GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:5
Birleşim:6
Tarih:13.10.2021

HÜSEYİN ÖRS (Trabzon) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; kanun teklifinin 2'nci maddesi üzerinde İYİ Parti Grubu adına söz aldım. Hepinizi en derin saygılarımla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, ilgili kanun teklifinin 2'nci maddesiyle sosyal ağ içerik üreticileri ve mobil cihazlar için uygulama geliştiricilerin elde ettikleri gelirlerin 650 bin TL'ye kadar olan kısmının banka tarafından tebligat yoluyla, bu tutarı aşan kısım için ise beyanname verilerek vergilendirilmesi düzenlenmektedir. Eşik değer olan 650 bin TL'nin aşağı çekilmesi vergi adaleti açısından daha uygundur diye düşünüyoruz.

Değerli milletvekilleri, bugün burada Vergi Usul Kanunu üzerinde konuşuyoruz. Vatandaşlarımız tarafından bizlere iletilen, özellikle vergi dilimleriyle ilgili yaşanan mağduriyeti dile getirmek istiyorum. Memur ya da işçi vatandaşlarımızın maaşlarından kesilen vergi dilimleriyle ilgili birçok şikâyet ve talep bizlere ulaşıyor. İktidara mensup arkadaşlar her ne kadar adil bir uygulama olduğunu söylüyor olsa da kamu görevlileri de başta olmak üzere tüm ücretlilerin ağır bir vergi yükü altında ezildiği gerçeği ortadadır. AK PARTİ'li arkadaşlar aksini söylese de periyodik olarak yapılan toplu sözleşmelerde karar altına alınan artışların günümüz ekonomi şartları ve enflasyon karşısında iki üç ay içerisinde eridiği ve özellikle kamu çalışanlarının yıl içerisinde aylık gelir toplamları dikkate alındığında en az 2 defa vergi dilimine dâhil oldukları gerçektir. Bunun yanında, asgari ücretli vatandaşlarımız, ağustos ayında 2'nci gelir vergisi dilimine girerek yüzde 20 vergilendiriliyorken çok yüksek miktarlarda faiz geliri elde edenlerin vergiden muaf tutulması, iktidar desteğiyle iş yapan şirketlerin vergi borçlarının silinmesi Vergi Usul Kanunu'ndaki yapısal sorunları derinleştirmekte ve gelir adaletsizliğine yol açmaktadır. Vergiye esas gelir dilimleri adil bir şekilde millî gelire göre artırılsın, dilim dilim mağduriyete son verilsin, kamu çalışanlarının aldıkları zam ve enflasyon farkları girdikleri vergi dilimleri nedeniyle eriyip yok olmasın istiyoruz.

Değerli milletvekilleri, bugün bir başka hususu da burada arz etmek istiyorum. Malumlarınız olduğu üzere, demokrasilerde basın, yasama, yürütme ve yargının yanında vazgeçilmez bir kuvvettir. Bilhassa yerel basın yerel sorunların, talep ve beklentilerin gündeme getirilmesinde hatta ulusal gündeme mal olmasında son derece önemli bir yer tutmaktadır. Yerel basınımız tirajın ötesinde, daha çok ilan ve reklamlarla ayakta durmaktadır. Bu kanunun 15'inci maddesi yerel basınımızın gelir kaynaklarına önemli bir darbe vurmaktadır. Maddeyle ilan yoluyla yapılan tebligatların belli bir rakamı aşması durumunda idarenin internet sitesi aracılığıyla da yapması düzenlenmektedir.

"Yerel basın" deyip geçmemek lazım. Örneğin, benim şehrim olan Trabzon'da 5 tanesi günlük, 10 tanesi aylık ve haftalık olmak üzere 15 tane yerel gazete yayın yapmaktadır. Bu gazeteler zaten zor şartlarda yayın hayatlarını sürdürmektedir. Bu gazetelerin çalışanları var, bu gazetelerin maliyetleri var, sabit giderleri var. Bugün itibarıyla ülke genelinde yayın yapan yerel gazetelerin sayısı 925'tir. Bu rakam geçen yıl 1.084 idi yani bir yılda 159 yerel gazetemiz kapanmıştır. Bu düzenlemeyle gelirlerinin bir bölümünü daha kaybedecek olan yerel basınımız daha da kan kaybedecektir. Bu teklifin gerekçesine göre tebligata konu olan ilanlar daha önce yerel ve ulusal basın yoluyla yapılıyorken bundan böyle artık kurumun kendi resmî internet sitesinde yayınlanarak hem teknolojik imkânlardan yararlanılacak hem de tasarruf yapılacaktır. Biz teknolojinin kullanılmasına da tasarrufa da karşı değiliz. Bize göre bu ülkede tasarruf en yukarıdan başlamalı, devlet ve hükûmet tasarrufta öncü ve örnek olmalıdır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.

HÜSEYİN ÖRS (Devamla) - Araç saltanatı, uçak saltanatı ve saray saltanatı sürerken Anadolu'daki bir yerel gazetenin yılda alacağı 8-10 bin lirayı tasarruf diye sunmak abesle iştigaldir. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti devleti yerel basın ilanlarını keserek mi tasarruf yapacaktır? Bize göre vergi idaresi ilanlarını hem kendi internet sitesinde yayınlasın hem de yerel ve ulusal basında yayınlatsın. Böylece hem ilan birçok platformda yayınlanmış olsun hem de bilhassa yerel basınımızın önemli bir gelir kaynağı kesilmesin.

Yerel basın yaşasın, ulusal basın yaşasın, demokrasi rahat bir nefes alsın diyor, Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum. (İYİ Parti ve CHP sıralarından alkışlar)