| Konu: | 2020 Yılı Kamu Denetçiliği Kurumu Raporu Hakkında Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 12 |
| Tarih: | 27.10.2021 |
GÖKAN ZEYBEK (İstanbul) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
Bizler, Cumhuriyet Halk Partisi olarak Kamu Denetçiliği Kurumunun anayasal, bağımsız ve güçlü bir kurum olmasını; hatta, Kamu Denetçiliği Kurumu gibi var olan pek çok denetim kurumunun da halktan yana konularla ilgili özgür ve bağımsız karar almasını yürekten savunuyoruz. Niye bunu söylüyoruz?
Şimdi, bakın, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda son zamanlarda sıkça İstanbul ve İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle ilgili konular gündeme geliyor. Bunlardan bir tanesi de İstanbul'da kurulu bulunan UKOME yani İstanbul'daki ulaşımla ilgili kararların alındığı karar mercisi. Sayın Adalet ve Kalkınma Partisinin yirmi beş yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesini yönettiği dönemdeki UKOME'nin üye yapısı, 11'e 11 olan denge, hemen seçimleri kaybettikten sonra 5 tane farklı bakanlık ve kamu kurumunun temsilcisi atanarak 16'ya 11'e getiriliyor. Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Ulaşım Daire Başkanı olarak görev yapan bir kişi, bir şahıs Ulaştırma Bakanlığının temsilcisi olarak oraya geliyor ve ondan sonra UKOME'de kararlar, bu kişi elini kaldırdığında 16 kişinin aynı anda el kaldırmasıyla İstanbul halkının aleyhine dönüyor. Niye dönüyor? Bakın, yarın, 28 Ekim tarihinde UKOME'nin gündemine İstanbul halkının en temel sorunlarından birisi olan taksi sorununun çözümüyle ilgili bir madde 10'uncu kez gelecek; yine, talimatla kalkan eller havaya kalkacak ve İstanbul halkını, 16 milyon İstanbulluyu, milyonlarca turisti rahatsız eden kararlara imza atılacak. Fakat iyi şeyler de oluyor. Nedir o? İstanbul Büyükşehir Belediyesinin almış olduğu kararla birlikte, önümüzdeki salı günü, metro ağının genişlemesiyle son iki yıl içinde açılmış olan metro hatlarında, belki ondan önceki dönemde Büyükşehir Belediyesinin açmış olduğu metro ve raylı sistemlerde görev yapan 750 tane minibüs, 250 tane de dolmuş, taksiye dönüşüyor. Bununla ilgili de salı günü bir tören yapılacak.
MUSTAFA DEMİR (İstanbul) - AK PARTİ'nin önerisiyle oldu o.
GÖKAN ZEYBEK (Devamla) - Şimdi burada şunu belirtmek gerekiyor arkadaşlar: Acaba Bağcılar'da kurulu olan yani bir senenin on iki ay değil, on üç ay olduğu; her plaka kullanan taksi şoförünün 12 değil, 13 taksit ödediği Bağcılar'daki plaka ağalarıyla birlikte hareket etmekten ne zaman vazgeçeceksiniz? (CHP sıralarından alkışlar)
Yine bu Büyükşehirle ilgili, Türkiye Büyük Millet Meclisinde, gerçekten İstanbul'da olanın bitenin farkında olmayan bazı milletvekillerimiz buraya çıkıp konuşuyorlar. Ben bir İstanbul Milletvekili olarak her birinin İstanbul'da yapılan çalışmaları yerinde incelemesine ve bilgilendirilmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum, buna hepimizin ihtiyacı var. Şimdi, bakın, bir arkadaşımız diyor ki: "İstanbul'da İSKİ ne yapıyor?" Şimdi, değerli arkadaşlar, hatırlayınız İstanbul'un o yağmur ve sel felaketindeki fotoğraflarını, Üsküdar Meydanı'nın Boğaz'la buluştuğunu, Eminönü Meydanı'nda, Galata Köprüsü'nün altında da bir yurttaşımızın yaşamını yitirdiğini. Sayın İmamoğlu seçildikten sonra, pandemiyle birlikte sokağa çıkma yasağını çok başarılı değerlendiren İSKİ yönetimi Üsküdar Meydanı, Beşiktaş Meydanı, Karaköy Meydanı, Eminönü Meydanı, Bakırköy Meydanı, Kartal Meydanı olmak üzere İstanbul'da 16'dan fazla meydanın bütün bu altyapılarını tamamlamış ve artık İstanbul'da hiçbir yağmurda, hiçbir sel felaketinde o manzaraları, burada daha önce sizlerin de çok iyi bildiği manzaraları görme şansı olmamıştır.
