından mevcut kara yoluna bağlantısı 2023 yılı milletvekili seçimleri öncesinde yapılacaktı, gerekli kaynak aktarılamadığı için yapılamadı. Şu anda Ordu Çevre Yolu'nun 2'nci etabı tamamen durdu desek yeridir. Karapınar Viyadüğü'nün ayaklarının bir kısmı tamamlanmasına rağmen, üç yıldır hiçbir ilerleme kaydedilemedi. Çevre yolu güzergâhında bulunan şehir hastanesinin yapımı tamamlanmak üzere, Allah izin verirse 2026 yılının ilk çeyreğinde açılması düşünülüyor. Sizin de bildiğiniz gibi, Sayın Cumhurbaşkanımızın Ordu mitinginde talimatını vermiş olduğu çevre yolu imar planına bağlayacak şehir hastanesi bağlantı yolu ihale edildi yapılıyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi imar yollarında herhangi bir düzenleme yapmadığı gibi, bölgenin 1/5000'lik imar planını da sürekli yapıp bozuyor. Bu bağlantı yolu bittiği takdirde elimizde yapılmış bir bağlantı yolu olacak, bir ucunda çevre yolu yok, diğer ucunda imar yolu yok.

Şehir hastanemiz ilavelerle birlikte 1.500 hasta kapasiteli büyük bir hastane. Hastanede günlük 10 binin üzerinde hasta muayenesi yapılması düşünülmektedir. Bu bölgede günlük 70 binin üzerinde giriş çıkış olacaktır. Şu anki çevre yolu trafiği şehir içi imar yolundan sağlanmaktadır. Ordu trafiği zaten kilitlenme noktasındayken şehir hastanesinin açılmasıyla tamamen durma noktasına gelecektir. Ordu Çevre Yolu inşaatının birim fiyatları düşük kaldığı için üç yıldır verilen ödenekler kullanılmamaktadır. Sayın Bakanım, bu proje için ne yapacaksak bir an önce yapmalıyız; ihale iptal edilip yeniden mi yapılır, Sayın Cumhurbaşkanlığımız tarafından kararnameyle birim fiyatlarda düzeltme mi yapılır bilemiyoruz ama ne yapılacaksa bir an önce yapılmalıdır. Bildiğimiz bir gerçek var: Ordu trafiği felç olmuş durumda, Ordu'dan geçmek mümkün değil.

İlimizde uzun süredir yapımı devam eden Ordu-Kabadüz-Çambaşı Yolu, Ordu-Gölköy Yolu, İslamdağ-Korgan Yolu, Kumru-Niksar Yolu, Korgan-Niksar Yolu, Ünye-Akkuş-Niksar Yolu gibi birçok projemiz ya ağır aksak işliyor ya da tamamen durdu. Bu projelere ödenek aktarılarak bir an önce bitirilmesi ilimiz ekonomi, turizm ve ulaşım anlamında gelişmesi için önemlidir. Ulubey-Sarpdere, Kumru-Korgan, Aybastı-Gölköy, Kumru-Ünye gibi sathi kaplama olan ara yollarımız var, bu yollara ilave bir genişletme yapılmadan üzerine sıcak asfalt dökülüp v kanalı yapıldığında o bölgenin sorunu çözülmüş olacaktır. Bunun için ilimize ayrılan BSK miktarının artırılmasını talep ediyoruz.

Sayın Bakanım, bildiğiniz gibi Fatsa çevre yolu artık sadece Ordu'nun değil Karadeniz Bölgesi'nin sorunu hâline geldi. Fatsa çevre yolunun da bir an önce projelendirilip yapılması Doğu Karadeniz için elzem hâle gelmiştir.

Sayın Bakanım, balıkçı barınaklarımızın temizliğiyle ilgili destek istiyoruz. 463 tane teknemiz var, teknelerimizi çekecek yer yok. Özellikle Gülyalı, Kumbaşı, Kacalı, Kışlaönü, Medreseönü, Ünye Balıkçı Barınağı gibi 5 6 tane barınağımızın içinin acilen temizlenmesi gerekiyor. Gülyalı Balıkçı Barınağımızın büyütülmesiyle ilgili 2025 yılında destek istemiştik. İnşallah Gülyalı Balıkçı Barınağının büyütülmesi işi 2026 Yatırım Programı'na alınır.

Sayın Bakanım Samsun'dan Sarp'a kadar yapılacak olan demiryolunun da hızlandırılmasının faydalı olacağına inanıyorum.

İlimizde internet, telefon, GSM altyapısının geliştirilmesi adına destek istiyoruz. Özellikle sahilin arka tarafında kalan Çamaş, Çatalpınar, Kabataş, Kabadüz, Çaybaşı, Akkuş gibi ilçelerimizde internete ulaşmak mümkün değil. Ordu merkezde stadyumun içinde bile internet ve telefon çekmiyor.

Ünye Gölevi, Fatsa Ilıca Sapağı, Altınordu Cumhuriyet Mahallesi ve Gülyalı Turnasuyu Mahallelerimizde denizin karaya zarar vermemesi için projeleri Bakanlığımızda hazır durumda bekletilen dalgakıranların yapılması gerekmektedir. Ünye'mizde Büyükşehir Belediyesi uhdesinde bulunan liman on yıllığına bir firmaya kiraya verilmiştir. Bu limanın Büyükşehirden Bakanlığın bünyesine alınarak aktif hâle getirilmesi bölge ekonomisi için önem arz etmektedir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

NACİ ŞANLITÜRK (Ordu) - 2026 bütçesinin hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinize saygılar sunuyorum.