| Konu: | Türkiye'nin And Parlamentosundaki etkinliğine ilişkin gündem dışı konuşması |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 14 |
| Tarih: | 03.11.2021 |
İFFET POLAT (İstanbul) - Sayın Başkan, kıymetli milletvekilleri; 23-28 Ekim tarihleri arasında Kolombiya'nın Monteria kentinde 42'nci kuruluş yıl dönümü kutlanan, 2019 yılında bizim de gözlemci olduğumuz And Parlamentosunun Türkiye Büyük Millet Meclisini temsilen katıldığımız çalışmaları ve Türkiye'nin Latin Amerika'yla ilişkileri hakkında kısa bir bilgi vermek için söz almış bulunmaktayım. Heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Latin Amerika'yla olan ilişkilerimiz Osmanlı Devleti zamanına kadar uzanıyor. Azımsanmayacak sayıda Latin Amerikalının dedelerinin Osmanlı pasaportlarıyla Latin Amerika'ya göç ettiğini tarihî belgelerde görmekteyiz. Türkiye Cumhuriyeti döneminde de kurulan iyi ilişkiler ivmelenerek artmaktadır. Bu ilişkilerin kritik bir adımı da And ülkeleri Parlamentosuna üye olmuş olmamızdır. PARLANDİNO'nun yani And ülkeleri Parlamentosunun başlıca görevleri; üye ülkelerin yasalarının uyumlaştırılması, kamu politikalarının bölgeselleştirilmesi ve 120 milyona ulaşan And ülkelerinde yaşayan halkların yaşam kalitesinin ve refahının artırılması yönünde başarılı hükûmet uygulamalarının paylaşılması ve yaygınlaştırılmasıdır. PARLANDİNO üyeleri Şili, Kolombiya, Peru, Bolivya ve Ekvador'dur.
And Parlamentosunun pandemi sonrası bu ilk oturumuna Türk heyeti Başkanı olarak şahsım, Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan'la birlikte katıldık. PARLANDİNO'nun ana oturumunda hep birlikte İstiklal Marşı'mızı gururla söyleme bahtiyarlığına eriştik. PARLANDİNO'daki komisyon çalışmaları kapsamında Kadın ve Cinsiyet Eşitliği Komisyonunun ve Dışilişkiler Komisyonunun toplantılarına katılım sağladık. Ana oturumda heyetimiz adına şahsıma, katılımcı vekillere hitap etme fırsatı verildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak PARLANDİNO'ya üye olmaktan memnuniyetimizi, Cumhurbaşkanımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız başta olmak üzere, 600 milletvekilimizin ve Türk halkının selamını kendilerine ilettik.
Türkiye'nin, Latin Amerika büyükelçiliklerimizin TİKA'yla, Maarif Vakfıyla yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra pandeminin ülkelerimizi sosyal, ekonomik olarak nasıl zor duruma soktuğunun, dünyadaki herkesin pandemiyle mücadele kaynaklarına adil bir şekilde erişemediğinin ve yerli geliştirdiğimiz Turkovac aşısının hazır olduğunda bu aşıyı tüm dostlarıyla paylaşacağımızın bilgisini paylaştım.
Pandemi, iklim değişikliği gibi sebeplerden ortaya çıkan olumsuzluklarda oluşan ortamda birçok gelişmekte olan ülkenin, insanın, insanlığın ortak kaynaklarına ulaşmakta yetersiz kaldığını ve bunun dünyada adaletsizliğe sebep olduğunu ve Sayın Cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletlerde defaten söylediği "Dünya 5'ten büyüktür." sözlerini hatırlatarak daha adil bir dünyanın mümkün olduğunu hatırlattım.
Hem Turkovac aşımızı onlarla paylaşacağımızın haberi hem de Cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletlerde söylediği sözleri hatırlatmamız müthiş bir teveccüh ve alkışla karşılandı.
Sözlerimin sonunda, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Mustafa Şentop'un PARLANDNO'nun bir oturumunun Türkiye'de yapılması yönündeki davetini ilettim. Bu davet çok memnuniyetle karşılandı. Bizden sonra söz alan PARLANDİNO Başkanı Şili Milletvekili Juan Pablo Letelier, bizim konuşmamıza atfen Türkiye'nin çok büyük bir medeniyet olduğunu, Batı'nın kendilerinde keşfettiğini düşündüğünü ama Latin Amerika'da zaten medeniyetin onlar gelmeden beş bin yıldır var olduğunu, pandemi esnasında Latin Amerika'nın çok canlar kaybettiğini, aşıya ulaşamadıklarını, Batılılarının fiyat konusunda şeffaf olmadığını ve Turkovac haberinin onları çok mutlu ettiğini söyledi.
Daha sonra, katılımcı ülkelerin heyetleriyle bire bir toplantılar yaparak bir dizi temaslarda bulunduk. Her ülke, bize büyük bir dostluk ifadesiyle siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilerin daha ileriye götürülmesi noktasında iyi niyetlerini belirtti. Özellikle Perulu bir milletvekili bizi çok duygulandırdı. Kendisi Türkiye'nin tarihini çok iyi bildiğini, Osmanlı İmparatorluğu'na büyük bir hayranlık duyduğunu söyledi. "Siz Türkler, Gelibolu'da, Çanakkale'de ülkenizi işgale gelerek ölen askerleri kendi evladı gibi sahiplenen yüce gönüllü, alicenap bir milletsiniz." sözleriyle bizi çok mütehassis etti. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
Sözün özü, milletimizin vefası ve alicenaplığı, Sayın Cumhurbaşkanımızın dik duruşu ve temsiliyeti Latin Amerika'da çok iyi biliniyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.
İFFET POLAT (Devamla) - Ayrıca belirtmeliyim ki Cumhurbaşkanımızın hepimizin zihninden ve yüreğinden geçen "Daha adil bir dünya mümkün mü?" çağrısının yansıması olarak, TİKA'mızın Latin Amerika'daki 200'ü aşkın projesi ve Maarif Vakfımızın Türk kültürü ve dili hakkında yaptığı çalışmalar göğsümüzü kabartmaktadır. Maarif Vakfının birkaç haftada Türk diliyle ilgili derslere 700'ü aşkın ön kayıt alması çok ciddi sevindirici bir haberdir. Hem TİKA'yı hem Maarif Vakfını bu başarıları için tebrik ediyoruz.
Ayrıca Kolombiya'daki diplomatlarımıza, Meclis Dış İlişkiler birimimize destekleri için de çok teşekkür ediyoruz.
Hep söylediğimiz gibi, Türkiye sadece Türkiye'den ibaret değildir, gönül coğrafyamızın sınırları kıtaları aşmaktadır.
Tüm bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son veriyor, yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)