Başka bir önemli nokta şu: "Efendim, metro yapılıyor mu?" Bakın, arkadaşlar, yirmi beş yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesini yönettiniz, ben de dokuz yıl o Belediye Meclisinde görev yaptım. İstanbul'da Refah Partisi, sonraki Fazilet Partisi ve Adalet ve Kalkınma Partisinin görev yaptığı yirmi beş yıl içinde İstanbul'da yapılmış olan toplam metro ağınız 124 kilometre yani her bir yıl için ortalama 5 kilometrelik bir metro ağı yaptınız. Peki, Haziran 2019 yılında İstanbul'da 233 kilometre olan raylı sistem ve metro hattı bugün itibarıyla kaç kilometre? 262 kilometre. Şimdi, sıkı durun, size bir bilgi vereyim: 2022 yılı geliyor ve 2022 yılı içinde, daha önce Kadir Topbaş döneminde ihale edilmiş, sonra gelen belediye başkanının ihaleleri iptal ettiği, bütün metro yatırımlarını durdurduğu ve Sayın İmamoğlu'nun göreve geldikten sonra yurt içinden bütçe kaynaklarından, yurt dışından uluslararası Eurobond ya da tahvil ihracıyla bulduğu paralarla yapılmış olan metro yatırımlarıyla birlikte şu an yaklaşık 98,7 kilometrelik metro beş yıl içinde İstanbul'un hizmetine açılacak. Önümüzdeki 2022 yılı içinde Rumeli Hisarüstü-Aşiyan füniküleri, Dudullu-Bostancı metro hattı, Eminönü-Alibeyköy hattının Eyüp ile Eminönü arasındaki bölümü, Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey hattının tamamı tamamlanacak. Peki, diğerleri ne yapıyor? E, onlar da bütçe olanakları içinde ve Belediye Meclisinden borçlanmayla ilgili gerekli yetkiyi aldıklarında hızla gidiyor.
Şimdi, 2019 yılının Haziran ayında neden İstanbul Büyükşehir Belediyesindeki metro yatırımları durmuştu? Şimdi, biraz önce Sayın Grup Başkan Vekili burada dedi ki: "Pandemi nedeniyle ekonomide ve özel yaşamdaki sıkıntıları gidermek için paraları harcadık." Şimdi, değerli arkadaşlarım bir gerçeği buradan ifade etmek istiyorum: "Merkez Bankasının 128 milyar doları nerede?" sorusunun karşılığı olarak, 2019 yılında kaybettiğiniz 31 Mart seçimleri ile 806 bin oy farkıyla kaybettiğiniz ikinci İstanbul seçimleri arasında 53 milyar doları yeniden seçimi kazanmak için bozdurdunuz ve onu muhtelif yerlere dağıttınız. (CHP sıralarından alkışlar)
Şimdi, bir başka karar aldılar değerli arkadaşlar, ucube karara bakın: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bütün kentlerde olduğu gibi İstanbul'da da raylı sistem yatırımları yapıyor ve bakın, biz Cumhuriyet Halk Partisi seçimi kazanana kadar Ulaştırma Bakanlığının yapmış olduğu raylı sistem yatırımları için bilet bedellerinin yüzde 15'i tahsil edilerek ilgili kuruma ödeniyordu, ilgili bakanlığa ödeniyordu. Tekrar söylüyorum, o açılmış olan hattın bilet gelirinin yüzde 15'i borca mahsup ediliyordu. Bir örnek vereceğim: İstanbul'da Rumeli Hisarüstü-Levent hattını Ulaştırma Bakanlığı yaptı, bunun bedeli karşılığında İstanbul Belediyesi Ulaştırma Bakanlığına ne ödemiş? 2015 yılı, 470 bin; 2016 yılı, 946 bin; 2017 yılı, 1 milyon 44 bin; 2018 yılı, 956 bin. 2019 yılında Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul'da Belediyeyi kazanmış, bilin bakalım Büyükşehrin hazine yardımından ne kadar para kesilmiş -hani 1 milyon ya- 5 katı, 10 katı, 50 katı, 100 katı? Tam 326 katı, 326 milyon TL İstanbul Büyükşehir Belediyesinin hakkından para kesilmiş. Bu, zulümdür. Bu zulmün altında, İstanbul'da 806 bin oyla seçimi kaybetmenin yaratmış olduğu panik ve yaratmış olduğu temel siyasal sonuç vardır.
