KOMİSYON KONUŞMASI

MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.

Şimdi, genelde konuşmalara baktığımız zaman kanun teklifi kapsamında olmayan konuların ağırlıklı görüşüldüğünü gördük. Ben de buradan başlayayım.

Biliyorsunuz, bu kariyer uzman ve denetim elemanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi konusu 2 defa direkten döndü. Gerçekten kamu kurumlarımızın belkemiği olan bu kadrolarla ilgili mutlaka özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda bir düzenleme yapmamız gerekiyor. Kurumlarımız kan kaybediyor. Tabii, bu teklif sahiplerine değil benim bu şeyim, Meclis olarak bunu yapmamız lazım.

İkinci konu, daha önce gündeme getirdik, Maliye Bakanlığımız da makul bir talep olarak görmüştü, mali müşavirlerin veri paylaşımlarında katılım payı alınmaması mevzusu. Bu, aslında çok zor bir olay değil, çok yük olan bir olay değil ve haklı olarak yapılacak bir düzenleme. Bu düzenlemeyi yapmamız lazım.

Yine, usulsüzlük cezaları ve özel usulsüzlük cezalarının ilk on günde onda 1'i düzeyinde, takip eden on günde de beşte 1 düzeyinde alınması hakkaniyete uygun olacaktır. Bu konudaki düzenlemeler yapılmalı. Kanun teklifi konusunda ben teklif sahipleri Hüseyin Bey'e, Ejder Bey'e, İsa Mesih Bey'e gerçekten teşekkür ediyorum ve de onları tebrik ediyorum. Kripto varlıklarının vergilendirilmesiyle ilgili gördüğüm kadarıyla 5-6 madde var burada, hem işlem vergisi getiriliyor hem de kazanç üzerinden vergi stopajı getiriliyor. Evet, Milliyetçi Hareket Partisi olarak biz de dedik "Bu kripto varlıklar vergilendirilsin." diye, hemen hemen her partiden arkadaşım da bunu dile getirdi. O zaman bu arkadaşlarımız bu teklifi getirdiğine göre bir teşekkürü, bir tebriki hak ediyorlar bana göre.

Ayrıca, İsa Mesih Bey'le ilgili de kısa bir şey söylemek istiyorum. Ben Meclise girdikten sonra tanıdım. Daha önce de konuşmalarını takip ettiğim bir arkadaşımız. Ya, duruşu belli yani çoğunda da gidip tebrik ettim konuşmalarından dolayı. Burada çok şahsiyetle uğraşmasak doğru olacak diyorum.

CAVİT ARI (Antalya) - Kim o?

MUSTAFA KALAYCI (Konya) - İsa Mesih Bey. İsa Mesih Bey duruşu, çizgisi belli bir arkadaş, konuşmalarında boş konuşma yapmayan bir arkadaş benim gördüğüm.

CAVİT ARI (Antalya) - Siyaseten eleştiriyoruz, şahsını seviyoruz, siyasetine söylüyoruz.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Yani, onu örnek alın siz biraz.

MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Ben tebrik ettim inanır mısın Cavit Bey, kendisi bilir, kaç defa tebrik ettim.

CAVİT ARI (Antalya) - Hangi yönden?

MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Konuşmasından dolayı, daha önceki partisindeyken...

CAVİT ARI (Antalya) - AK PARTİ'ye geçtiği için mi?

MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Yok, yok, önceden, yaptığı konuşmalardan dolayı tebrik ettim kendisini.

Şimdi, evet, kripto varlıkların vergilendirilmesi konusu var bu teklifte. Bir diğer önemli konu, her türlü şans ve bahis oyunları ilan ve reklam giderlerinin kanunen kabul edilmeyen gider olarak düzenlenmesi var. Bana kalırsa yasaklanması da lazım yani reklam ve ilanının tümüyle yasaklanması da doğru olur ama bu düzenlemeyi getirdiklerinden dolayı da yine teşekkür ediyorum.

Şimdi, ihtiyaç fazlası taşınmaz satışı...

Yani bunda bir şey aramamak lazım değerli arkadaşlar, niyet okumamak lazım. Neticede kurumun talebi üzerine ihtiyaç fazlası bir taşınmazı varsa bunun satışını Özelleştirme İdaresinden isteyebilecek. Yani ihtiyacı olan bir taşınmazı satarsa... Ya, bu ülkenin denetim elemanları var, anında yazar "Senin bu ihtiyacın varken niye bunu sattın?" diye. Yani ben şimdiden niyet okunmasının doğru olmadığını düşünüyorum. İhtiyaç fazlası ise satılsın, nakde dönüşsün yani bunda bir mahzur yok bize göre.

Bir diğer konu, deprem bölgesinde konutların hak sahiplerine peşin ödemede yüzde 74 indirim yapılması. Yani 484 bin liraya geliyor değerli arkadaşlar. Deprem bölgesinden bize ulaşan vatandaşlarımız bundan memnun benim gördüğüm kadarıyla. Tabii, deprem bölgesinden milletvekili arkadaşlarım var, onların değerlendirmesi de önemli. Yani en az 5-6 milyona satılabilecek bir konutu 484 bin liraya alıyorlar. Yani bu, bana göre çok güzel bir imkân. Bu deprem konutlarında da "yok başarı var, yok başarı..." Yani bu doğru bir değerlendirme değil değerli arkadaşlar. 455 bin konut yapılmış; günde 550 konut, saatte 23 konut yapılmış. Yani bu bir başarıdır, bunun ötesi yok; neticede bir başarı.

Bir diğer konu BOTAŞ mevzusu. BOTAŞ'ın KDV'den dolayı borcu var, ağırlıklı KDV, diğer taraftan da sübvansiyon nedeniyle görev zararı var, bu ikisi mahsup ediliyor. Yani bunun da altında herhangi bir şey aramaya gerek yok. Sadece -Cevdet Bey'in dediği- muhasebeleştirme meselesi, hem gelirler arasında hem giderler arasında yer alıyor mu? Yer alması doğru olur. Bilmiyorum uygulama nasıl, ona cevap verir arkadaşlar.

Bir konu da sürekli gündeme getirilen mücevherden vergi alınmaması konusu. Şimdi, baktığımız zaman, kıymetli taşlara, inciye, elmasa burada yüzde 20 ÖTV getiriliyor. Aslında yanlış bir algı var "Vergi alınmıyor." deniliyor, hâlbuki katma değer vergisi alınıyor mücevherden. Bilmiyorum bu konuda sektörde gerçek anlamda bir etki analizi... Böyle bir düzenlemenin, rekabet açısından sıkıntı yaratacak mı, kayıt dışılığa yol açacak mı diye bu konunun bir değerlendirilmesi lazım gibi geliyor bana. Bu konu hassas bir konu, kaş yaparken göz çıkarmayalım yani ÖTV alalım derken KDV'den de mahrum kalmayalım. Bu konunun iyi değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum.

Ayrıca, maddelerde gerekli gördüğümüz konularda görüşlerimizi ifade ederiz.

Ben teşekkür ediyorum.