| Komisyon Adı | : | MİLLİ SAVUNMA KOMİSYONU |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 11 .06.2026 |
MEHMET TAHTASIZ (Çorum) - Sayın Başkanım, ben de 2026 yılı aile yılı olmasına rağmen bir dava konusu var, bu dava konusunu anlatacağım.
Aile birliğinin korunması kapsamında Balıkesir ilinde göreve devam talebiyle alakalı bir dava açıldı. 2025 yılı genel atamaları kapsamında bir komiserin eşi binbaşı Balıkesir iline atanmasına rağmen komiserin eşinin Bitlis iline atlanması yönünde işlem tahsis edilmiştir. Söz konusu atama işlemi hakkında açılan dava neticesinde idare mahkemesi Ekim 2025 tarihinde verdiği kararla atama işlemini hukuka, ilgili mevzuata ve aile birliğinin korunmasına ilişkin anayasal ilkelere aykırı bularak iptal etmiş. Mahkeme kararının uygulanması sonucunda başkomiserin Balıkesir iline ataması gerçekleştirilmiştir ancak 2026 yılı atama döneminde eşi binbaşının hakkında herhangi bir atama işlemi tahsis edilmemiş olmasına rağmen başkomiserin Balıkesir ilinde göreve devam etme talebi kabul edilmemiş ve kendisine yalnızca ikinci bölge illeri için tercih ekranı açılmıştır. Bu durum, bir önceki yıl aynı konuda verilmiş bulunan mahkeme kararının ortaya koyduğu hukuki gerekçeler dikkate alınmaksızın aile birliğini zedeleyici nitelikte yeni bir idari işlem tesis edilmiş sonucu doğurmaktadır. Mahkeme kararıyla hukuka aykırılığı tespit edilmiş bir uygulamanın fiilen yeniden hayata geçirilmesi, hukuki güvenlik ve idarenin yargı kararlarına uyma yükümlülüğü ilkeleriyle bağdaşmamakta. Başkomiser, 2017-2021 yılları arasında Kars ilinde görev yapmış olup eş durumu nedeniyle atama gördüğünden yalnızca bir yıllık ikinci bölge hizmet eksikliği bulunmaktadır. Mevzuat kapsamında bu eksikliğin tamamlanabilmesi için önünde hâlen dört yıllık süre mevcuttur. Öte yandan, eşi binbaşı, 2028 yılında üçüncü bölge görev sırası gelecek olması nedeniyle eşlerin bir sonraki yıl birlikte atanmaları hem aile birliğinin korunması ilkesine uygun olacak hem de kamu hizmetlerinin gerekleri ve idarenin personel planlaması bakımından herhangi bir olumsuzluk oluşturmayacak. Bu nedenle, başkomiserin Balıkesir ilinde görevine devam etmesine imkân tanınmasının Anayasa’nın aile birliğinin korunmasına ilişkin hükümlerine, mahkeme kararının gerekçelerine, hizmet gereklerine ve hakkaniyet ilkelerine daha uygun olacağı değerlendirilmektedir.
Şimdi, bu durumda olan bildiğimiz yüzlerce aile var. Yani eş binbaşı eşi başkomiser, 1 yaşında yani yeni doğmuş çocukları var ama aile bütünlüğü korunamadığı için eşlerden biri görevini bırakmak zorunda kalacak. Yani hem Türk Silahlı Kuvvetlerinde hem de Emniyet Teşkilatında çalışan eşlerin aynı ilde görev yapmaları sağlanmalıdır, aile bütünlüğü yapılmalıdır.