Sürekli burada "11 seçim kazandık." diyorsunuz. Arkadaşlar, Sayın Cumhurbaşkanının sözü değil mi "İstanbul'u kaybeden Türkiye'yi kaybeder." sözü? (CHP sıralarından alkışlar) İstanbul'u 1 kere değil, 2 kere kaybettiniz; siz, artık bundan sonra yapılacak olan bütün seçimleri kaybetmeye namzetsiniz; bunu da belirteyim.
Şimdi, bir başka uygulama şu oldu değerli arkadaşlar: İstanbul'da farklı grup ve kişilerin kullandığı İETT araçları, halk otobüsleri, turkuazlar, erguvanlar gibi yandaşlara verilmiş olan hatlar vardı. Bunların kimi çok para kazanıyordu kimi az kazanıyordu. Büyükşehir Belediyesi bütün otobüslere, özel şahıslara ve şirketlere ait olan tüm otobüslere "Artık, yolcu kapmak için yarışmayacaksınız, yaptığınız kilometre başına size para ödeyeceğim." dedi ve hepsini sarı renge boyadı.
Şimdi, ben buradan sormak istiyorum: Ya, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin tam dokuz aydır İstanbul'da yaşlanmış ve zamanını doldurmuş olan otobüsleri yenilemek için istediği, Cumhurbaşkanlığı makamına sunduğu borçlanma ve krediyle ilgili onayı neden vermiyorsunuz da geriye, kalkıp da neden otobüslerin...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ABDULLAH GÜLER (İstanbul) - Yalan söylüyorsunuz. 2.500 tane yeni otobüs ne olacak? "Yaşlanmış" diyor.
HASAN ÇİLEZ (Amasya) - Ya, bunlar basın toplantısında konuşulacak işler ya!
BAŞKAN - Buyurun, toparlayın.
GÖKAN ZEYBEK (Devamla) - Bakın, elimizde İETT'nin resmî raporu var. Daha önce, burada, sizlerin çok iyi tanıdığı, İstanbul'daki otobüslerin bakım ve onarımlarını sizin içinizdeki arkadaşların yaptığı dönemde 10 bin kilometrede 5 olan arıza yapma sayısı, 2019, 2020 -Allah'ın izniyle de- 2021 yılının tamamında 4 ve 4'ün altındaki rakamlara resmî olarak çekilmiş durumdadır. Bunu da bilgilerinize sunmak istiyorum.
Son olarak da şöyle tamamlayayım değerli arkadaşlar: Şimdi, bir liste geliyor önümüze, Türkiye'yi çok iyi yönetenlere bir liste geliyor. Bakın, Türkiye, 2021 yılında dünyanın gelişmiş 20 ülkesinin dışına çıkıyor. Ya, 2017 yılında burada olmayan İran İslam Cumhuriyeti bile son dört yıl içinde millî gelirini 200 milyar dolardan daha çok artırmış ama Türkiye'yi siz G20'nin altına düşürdünüz.
Bütün bunlar sonucunda şunu söyleyeyim: 98'inci yılını kutlayacağımız cumhuriyetimiz hepimize kutlu olsun.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)