KOMİSYON KONUŞMASI

MÜHİP KANKO (Kocaeli) - Teşekkür ediyorum Başkanım.

Öncelikle sunumlarınız için teşekkür ediyorum.

Geneli üzerine bir şey söyleyeyim, arkadaşlarım da bahsetti. Dünden beri sosyal hizmet uzmanlarını, birtakım akademisyenleri dinlediğimizde, maalesef bugün güvenlikçi politikaların öne çıkmış olması bizi üzdü. Yani bir çocuğu gözaltına aldığınızda işte "Personelimiz çok değil, kendisine zarar vermesin veya kaçmasın diye kelepçe takıyor." demek bu doğru bir yaklaşım değil, personel sayısının artırılması lazım. Bu bir gerçek, Türkiye'nin bir gerçeği.

İkincisi, cezalar çok artırılsın isteniyor. Dünya bunu konuşuyor artık, bu çocukları ne kadar az cezalandırabiliriz, bunları nasıl topluma kazandırabiliriz, bunları bir defa tartışmamız lazım. Evet, siz emniyetçisiniz, güvenlikçi gözle bakacaksınız ama bunu en azından söylediğiniz zaman etrafınızdan, eğer birtakım kuruluşlardan geri dönüşler alırsanız, belki buna karşı görüşlerinizi biraz daha değiştirebilirsiniz.

Birkaç sorum olacak yani çok uzatmayacağım ben. Gözaltı sırasında ve ifade aşamasında acaba çocuk şube müdürlüğü yetkilileri kaç vakada bulundu? Yani Türkiye'de soruşturma yapılacak, işte çocuk yakalandı, kaç tanesinde çocuk şube müdürlüğü sorumlusu var? Mesela kolluk kuvvetlerinin çocuklara ilk karşılaştıkları anda, gözaltına alındıklarında birtakım şiddet uyguladıkları söyleniyor ve bununla ilgili bize çok şikâyet geldi. Özellikle Komisyona girdikten sonra bunun ortaya çıkacağı söylenince bize mail gelmeye başladı, insanlar çocuklarına bir tür işkence yapıldığını söylüyorlar, bir şikâyet var. İşkence olmasa da sonuçta kötü bir muamelenin olduğunu söylüyorlar. Bununla ilgili bir duyumunuz var mı ya da ihbar var mı? Ve bununla ilgili açılmış bir idari soruşturma var mı? Bunu öğrenmek istiyorum.

Uyuşturucu etkisinin çok fazla olduğunu iki gündür dinliyoruz. Bu çocuklarda yani gözaltına alınmış çocuklarda acaba uyuşturucu testlerinden kaç tanesi pozitif çıktı? Örneklerinde kaç test pozitif çıktı, onu merak ediyorum.

Casperlar, Daltonlar... Herhâlde bu Daltonları herkes duymuştur. Artık böyle birtakım ön plana çıkan suç örgütleri var. Bunlar hatta öyle şeyler yapıyorlar ki mahkemede verilen kararları beğenmeyince mahkemede jandarmaya bile saldıracak kadar cesaretleri var. Bunlarla ilgili kaç tane çocuk bunların etkisinde kalarak suça karıştı ve kaç tane suç örgütü var böyle, bilinen yani daha çok çocukları hedef alan, onları kullanan kaç tane suç örgütü var? Bu konuda bilgi istiyorum.

Jandarmada mesela yine çocuk ilk defa karakola geliyor, karakolda... Şimdi sizin rütbeleriniz var, siz belki karakolda değilsiniz ama bir çocuk sizi gördüğü zaman bundan etkilenebilir. Dolayısıyla bu, çocuğun vereceği ifadeyi etkileyebilir, onun için bu konuda mutlaka önlemlerin alınması lazım. Yani çocuk şube müdürlüklerinde mümkün olduğu kadar sivil bir yaklaşım belki çocuğun ifadesinde daha etkili olabilir çünkü bir travma yaşar çocuk, kendini ifade edemez.

Çocukların mağduriyetleri olabiliyor bazen yani çocuk geldiğinde aslında bir ihmale sürüklenmiştir, bir istismara sürüklenmiştir ya da taciz edilmiştir. Eğer siz o çocuğa uygun yaklaşmazsanız bu çocuk eninde sonunda şüpheli diye ortaya çıkar ve bu hayatına bir darbe olarak işlenir. Onun için mutlaka ihmal var mı, istismar var mı; bunu göz önüne alarak çocuğun değerlendirilmesi gerekiyor.

İfade alınma sürecinde usul ihlali varsa çocuk kendini suçlayabilir yani eğer uygun bir ifade süreci yönetmezseniz çocuk kendini suçlayabilir. Yani eskiden ne derlerdi? "Karakolda doğru söyler, mahkemede şaşar." diyorlardı; şimdi "Karakolda yalan söyler, mahkemede doğrular." gibi bir şey olacak. Dolasıyla bunun mutlaka göz önüne alınması lazım.

Bir de kaybolan çocuklar var, arkadaşlarım değindiler. 2008'le 2016 yılları arasında 104 bin çocuğumuz kayıp fakat maalesef 2016'dan sonra istatistikler yayınlanmıyor. Yani siz eğer sekiz yılı gene alırsanız ve bu arada büyük bir deprem de yaşamış olduğumuz için bu çocukların sayısının aşağı yukarı 300 bin olduğunu söylememiz mümkün. Onun için bu çocukların kaç tanesi suç örgütlerinin eline geçti, kaç tanesi uyuşturucu tacirlerinin eline geçti ve kaç tanesi acaba organ tacirlerinin, organ mafyasının eline geçti? Bu konuda bilginiz varsa bu konuda da eğer cevaplayabilirseniz teşekkür ederim.